Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Booxi »

tak na chłopski rozum, jeżeli powiesz że to longbeardzi to chyba by nie było problemu ? dopóki wygląda inaczej niż inne oddziały

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Spoko loko, jakby ktoś się czepiał to się wykłócaj i pokaż mu AB krasi. Jest tam napisane, że chłopaki Bugmana to Longbeard Rangers, a to są oficjalne modele GW, czyli jednak longbeards ;)
Myślę, że problemów nie będzie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

czyli tak już ostatecznie, można mieć na turniejach w armii modele nie GW czy nie ? bo już się w tym gubię

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Na turniejach można mieć modele dowolnego producenta.
Jedynym wyjątkiem są turnieje organizowane przez GW ale tych w Polsce raczej nie zaznasz.
Tak więc możesz śmiało kupować cokolwiek Ci się podoba i pasuje skalą.
Obrazek

Awatar użytkownika
papa-smerf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: papa-smerf »

Takie pytanko mam czy ktoś z was używa slayerów - mam odwieczny kłopot slayersi czy hamaki ... Tych pierwszych mam już nawet trochę pomalowanych ale cholera hamaki wydaja się lepsi - bo jak wezmę slayerow to lord będzie stal w longach niby duża liczba bo będzie ich tam 30 razem ,no ale ...

Jak składacie slayerów na turnieje jeśli ich bierzecie chodzi mi o takie rozwiązania czysto op - jeśli takie istnieją ;D - szukam nadziei dal tych chłopaków ale S5 zwyklaków i to ze nie mogą brać runic baner mnie zabija :P

A i takie pytanko czy z 2 szeregu bije się tak czy siak zawsze tylko 1 atak ?

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

hammerersi>>>>slayerzy

z drugiego szeregu bijesz zawsze jeden atak, poza MI,MC itd [wszystko na podstawkach 4x4 poza swarmami: ogry, trolle itd]

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

po ostatnim turnieju stwierdzam, że slayerzy niestety niewiele robią.
tym co boli najbardziej jest S5 i ograniczenie liczebności do 30 modeli.
Koszt 11 punktów to raptem 1 jeden punkt więcej od zwykłego wojownika, staty takie same, brak zbroi. a w dobie standfasta unbreak nie jest już takim cudem. zwłaszcza, że zwykli warriorzy są w corach i nie ma górnego ograniczenia dla liczebności oddziału.
z kolei dopakowanie pierwszego szeregu giant lub dragon slayerami zwiększa koszt oddziału do niebotycznych wartości.
niestety, póki co ze slayerów to tylko herosi.
zamiast troll slayerów lepiej brać warriorów.

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

Grazbird pisze: zamiast troll slayerów lepiej brać warriorów.
+1

A szkoda, to juz drugi oddzial, po ironach, ktory bedac super klimatyczny, laduje na polce. Szkoda...
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Mam pytanie do was - gdy wystawię rangerów ulepszonych z wojowników, to czy niniejszym spełniam "wymóg" posiadania oddziału wojowników, by móc wystawić długobrodych? A co, jeśli mam w takiej rozpisce bijącego się lorda, wtedy mogę wystawić dwa klocki długobrodych (drugi jako klan lorda)?

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Kraggo pisze:Mam pytanie do was - gdy wystawię rangerów ulepszonych z wojowników, to czy niniejszym spełniam "wymóg" posiadania oddziału wojowników, by móc wystawić długobrodych? A co, jeśli mam w takiej rozpisce bijącego się lorda, wtedy mogę wystawić dwa klocki długobrodych (drugi jako klan lorda)?
warriorzy-rangerzy nie są liczeni jako warriorzy, możesz to rozwiązać poprzez danie Longów jako rangerów i z Lordem drugich Longów i L-rangerów wystawić na linii 12" zaczynania (bo możesz ich ustawić gdziekolwiek na stole byleby zachować odległość od przeciwnika)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

jedyne co by uratowało slayerów to deathblow dla każdego.
bo podwyższenie statów mnie nie bawi :D
wtedy, przy hordzie, mielibysmy oddział walący z 5 szeregów.
czyli maksymalnych killerów za niskie punkty :D

Awatar użytkownika
papa-smerf

Post autor: papa-smerf »

Grazbird pisze:jedyne co by uratowało slayerów to deathblow dla każdego.
wtedy, przy hordzie, mielibysmy oddział walący z 5 szeregów.
czyli maksymalnych killerów za niskie punkty :D
Why z 5 szeregów ? wytłumacz plz

A dodatkowo mi się marzy by kiedy padają w walce wręcz przeciwnik nie dostawał pkt za nich - tak jak było w storm of chaos :D

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

papa-smerf pisze:A dodatkowo mi się marzy by kiedy padają w walce wręcz przeciwnik nie dostawał pkt za nich - tak jak było w storm of chaos :D
To nie zupełnie było tak, przeciwnik normalnie na nich nabijał pkt, z tym że jeśli zginęli w CC od przeciwnika z S/T 5+ to ty dostawałeś za to 10pkt. Co przy koszcie 11/szt. sprawiało że przeciwnik prawie nie nabijał punktów. Oczywiście wszystko zależało od przeciwnika, na chaos była to bardzo dobra zasada, na WE już nie...
Ale fakt że fajnie by było gdyby wróciła.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
SiersciucH

Post autor: SiersciucH »

Organki 7ed
w AB pisze że organki mają -3 do ochrony pancerza i 5 siły, czyli razem do ochrony mają -3 i -2 (za 5 siły) czy tylko te -3?
jak dobrze rozumiem organki przed strzałem mogą wybrać cel który znajduje się za nimi obrócić się i do niego strzelić ?
pozdro

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

organki mają S5 dającą -2 do As i AP zwiększający ten modyfikator do -3As. I tyle.
Tak, możesz obracać machinę w miejscu przed strzałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
hagenti
Warzywo

Post autor: hagenti »

Jaka jest zasada odnośnie WYSIWYG na oficjalnych turniejach? Domyślam się, że regiment Warriors bez tarcz nie może uchodzić za taki z tarczami, ale jak to się ma do sytuacji odwrotnej? Czy regiment Warriors a GW i przyklejonymi tarczami może być traktowany jako oddział bez tarcz, czy narusza to zasadę WYSIWYG?

Podobne pytanie odnośnie inżynierów - wiem, że muszą mieć broń, która widnieje w rozpisce, ale czy mogą mieć ich widocznych kilka (handgun, pistol, small axe, shield) i używać tylko tego, co jest w rozpisce?
"I'd rather be on the right end of the handgun than the wrong end."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

hagenti pisze: Czy regiment Warriors a GW i przyklejonymi tarczami może być traktowany jako oddział bez tarcz, czy narusza to zasadę WYSIWYG?
Narusza, podobnie z inżynierem.
Wszystko zależy od oceniającego, ale ogólnie chodzi o to że twoje figurki mają przedstawiać wyposażenie z rozpy. Masz na figsach coś czego nie ma w rozpie tzn. że nie masz pełnego WYSIWYG. Oczywiście chodzi tu o coś co mógłbyś wykupić, bo np. małe toporki, miecze, zestawy noży to sobie możesz doczepiać gdzie chcesz i nikt się nie przyczepi.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
hagenti
Warzywo

A jakie są konsekwencje w takim przypadku? Odjęcie jakiś punktów za wygląd armii, czy możliwość niedopuszczenia jej do gry?

Koszty są dość duże, bo to oznacza posiadanie dwóch różnych wersji Warriors, Quarelells i Longbeards o modelach pojedynczych nie wspominając...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Wiąże się to tylko z utratą 1-2 punktów na kilkanaście za ocenę hobbystyczną na masterach. na zwykłych turniejach nie ma żadnych konsekwencji.

Awatar użytkownika
hagenti
Warzywo

Dzięki za odpowiedź. Bałem się, że będę musiał dokupować plastiki, zamiast zbierać na Slayerów.

ODPOWIEDZ