Idzie nowe...

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Re: Idzie nowe...

Post autor: Kołata »

Katerek, czy BSB mogą mieć tarczę, gw, ahw, itd?

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

ugh pisze:może ktoś mi powiedzieć ile ataków razem ma pająk z ekipą ? 8 + jeden z nich D6. a ile zadają gobliny ?
Jest chyba 8 goblinków, więc każdy po jednym ;)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

ugh
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ugh »

dzieki nindza :)

kolejne pytanie: Battleaxe of the Last Waaagh! - 100pts (Weapon)
+d6 to Strength and Attacks, half that bonus as penalty to weapon skill

kare do WS zaokrąglamy w górę czy w dół jak wypadnie 5 ?

Awatar użytkownika
Dasieq

Post autor: Dasieq »

Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Dasieq pisze:Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
W WFB się zaokrągla w gorę.
Ale w podręczniku jest napisane przy jakim rzucie o ile zmieniasz WS.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dasieq

JaceK pisze:
Dasieq pisze:Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
W WFB się zaokrągla w gorę.
Ale w podręczniku jest napisane przy jakim rzucie o ile zmieniasz WS.
ok,nie wiedziałem,wziąłem to na logikę:)
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Ten pająk może byłby dobry gdyby wszystkie ataki byłyby z venom surge.

Jakie są koszty przedmiotów magicznych, bo już sie pogubiłem w tych plotkach.

Awatar użytkownika
Dasieq

Paku pisze:Sorki sorki, nie jestem zorientowany ale czy plota: "Jest tylko 8 przedmiotów z księgi armii" jest prawdziwa :P? Nie mogę sprawdzić będąc za granicą, w necie nie ma różnych "wersji", i byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Niestety to prawda :(

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
[-X

Wg matematyki w górę zaokrągla się od x,5.

Awatar użytkownika
omadan
Warzywo

Post autor: omadan »

Battleaxe ma nastepujace redukcje WS (1-2 = -1, 3-4 = -2 , 5-6 = -3)
Koszt:
Battleaxe 100
Basha's axe 50
Armour of Gork 100
Lucky Shrunken head 50
Mork's war banner 100
spider banner 85
bad moon banner 50
skull wand 75

Doom diver ma nowa tablece na misfire:

1-2 zniszczony
3-4 nie strzela w tej i nastepnej
5 doom diver nie strzela w powietrze ale leci w linii poziomej w kierunku celu. Pierwszy napotkany oddzial (friend or enemy) dostaje normalne D6 S5 hitow. W nastepnej turze moze normalnie strzelac
6 dziki strzal. DD wystrzliwuje sie na D6x10" w losowym kierunku. Nie moze wtedy korygowac swojego lotu o D6. W nastepnej turze strzela normalnie

ugh

hah zajebiscie :)

biore Savage Orc WArbossa - daje mu Battleaxe i Warpaint do tego dokupuje sobie Savage Orc Shamana i pakuje mu Lucky Shrunken Head. Nastepnie kupuje 25 savage orkow i pakuje ich razem. Tym oto sposobem mamy zajebistego koksa do nawalanki, który na dodatek ma ward sava na +5 z całym oddziałem :twisted:

oj bedzie sie działo

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Czy ja wiem, ja tam już wolałem starego Battle Axa, którego nikt nie używał, a teraz taki zachwyt... Podobnie jak splewiony Spider Banner, był za 50 pkt. i nikt go nie używał(no poza mną, bo dawałem BSB z nim do NG z łukami) a teraz stał się znacznie droższy, może go brać tylko Common goblin, a jedyna zaleta jest taka, że działa na arrer boyzów, którzy stali się drożsi.

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

dziki strzal jest w poprzednio wybranym kierunku

a głowa to chyba arcane, nie? ogólnie przedmioty do dupy, ale reszta jest spoko. takie wrażenia po pierwszej bitwie

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

1. BSB może nosić GW, Sh i AHW :)
2. Herosi\Lordowie mogą mieć włócznie tylko jeśli są mounted, AHW tylko na piechotę (za wyjątkiem Savage Orcs), BO nie mogą mieć włóczni w ogóle
3. Great Cave Squig(z bohaterem na plecach) może dołączać do jednostek SH ponadto wtedy jednostka i great squig mogą przerzucać losowy ruch. Pomimo iż SH mają zasadę o nie przyłączalności bohaterów (nie dotyczy ona GCS)

4. Niestety DD nie naprowadza się "up to D6" " tylko " by that many inches in any direction" czyli lipa jeśli chodzi o naprowadzanie.
5. Hand of Gork działa na wszystkie unity - pojedyncze modele i rydwany i co tam się zechce byle to był single unit) wtedy po prostu pomija się krok z dostawianiem reszty oddziału do przeniesionego modelu. Nie jest to ruch robisz "remove" model z oryginalnej pozycji i następnie "place" na docelową czyli akcja z kamikaze NG i fanatykami jak najbardziej możliwa.

6. Bully w machinach schodzi zawsze jako ostatni czyli nie ma możliwości wyboru w co się leje w obsłudze.
7. Fanatyk kontra mangler = wypłacając sobie wzajemne przytulanki :P
8. Fanatyk rozwala się o wszystkie tereny oprócz wzgórz
9. Goblińskie rydwany unit size 1-3 (lecz jeśli rydwan jest jako "wierzchowiec" bohatera wtedy unit size 1 więc tym samym bohater nie może się dołączyć do jednostki rydwanów) 50 pkt każdy +5 extra wilk, +5 extra obsługant, D6+1 impactów.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Czy goblin bsb ze Spider Banerem będzie miał look-out-sir w jednostce orków? I czy z powodu innej (mniejszej) podstawki powinien stać w rogu pierwszego szeregu, czy można go postawić gdzie się chce?

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

tutaj akurat nowy Ab nic nie zmienia żeby mieć LS musisz być tego samego typu co jednostka.
BsB na piechotę ma LS w orkach na piechotę i musi stać w 1 szeregu z boku jednostki ze względu na inny rozmiar podstawki.

Pytanie raczej w wątku o zasadach :)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

ugh

mam prosbe ! czy waszym zdaniem opłaca się wystawic Arachnarok Spider na 1500 pkt ? planuje zrobic sobie klimatyczna armie na pajakach.

Tandor92
Chuck Norris

Jak robisz armie klimatyczną to chyba nie pytaj o opłacalność, co to za armia na pająkach, bez pająków :wink:
A czy się opłaca trudno powiedzieć, ale arachnarok wydaje się mocny.

ugh

chodziło mi bardziej o stosunek ceny do posiadanych umiejetnosci. Wchodzi jedynie katapulta, ale nawet goly moze duzo zdzialac. Myslicie ze na tyle punktow bylby przydatny ?

Tandor92
Chuck Norris

Czemu nie, ogólnie uważam, że jeśli coś jest przydatne, to na każde punkty, a nie od jakiegoś tam ustalonego poziomu(no może poza pojedynczymi wyjątkami). Poza katapultą i tak niczego by sobie nie kupił, przynajmniej jeśli mówimy o pająku w slocie rare.
Edycja jeszcze nie weszła, wiec można co najwyżej teoretyzować na temat jego mocy. Moim zdaniem jest mocny, szczególnie, jeśli rzuci się na niego czary(0 goblińska jak atakuje z flanki, czy zatrute ataki na 5+).
Zaletą jest też to, że mało graczy go zna, nie sądzę aby wszyscy gracze nie-orków śledzili forum szukając informacji o nowej edycji, a to daje pewne bonusy, bo lepiej jest, jak wróg nie zna dobrze twoich jednostek.

ODPOWIEDZ