Idzie nowe...
Moderator: Kołata
Re: Idzie nowe...
Katerek, czy BSB mogą mieć tarczę, gw, ahw, itd?
Jest chyba 8 goblinków, więc każdy po jednymugh pisze:może ktoś mi powiedzieć ile ataków razem ma pająk z ekipą ? 8 + jeden z nich D6. a ile zadają gobliny ?
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"
W WFB się zaokrągla w gorę.Dasieq pisze:Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
Ale w podręczniku jest napisane przy jakim rzucie o ile zmieniasz WS.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
ok,nie wiedziałem,wziąłem to na logikę:)JaceK pisze:W WFB się zaokrągla w gorę.Dasieq pisze:Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
Ale w podręczniku jest napisane przy jakim rzucie o ile zmieniasz WS.
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"
Niestety to prawdaPaku pisze:Sorki sorki, nie jestem zorientowany ale czy plota: "Jest tylko 8 przedmiotów z księgi armii" jest prawdziwa ? Nie mogę sprawdzić będąc za granicą, w necie nie ma różnych "wersji", i byłbym wdzięczny za odpowiedź.
- The WariaX
- Falubaz
Wydaje się że w dół. Bo połowa z 5 to 2,5,a z reguły w matematyce,w górę zaokrągla się dopiero od części dziesiętnej wyższej od 5 czyli od (...,6)
Wg matematyki w górę zaokrągla się od x,5.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Battleaxe ma nastepujace redukcje WS (1-2 = -1, 3-4 = -2 , 5-6 = -3)
Koszt:
Battleaxe 100
Basha's axe 50
Armour of Gork 100
Lucky Shrunken head 50
Mork's war banner 100
spider banner 85
bad moon banner 50
skull wand 75
Doom diver ma nowa tablece na misfire:
1-2 zniszczony
3-4 nie strzela w tej i nastepnej
5 doom diver nie strzela w powietrze ale leci w linii poziomej w kierunku celu. Pierwszy napotkany oddzial (friend or enemy) dostaje normalne D6 S5 hitow. W nastepnej turze moze normalnie strzelac
6 dziki strzal. DD wystrzliwuje sie na D6x10" w losowym kierunku. Nie moze wtedy korygowac swojego lotu o D6. W nastepnej turze strzela normalnie
Koszt:
Battleaxe 100
Basha's axe 50
Armour of Gork 100
Lucky Shrunken head 50
Mork's war banner 100
spider banner 85
bad moon banner 50
skull wand 75
Doom diver ma nowa tablece na misfire:
1-2 zniszczony
3-4 nie strzela w tej i nastepnej
5 doom diver nie strzela w powietrze ale leci w linii poziomej w kierunku celu. Pierwszy napotkany oddzial (friend or enemy) dostaje normalne D6 S5 hitow. W nastepnej turze moze normalnie strzelac
6 dziki strzal. DD wystrzliwuje sie na D6x10" w losowym kierunku. Nie moze wtedy korygowac swojego lotu o D6. W nastepnej turze strzela normalnie
hah zajebiscie
biore Savage Orc WArbossa - daje mu Battleaxe i Warpaint do tego dokupuje sobie Savage Orc Shamana i pakuje mu Lucky Shrunken Head. Nastepnie kupuje 25 savage orkow i pakuje ich razem. Tym oto sposobem mamy zajebistego koksa do nawalanki, który na dodatek ma ward sava na +5 z całym oddziałem
oj bedzie sie działo
biore Savage Orc WArbossa - daje mu Battleaxe i Warpaint do tego dokupuje sobie Savage Orc Shamana i pakuje mu Lucky Shrunken Head. Nastepnie kupuje 25 savage orkow i pakuje ich razem. Tym oto sposobem mamy zajebistego koksa do nawalanki, który na dodatek ma ward sava na +5 z całym oddziałem
oj bedzie sie działo
Czy ja wiem, ja tam już wolałem starego Battle Axa, którego nikt nie używał, a teraz taki zachwyt... Podobnie jak splewiony Spider Banner, był za 50 pkt. i nikt go nie używał(no poza mną, bo dawałem BSB z nim do NG z łukami) a teraz stał się znacznie droższy, może go brać tylko Common goblin, a jedyna zaleta jest taka, że działa na arrer boyzów, którzy stali się drożsi.
- Aron_Banalny
- Masakrator
dziki strzal jest w poprzednio wybranym kierunku
a głowa to chyba arcane, nie? ogólnie przedmioty do dupy, ale reszta jest spoko. takie wrażenia po pierwszej bitwie
a głowa to chyba arcane, nie? ogólnie przedmioty do dupy, ale reszta jest spoko. takie wrażenia po pierwszej bitwie
1. BSB może nosić GW, Sh i AHW
2. Herosi\Lordowie mogą mieć włócznie tylko jeśli są mounted, AHW tylko na piechotę (za wyjątkiem Savage Orcs), BO nie mogą mieć włóczni w ogóle
3. Great Cave Squig(z bohaterem na plecach) może dołączać do jednostek SH ponadto wtedy jednostka i great squig mogą przerzucać losowy ruch. Pomimo iż SH mają zasadę o nie przyłączalności bohaterów (nie dotyczy ona GCS)
4. Niestety DD nie naprowadza się "up to D6" " tylko " by that many inches in any direction" czyli lipa jeśli chodzi o naprowadzanie.
5. Hand of Gork działa na wszystkie unity - pojedyncze modele i rydwany i co tam się zechce byle to był single unit) wtedy po prostu pomija się krok z dostawianiem reszty oddziału do przeniesionego modelu. Nie jest to ruch robisz "remove" model z oryginalnej pozycji i następnie "place" na docelową czyli akcja z kamikaze NG i fanatykami jak najbardziej możliwa.
6. Bully w machinach schodzi zawsze jako ostatni czyli nie ma możliwości wyboru w co się leje w obsłudze.
7. Fanatyk kontra mangler = wypłacając sobie wzajemne przytulanki
8. Fanatyk rozwala się o wszystkie tereny oprócz wzgórz
9. Goblińskie rydwany unit size 1-3 (lecz jeśli rydwan jest jako "wierzchowiec" bohatera wtedy unit size 1 więc tym samym bohater nie może się dołączyć do jednostki rydwanów) 50 pkt każdy +5 extra wilk, +5 extra obsługant, D6+1 impactów.
2. Herosi\Lordowie mogą mieć włócznie tylko jeśli są mounted, AHW tylko na piechotę (za wyjątkiem Savage Orcs), BO nie mogą mieć włóczni w ogóle
3. Great Cave Squig(z bohaterem na plecach) może dołączać do jednostek SH ponadto wtedy jednostka i great squig mogą przerzucać losowy ruch. Pomimo iż SH mają zasadę o nie przyłączalności bohaterów (nie dotyczy ona GCS)
4. Niestety DD nie naprowadza się "up to D6" " tylko " by that many inches in any direction" czyli lipa jeśli chodzi o naprowadzanie.
5. Hand of Gork działa na wszystkie unity - pojedyncze modele i rydwany i co tam się zechce byle to był single unit) wtedy po prostu pomija się krok z dostawianiem reszty oddziału do przeniesionego modelu. Nie jest to ruch robisz "remove" model z oryginalnej pozycji i następnie "place" na docelową czyli akcja z kamikaze NG i fanatykami jak najbardziej możliwa.
6. Bully w machinach schodzi zawsze jako ostatni czyli nie ma możliwości wyboru w co się leje w obsłudze.
7. Fanatyk kontra mangler = wypłacając sobie wzajemne przytulanki
8. Fanatyk rozwala się o wszystkie tereny oprócz wzgórz
9. Goblińskie rydwany unit size 1-3 (lecz jeśli rydwan jest jako "wierzchowiec" bohatera wtedy unit size 1 więc tym samym bohater nie może się dołączyć do jednostki rydwanów) 50 pkt każdy +5 extra wilk, +5 extra obsługant, D6+1 impactów.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
tutaj akurat nowy Ab nic nie zmienia żeby mieć LS musisz być tego samego typu co jednostka.
BsB na piechotę ma LS w orkach na piechotę i musi stać w 1 szeregu z boku jednostki ze względu na inny rozmiar podstawki.
Pytanie raczej w wątku o zasadach
BsB na piechotę ma LS w orkach na piechotę i musi stać w 1 szeregu z boku jednostki ze względu na inny rozmiar podstawki.
Pytanie raczej w wątku o zasadach
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Czemu nie, ogólnie uważam, że jeśli coś jest przydatne, to na każde punkty, a nie od jakiegoś tam ustalonego poziomu(no może poza pojedynczymi wyjątkami). Poza katapultą i tak niczego by sobie nie kupił, przynajmniej jeśli mówimy o pająku w slocie rare.
Edycja jeszcze nie weszła, wiec można co najwyżej teoretyzować na temat jego mocy. Moim zdaniem jest mocny, szczególnie, jeśli rzuci się na niego czary(0 goblińska jak atakuje z flanki, czy zatrute ataki na 5+).
Zaletą jest też to, że mało graczy go zna, nie sądzę aby wszyscy gracze nie-orków śledzili forum szukając informacji o nowej edycji, a to daje pewne bonusy, bo lepiej jest, jak wróg nie zna dobrze twoich jednostek.
Edycja jeszcze nie weszła, wiec można co najwyżej teoretyzować na temat jego mocy. Moim zdaniem jest mocny, szczególnie, jeśli rzuci się na niego czary(0 goblińska jak atakuje z flanki, czy zatrute ataki na 5+).
Zaletą jest też to, że mało graczy go zna, nie sądzę aby wszyscy gracze nie-orków śledzili forum szukając informacji o nowej edycji, a to daje pewne bonusy, bo lepiej jest, jak wróg nie zna dobrze twoich jednostek.