Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Kotar »

Co do czarów to nigdy do końca pewien nie byłem...mam np. czarkę 4lvl, która wylosowała 4 czary. Czy jeśli mam na turę (przykładowo) 9 kości magicznych to mogę użyć 3 na czar nr.1, 2 na czar nr.3....innymi słowy - czy mogę 1 magiczką rzucić wszystkie czary jakie zna w ciągu tury?

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Jak Ci starczy kostek to dlaczego nie? Możesz

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Post autor: Dragan »

Czy w close combacie można sobie wybrać czy sie bije po lordzie czy po pegazie?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Nie, jak koleś jest na pegazie to zawsze bijesz w górę.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

A z jakiej to zasady wynika?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Że jest typem kawalerii czy tam monstrualnej kawalerii i jest to traktowane jak kawaleria: nie można bić po konikach.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Dokladnie, jest Monstrous Cavalry a to oznacza że atakujesz jak w Cavalry, czyli w wierzchowca nie możesz wyprowadzać ataków. Str. 82 i 83 małego podręcznika.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Arbiter Elegancji pisze:Dokladnie, jest Monstrous Cavalry a to oznacza że atakujesz jak w Cavalry, czyli w wierzchowca nie możesz wyprowadzać ataków. Str. 82 i 83 małego podręcznika.
Dzięki.

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Jeszcze jedno pytanko, czy Death Hag z kotłem może być generałem armii o ile nie jest bsb?

Kozioł
Chuck Norris

tak

oak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: oak »

czy właściwości magicznego itema niesionego przez championa przechodzą na oddział?
np cloak od hag graef?

Kozioł
Chuck Norris

Nie

oak

1.czy można wymówić pojedynek hadze z kotła lub np skink- priestowi na stegadonie?
wtedy dowódca/bohater (chyba) nie ma gdzie się wycofać i musi go podjąć?
niepotrzebne skreślić

2. w jakim momencie można przemieścić sorca w jednostce np włóczników na tyły lub w środek oddziału (tak żeby przy ewentualnym cc nie stykała się z modelami przeciwnika)

Homior
Pseudoklimaciarz

Post autor: Homior »

Mam 2 pytania:
1.opłaca się brać cały CMD group do każdego oddziału? No kuszników i DR wykluczam bo dla nich chyba tylko muzycy.
2. Co wg was jest lepszym wyborem dla korsarzy kusze czy broń ręczna?
Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

1. W tej edycji muzycy są przydatni. Sztandarowcy tylko do takich klocków, które mogą brać magiczne szmatki, albo nie oddadzą go tak łatwo. Wszystko bierze się pod kontem taktycznym. Dowódcę można wsadzić, jak np. ma się parę wolnych punktów.
2. U korsarzy tylko bron ręczna. Te ich piździawki nie mają sensu.

oak

1.czy można wymówić pojedynek hadze z kotła lub np skink- priestowi na stegadonie?
wtedy dowódca/bohater (chyba) nie ma gdzie się wycofać i musi go podjąć?
niepotrzebne skreślić

2. w jakim momencie można przemieścić sorca w jednostce np włóczników na tyły lub w środek oddziału (tak żeby przy ewentualnym cc nie stykała się z modelami przeciwnika)

3. pegaz w turze szarży bije z siłą 5, natomiast stompa z siłą 4?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Ad.1 Haga z kotla nie może rzucać, przyjmować pojedynków
Ad2. Jeśli w pierwszym szeregu nie ma miejsca bo stoją tam inni bohaterowie i/lub comand group.
Ad.3 tak

Homior
Pseudoklimaciarz

Post autor: Homior »

Mam jeszcze jedno pytanie, czytałem gdzieś że nasze bolce są dużo słabsze niż kiedyś i czy mógłby ktoś powiedzieć czy to prawda? A jeśli tak to oznacza że nie warto ich już wystawiać?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Słabsze są, bo wcześniej niektóre armie to było parę modeli na krzyż. Wcześniej grało się na kawie więc było do czego strzelać. Teraz przy hordach piechoty te 100pts mało robi.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2011, o 16:38 przez Rasti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Dodatkowo nie ma już bonusu +1 do strzelania w LT. A samych smoków i innych dużych potworków jest na stolach mniej.

Zablokowany