Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Powiedzcie mi czy Salki mogą robić stand and shoot? Nie mogę tego nigdzie znaleźć... gram dzisiaj bitewkę tylko trochę nierówną bo z mojej strony VC jest 3k pts a po drugiej 3,5k pts
A więc jak jest z tym s&s?
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Tylko razorki mogą/muszą. Salki nie.Daw pisze:Powiedzcie mi czy Salki mogą robić stand and shoot? Nie mogę tego nigdzie znaleźć... gram dzisiaj bitewkę tylko trochę nierówną bo z mojej strony VC jest 3k pts a po drugiej 3,5k pts
Nie jesli beda strzelac w skirmish na dalekim podczas szarza multiplem.
- Donderwolf
- Wałkarz
nie wiedziałem gdzie pisać to tutaj skrobnę.
1. w 8ed (na ETC) zagrałem już z 20bitew... połowa na odrzucaniu 6tek, połowa na minimum jednym scrollu.
pytanie do was - ku czemu się bardziej skłaniacie? z jednej strony odrzucanie 6tek wypas - przeciwnik IF nie będzie miał... ale przy ciągłym mierzeniu zasięgów dość łatwo nam wróg może uciec.
z drugiej strony mimo wszystko DS czasami się przydaje!
2. czy dorzut kości do czaru ma jeszcze sens? max 2 na turę magii nie robi za dużej różnicy. przy rzucanych ~4 czarów na turę ma to sens... przy 2/3 zadaję sobie pytanie nad sensem brania tego (w końcu 50pkt!!)
3. troszkę wybiegnę poza ramy lizaków - wg RB maszyna automatycznie oblewa wszystkie testy poza T oraz Ld... wiadomo, że cały model pada - wraz z obługą... a co z np Witchką w kociołku, Grey Seerem na dzwonku lub Lich Priestem w Castet of Souls?! traktowani są jako obsługa - i też wyparowują, czy zdają osobno testy np I z pitki?!
1. w 8ed (na ETC) zagrałem już z 20bitew... połowa na odrzucaniu 6tek, połowa na minimum jednym scrollu.
pytanie do was - ku czemu się bardziej skłaniacie? z jednej strony odrzucanie 6tek wypas - przeciwnik IF nie będzie miał... ale przy ciągłym mierzeniu zasięgów dość łatwo nam wróg może uciec.
2. czy dorzut kości do czaru ma jeszcze sens? max 2 na turę magii nie robi za dużej różnicy. przy rzucanych ~4 czarów na turę ma to sens... przy 2/3 zadaję sobie pytanie nad sensem brania tego (w końcu 50pkt!!)
3. troszkę wybiegnę poza ramy lizaków - wg RB maszyna automatycznie oblewa wszystkie testy poza T oraz Ld... wiadomo, że cały model pada - wraz z obługą... a co z np Witchką w kociołku, Grey Seerem na dzwonku lub Lich Priestem w Castet of Souls?! traktowani są jako obsługa - i też wyparowują, czy zdają osobno testy np I z pitki?!
1. To jest dylemat - ja wole odrzucanie 6tek - o ile jesli ma sie TG to mozna sie zastanawiac, to na wolnostojacym czy siedzacym w saurusach slannie nie ma co sie zastanawiac i oplaca sie brac odrzucanie 6tek. Wczoraj kilka pieknych sytuacji dzieki temu uratowalem.
2. Dorzuty sa dobre - nawet 2, tylko trzeba to wziac razem z dodatkowym czarem - losujesz 5 - z reguly bedziesz mial jeden dublet, wiec wybierzesz to czego potrzebujesz.
2. Dorzuty sa dobre - nawet 2, tylko trzeba to wziac razem z dodatkowym czarem - losujesz 5 - z reguly bedziesz mial jeden dublet, wiec wybierzesz to czego potrzebujesz.
Haga z kociołkiem odrazu spada od pitki, seer z dzownkiem testują - seer na swojej I dzwonek na I tego szczuro ogra czy co tam siedzi. Casket - pewny nie jestem tutaj ale jeśli to maszyna to automatycznie spadaDonderwolf pisze:3. troszkę wybiegnę poza ramy lizaków - wg RB maszyna automatycznie oblewa wszystkie testy poza T oraz Ld... wiadomo, że cały model pada - wraz z obługą... a co z np Witchką w kociołku, Grey Seerem na dzwonku lub Lich Priestem w Castet of Souls?! traktowani są jako obsługa - i też wyparowują, czy zdają osobno testy np I z pitki?!
1. Odkąd znów gram na TG wolę cube. W kluczowych sytuacjach może ratować tyłek. Tak jak pisze Ziemko - ze slanem samopas odrzucanie 6tek to must-have.Donderwolf pisze:nie wiedziałem gdzie pisać to tutaj skrobnę.
2. Jeśli piszesz o zasadach euro, to moim zdaniem nie warto. Jeżeli bowiem wybierzesz focus on mystery (a bez tego z domu nie wychodzę), to możesz dorzucić już tylko 1 kość. A to stanowczo za malo za 50p. Z kolei slann bez znajomości wszystkich czarów przy złym rzucie może być kupą utopionych punktów.
3. Casket, kocioł i dzwon nie są maszynami.
- Donderwolf
- Wałkarz
kocioł i casket są maszynami na 101% dzwon z tego co pamiętam też.zembol pisze:3. Casket, kocioł i dzwon nie są maszynami.
- Donderwolf
- Wałkarz
tylko tutaj pojawia nam się problem z 1 arcane itemem... czy Slann z 5 czarami - bez rączej i bez Fedbacka ma sens?!Ziemko pisze:2. Dorzuty sa dobre - nawet 2, tylko trzeba to wziac razem z dodatkowym czarem - losujesz 5 - z reguly bedziesz mial jeden dublet, wiec wybierzesz to czego potrzebujesz.
- The WariaX
- Falubaz
Wg RB Kocioł jak i dzwonek to unique, a nie żadna machina.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
- Donderwolf
- Wałkarz
polecam przeczytać erratę wydaną przez GW do DE.The WariaX pisze:Wg RB Kocioł jak i dzwonek to unique, a nie żadna machina.
- The WariaX
- Falubaz
Czułem, że tak będzie... trochę mnie już to irytuje. Praktycznie to RB można by już na nowo napisać...
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Slann w Fazie Magii będąc w TG dalej widzi jako Large Target? W FAQ Lizaków jest napisane że poprostu "wzlatuje ponad ich głowy".
Pełen wpis:
Lore of Shadow będzie dobry na Slannie? Obniżanie charakterystyk przez co TG i Saurusy mogą nieźle pokroić czy zionięcie Salek na 1-2 T (przy dobrym rzucie), popychaczka (Fly) na stedzia EotG, pitka, żyletka.
I jeszcze 2 pytania do Lore of Shadow:
1. Zerówka - obniżenie WS, BS, M lub I. Mogę najpierw obniżyć I i rzucić Pitkę a wróg będzie zdawał na obniżonej wartości?
2. Popychaczka (Steed of Shadows) pozwala postaci na ruch z zasadą Fly jakby to były "ruchy pozostałe", czyli po szarżach, mobilizacjach i ruchach przymusowych. Więc z tego czaru nie można szarżować?
Pełen wpis:
No i według uściśleń jaką ma wielkość (1, 2, 3)? Czy po prostu oblicza się jego LOS jakby TG nie było?Page 43 – Slann Mage-Priests, Guardians
Change “Because of this, his line of sight is worked out as if
the Mage-Priest himself were a large target” to “Because of
this, assume the Mage-Priest is floating just above the heads of
the models in his unit when working out his line of sight.”
Lore of Shadow będzie dobry na Slannie? Obniżanie charakterystyk przez co TG i Saurusy mogą nieźle pokroić czy zionięcie Salek na 1-2 T (przy dobrym rzucie), popychaczka (Fly) na stedzia EotG, pitka, żyletka.
I jeszcze 2 pytania do Lore of Shadow:
1. Zerówka - obniżenie WS, BS, M lub I. Mogę najpierw obniżyć I i rzucić Pitkę a wróg będzie zdawał na obniżonej wartości?
2. Popychaczka (Steed of Shadows) pozwala postaci na ruch z zasadą Fly jakby to były "ruchy pozostałe", czyli po szarżach, mobilizacjach i ruchach przymusowych. Więc z tego czaru nie można szarżować?
Faktycznie, to ciekawe, bo w bestriuszu mają unit type: uniqe i dopiero faqi to zmieniają.Donderwolf pisze:kocioł i casket są maszynami na 101% dzwon z tego co pamiętam też.zembol pisze:3. Casket, kocioł i dzwon nie są maszynami.
To jedziemy z Waszymi pytaniami:
1. Wielkosc slanna to 1 bo jest infantry - w TG widzi ponad nimi nie wiem na jaka wysokosc - obstawialbym, ze na 2 z punkt widzenia rozsadkowego.
2. Lore of shadow jest bardzo dobry, tylko :
a.) bez TG (ograniczenia euro)
b.) w TG (bez ograniczen euro)
O co sie rozchodzi - rozchodzi sie oczywiscie o cupped handsy.
Majac life, ma sie jakas odpowiedz na miscasty, nie majac lifa, ani cuppedow siedzac w gwardii = anal terror.
3. Tak oplaca sie grac slannem bez cuppedow, bez feedbacka. Takim slannem wygralem w sobote turniej w Toruniu i mocno na ograniczenia euro rozwazam granie bez TG. Wymaga on ewidentnie wiecej skilla i kombinatoryki, ale combosy wchodza bardzo mile (mina przeciwnika, ktorego plaguebearersi mieli T 2, po czym dostali zianie salek - bezcenna)
4. Jasno jest napisane, ze ze steeda szarzowac nie mozna, ale za to mozna latac enginem co jest mocne
Generalnei w tej edycji rozpiske robi sie pod lore na slannie.
1. Wielkosc slanna to 1 bo jest infantry - w TG widzi ponad nimi nie wiem na jaka wysokosc - obstawialbym, ze na 2 z punkt widzenia rozsadkowego.
2. Lore of shadow jest bardzo dobry, tylko :
a.) bez TG (ograniczenia euro)
b.) w TG (bez ograniczen euro)
O co sie rozchodzi - rozchodzi sie oczywiscie o cupped handsy.
Majac life, ma sie jakas odpowiedz na miscasty, nie majac lifa, ani cuppedow siedzac w gwardii = anal terror.
3. Tak oplaca sie grac slannem bez cuppedow, bez feedbacka. Takim slannem wygralem w sobote turniej w Toruniu i mocno na ograniczenia euro rozwazam granie bez TG. Wymaga on ewidentnie wiecej skilla i kombinatoryki, ale combosy wchodza bardzo mile (mina przeciwnika, ktorego plaguebearersi mieli T 2, po czym dostali zianie salek - bezcenna)
4. Jasno jest napisane, ze ze steeda szarzowac nie mozna, ale za to mozna latac enginem co jest mocne
Generalnei w tej edycji rozpiske robi sie pod lore na slannie.