Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
tak na chłopski rozum, jeżeli powiesz że to longbeardzi to chyba by nie było problemu ? dopóki wygląda inaczej niż inne oddziały
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- papa-smerf
- "Nie jestem powergamerem"
Takie pytanko mam czy ktoś z was używa slayerów - mam odwieczny kłopot slayersi czy hamaki ... Tych pierwszych mam już nawet trochę pomalowanych ale cholera hamaki wydaja się lepsi - bo jak wezmę slayerow to lord będzie stal w longach niby duża liczba bo będzie ich tam 30 razem ,no ale ...
Jak składacie slayerów na turnieje jeśli ich bierzecie chodzi mi o takie rozwiązania czysto op - jeśli takie istnieją ;D - szukam nadziei dal tych chłopaków ale S5 zwyklaków i to ze nie mogą brać runic baner mnie zabija
A i takie pytanko czy z 2 szeregu bije się tak czy siak zawsze tylko 1 atak ?
Jak składacie slayerów na turnieje jeśli ich bierzecie chodzi mi o takie rozwiązania czysto op - jeśli takie istnieją ;D - szukam nadziei dal tych chłopaków ale S5 zwyklaków i to ze nie mogą brać runic baner mnie zabija
A i takie pytanko czy z 2 szeregu bije się tak czy siak zawsze tylko 1 atak ?
- gerald_tarrant
- Masakrator
hammerersi>>>>slayerzy
z drugiego szeregu bijesz zawsze jeden atak, poza MI,MC itd [wszystko na podstawkach 4x4 poza swarmami: ogry, trolle itd]
z drugiego szeregu bijesz zawsze jeden atak, poza MI,MC itd [wszystko na podstawkach 4x4 poza swarmami: ogry, trolle itd]
po ostatnim turnieju stwierdzam, że slayerzy niestety niewiele robią.
tym co boli najbardziej jest S5 i ograniczenie liczebności do 30 modeli.
Koszt 11 punktów to raptem 1 jeden punkt więcej od zwykłego wojownika, staty takie same, brak zbroi. a w dobie standfasta unbreak nie jest już takim cudem. zwłaszcza, że zwykli warriorzy są w corach i nie ma górnego ograniczenia dla liczebności oddziału.
z kolei dopakowanie pierwszego szeregu giant lub dragon slayerami zwiększa koszt oddziału do niebotycznych wartości.
niestety, póki co ze slayerów to tylko herosi.
zamiast troll slayerów lepiej brać warriorów.
tym co boli najbardziej jest S5 i ograniczenie liczebności do 30 modeli.
Koszt 11 punktów to raptem 1 jeden punkt więcej od zwykłego wojownika, staty takie same, brak zbroi. a w dobie standfasta unbreak nie jest już takim cudem. zwłaszcza, że zwykli warriorzy są w corach i nie ma górnego ograniczenia dla liczebności oddziału.
z kolei dopakowanie pierwszego szeregu giant lub dragon slayerami zwiększa koszt oddziału do niebotycznych wartości.
niestety, póki co ze slayerów to tylko herosi.
zamiast troll slayerów lepiej brać warriorów.
+1Grazbird pisze: zamiast troll slayerów lepiej brać warriorów.
A szkoda, to juz drugi oddzial, po ironach, ktory bedac super klimatyczny, laduje na polce. Szkoda...
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta
www.facebook.com/XIIIKohorta
Mam pytanie do was - gdy wystawię rangerów ulepszonych z wojowników, to czy niniejszym spełniam "wymóg" posiadania oddziału wojowników, by móc wystawić długobrodych? A co, jeśli mam w takiej rozpisce bijącego się lorda, wtedy mogę wystawić dwa klocki długobrodych (drugi jako klan lorda)?
warriorzy-rangerzy nie są liczeni jako warriorzy, możesz to rozwiązać poprzez danie Longów jako rangerów i z Lordem drugich Longów i L-rangerów wystawić na linii 12" zaczynania (bo możesz ich ustawić gdziekolwiek na stole byleby zachować odległość od przeciwnika)Kraggo pisze:Mam pytanie do was - gdy wystawię rangerów ulepszonych z wojowników, to czy niniejszym spełniam "wymóg" posiadania oddziału wojowników, by móc wystawić długobrodych? A co, jeśli mam w takiej rozpisce bijącego się lorda, wtedy mogę wystawić dwa klocki długobrodych (drugi jako klan lorda)?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- papa-smerf
Why z 5 szeregów ? wytłumacz plzGrazbird pisze:jedyne co by uratowało slayerów to deathblow dla każdego.
wtedy, przy hordzie, mielibysmy oddział walący z 5 szeregów.
czyli maksymalnych killerów za niskie punkty
A dodatkowo mi się marzy by kiedy padają w walce wręcz przeciwnik nie dostawał pkt za nich - tak jak było w storm of chaos
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
To nie zupełnie było tak, przeciwnik normalnie na nich nabijał pkt, z tym że jeśli zginęli w CC od przeciwnika z S/T 5+ to ty dostawałeś za to 10pkt. Co przy koszcie 11/szt. sprawiało że przeciwnik prawie nie nabijał punktów. Oczywiście wszystko zależało od przeciwnika, na chaos była to bardzo dobra zasada, na WE już nie...papa-smerf pisze:A dodatkowo mi się marzy by kiedy padają w walce wręcz przeciwnik nie dostawał pkt za nich - tak jak było w storm of chaos
Ale fakt że fajnie by było gdyby wróciła.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- SiersciucH
Organki 7ed
w AB pisze że organki mają -3 do ochrony pancerza i 5 siły, czyli razem do ochrony mają -3 i -2 (za 5 siły) czy tylko te -3?
jak dobrze rozumiem organki przed strzałem mogą wybrać cel który znajduje się za nimi obrócić się i do niego strzelić ?
pozdro
w AB pisze że organki mają -3 do ochrony pancerza i 5 siły, czyli razem do ochrony mają -3 i -2 (za 5 siły) czy tylko te -3?
jak dobrze rozumiem organki przed strzałem mogą wybrać cel który znajduje się za nimi obrócić się i do niego strzelić ?
pozdro
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Jaka jest zasada odnośnie WYSIWYG na oficjalnych turniejach? Domyślam się, że regiment Warriors bez tarcz nie może uchodzić za taki z tarczami, ale jak to się ma do sytuacji odwrotnej? Czy regiment Warriors a GW i przyklejonymi tarczami może być traktowany jako oddział bez tarcz, czy narusza to zasadę WYSIWYG?
Podobne pytanie odnośnie inżynierów - wiem, że muszą mieć broń, która widnieje w rozpisce, ale czy mogą mieć ich widocznych kilka (handgun, pistol, small axe, shield) i używać tylko tego, co jest w rozpisce?
Podobne pytanie odnośnie inżynierów - wiem, że muszą mieć broń, która widnieje w rozpisce, ale czy mogą mieć ich widocznych kilka (handgun, pistol, small axe, shield) i używać tylko tego, co jest w rozpisce?
"I'd rather be on the right end of the handgun than the wrong end."
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Narusza, podobnie z inżynierem.hagenti pisze: Czy regiment Warriors a GW i przyklejonymi tarczami może być traktowany jako oddział bez tarcz, czy narusza to zasadę WYSIWYG?
Wszystko zależy od oceniającego, ale ogólnie chodzi o to że twoje figurki mają przedstawiać wyposażenie z rozpy. Masz na figsach coś czego nie ma w rozpie tzn. że nie masz pełnego WYSIWYG. Oczywiście chodzi tu o coś co mógłbyś wykupić, bo np. małe toporki, miecze, zestawy noży to sobie możesz doczepiać gdzie chcesz i nikt się nie przyczepi.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
A jakie są konsekwencje w takim przypadku? Odjęcie jakiś punktów za wygląd armii, czy możliwość niedopuszczenia jej do gry?
Koszty są dość duże, bo to oznacza posiadanie dwóch różnych wersji Warriors, Quarelells i Longbeards o modelach pojedynczych nie wspominając...
Koszty są dość duże, bo to oznacza posiadanie dwóch różnych wersji Warriors, Quarelells i Longbeards o modelach pojedynczych nie wspominając...
"I'd rather be on the right end of the handgun than the wrong end."
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Wiąże się to tylko z utratą 1-2 punktów na kilkanaście za ocenę hobbystyczną na masterach. na zwykłych turniejach nie ma żadnych konsekwencji.