Idzie nowe...

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
ugh
"Nie jestem powergamerem"

Re: Idzie nowe...

Post autor: ugh »

hej mam pare pytań:

1. Czy moge dać healing potion mojemu Pająkowi jak jedzie na nim Shaman ? w sumie fajnie by było - 8 W z czego D6 moge sobie zregenerować,

2. Czy jak rzucam czar goblinskim shamanem z IF to najpierw rzucam miscasta czy moze na atrybut lora ? (na 5/6 zabieram dd i dodaje do mojego pd),

3. Ketman zadał pytanie czy opłaca się wystawiac pajaka z katapulta na 1500 pkt i jak dokładnie działa hitowanie bo też nie za bardzo to kumam - czy tylko trafione czy tez zranione jednostki ? i czy tylko te ktore przykrył wzornik ?

dzieki za odpwiedzi. pozdro

Brygu

Post autor: Brygu »

ad1 potion działa na szamana, nie na mounta.
ad2 gdzieś pisali że atrybuty to część czaru, więc najpier atrybut, później miscast.
ad3 Tu nie wiem, nie czytałem podręcznika, ale z tego co było tu pisane, to UNIT który dostał ma ASL, a strzelasz jak z catapsy, czyli wzornik i skaterujesz.

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Tylko pytanie, czy musisz zadać ranę, żeby weszło ASL. No i jak długo w końcu działa to ASL? Do pierwszego kombatu trafionego, czy naszej kolejnej fazy strzelania?
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

ponoć wystarczy trafić (na farcie 2 oddziały :D ) i efekt tra do następnej fazy strzelania pająka (w sumie 2 CC)

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jak nie ma szamana to może być wyrzutnia sieci, katapulta S1(3), jednostki trafione mają w swojej najbliższej rundzie Always Strike Last.
Debelial takie info zapodał

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

I jak znam życie to nie można strzelać do combatu. Więc dupa, bo tak naprawdę zadziała tylko, jeśli strzelimy w oddział, który zamierza w swej turze szarżować. Nie ma opcji strzelę i zaszarżuję oplątany oddział.
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

skoro się skateruje to jest zawsze szansa że zniesie na oddział przeciwnika będący w walce (i nasz przy okazji), ale przy naszej I to 2 stronie bardziej powinno zabruździć.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

MeanGreen
Wałkarz

Post autor: MeanGreen »

Aron_Banalny pisze:u Faberów można zobaczyć kodex

jest mnóstwo imiennych bohaterów, z tego co mówili bracia GW chce by gracze się gali po speców. dlatego też jest mniej przedmiotów. z ośmiu itemów najciekawszy wydawał mi się ten boostujący warda na savagach.
wolf ridersi za 10 pkt cieszą
Też mi się tak wydaje, że taki jest zamiar. I mi ogólnie granie na specach charakterów się bardzo podoba, jest tylko jeden problem, niektóre spece są takie, że raczej nie psują gry a dodają fajnego klimatu, ciekawych zasad i niekonwencjonalnych zagrań (większość orkowych taka jest) ale niestety są też takie, które po prostu miażdżą wszystko i nie ma jak się przed nimi obronić, więc dopóki rzeczywiście nie będzie tak, że specjale nie będą gięte jak nie wiem co to można sobie dla przyjemności nimi zagrać z kolegą ale z jakąś losową osobą, która może okazać się wrednym nikczemnym power gamerem to bym nie ryzykował straconego czasu :).

ugh

dzięki za wcześniejsze odpowiedzi :) mam następne pytanie

Lore Attribute - Power of Da Waaagh = Spells with a strength value/strength bonus are increased by +1, if there are more friendly units in combat than there are fleeing.

rozumiem że jest to tylko bonus +1 i nie można go modyfikować ? tzn nie jest uzalezniony od ilości oddziałów w walce ?

a drugie pytanie: czy opis oznacza że zaczynam korzystać z tego atrybutu dopiero jak zaczynam walczyc jakąkolwiek jednostką ? jezeli tak to wole małe waaggh :) chociaz od poczatku bede mogl sobie zwiekszac pulę.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Nie takie mnóstwo znowu ;]

Jest Gorbad, Azhag, Grimgor, Grom i Skarsnik jak w 7ed, przywrócili Wurrzaga z księgi 6ed oraz dodali 2 herosów goblińskich, każdy wychodzący z obowiązkowym oddziałem, jeden z ulepszonymi spider riderami a drugi z wolf riderami

Awatar użytkownika
Huss
Oszukista

Post autor: Huss »

Pozwolę sobie również zadać jedno pytanie odnośnie przedmiotów a konkretnie jednego, o którym wspominał Kołata w swojej kompilacji 8 przedmiotów:

Lucky Shrunken Head - 50pts (Arcane Item)
Ability I cannot remember, also increases Savage Orc Warpaint ward save from 6+ to 5+, increases Wurrzag's to 4+. Savage Orc shaman or great shaman only.

Może pamiętasz debelial ze swojej lektury ten przedmiot i jego ability wyżej wspomniane, bo w Twoim streszczeniu kilkanaście postów wcześniej brak jest tego przedmiotu.
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Właściwie to całość jego działania - Arcane item, ulepsza warda szamana i oddziału savage orków w którym siedzi do 5+, a wurrzagowi jeśli się tam zapląta do 4+

Awatar użytkownika
Huss
Oszukista

Post autor: Huss »

Aha, dzięki za informacje debelial, myślałem, że prócz tego daje dodatkowo jeszcze jakieś ability Szamanowi, a w sumie to działa podwójnie podnosząc warda szamanowi oraz klockowi.

Ciekawe czy w tej sytuacji podniósł by również warda z przedmiotu na Savge Great Shamanie - taki Preservation - czy też zasada ta działa tylko na Warpainta?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

ulepsza tylko Warpaint

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

pytanko czyli sama obecność Savage shamana w oddziale nie podnosi mu Wsv (oddziałowi)? ten myk tylko z magic itemem?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

no pewnie, jaki inaczej byłby sens tego przedmiotu :)

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

może nie sprecyzowałem- miałem nadzieję ze jest zasada ze gdy zwykły S.Shaman jest w oddziale Savagy to podnosi im Warda, ale jak rozumiem jest tylko ten uber magic item.
thnx

ugh

poprawcie mnie jezeli sie myle ale czy rzut na mork spirit totem konczy sie na 5 ? no bo chyba można miec maksymalnie +2 ward save prawda ?

Awatar użytkownika
Kubi

Post autor: Kubi »

Król Goblinów pisze:może nie sprecyzowałem- miałem nadzieję ze jest zasada ze gdy zwykły S.Shaman jest w oddziale Savagy to podnosi im Warda, ale jak rozumiem jest tylko ten uber magic item.
thnx
to byly czasy jak tak bylo .....

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

ano.. 5ed jak pamiętam? Ugh możesz sprecyzować bo nie wiem o co ci chodzi- gdzieś ty warda na 2+ znalazł..

ODPOWIEDZ