Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
O tym sterowcu? W RB jest
... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
7 ed
Chodzi mi o ładunki wybuchowe do górników
1. czy dobrze zrozumiałem mogę ich urzyć tylko jak ktoś na mnie szarżuje, w takim razie mam -1 do trafienia czyli trafiam na +5 ?
2. czy warto wogóle doładowywać górników ładunkami wybuchowymi?
3. czy warto dawać świder parowy ?
Chodzi mi o ładunki wybuchowe do górników
1. czy dobrze zrozumiałem mogę ich urzyć tylko jak ktoś na mnie szarżuje, w takim razie mam -1 do trafienia czyli trafiam na +5 ?
2. czy warto wogóle doładowywać górników ładunkami wybuchowymi?
3. czy warto dawać świder parowy ?
@2: nie zdarzyło mi się, abym kiedykolwiek obdarował górników ładunkami. W mojej ocenie strata punktów, w szczególności, gdy mamy świder parowy. Oddział wtedy "pęcznieje" jeśli chodzi o liczbę punktów.
@3: jeśli wystawiasz większy oddział, to warto. Przerzucanie 1 (ale też innych rzutów, w zasadach nie jest powiedziane, że można przerzucać wyłącznie failed) to komfort. Pamiętaj, że wiąże się to dodatkowo z mianowaniem czempiona. Polecam takie rozwiązanie głównie gdy masz pecha i często rzucasz 1
@3: jeśli wystawiasz większy oddział, to warto. Przerzucanie 1 (ale też innych rzutów, w zasadach nie jest powiedziane, że można przerzucać wyłącznie failed) to komfort. Pamiętaj, że wiąże się to dodatkowo z mianowaniem czempiona. Polecam takie rozwiązanie głównie gdy masz pecha i często rzucasz 1
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Ad1. to są auto hity więc po prostu jedna z szarżujących jednostek dostaje d6 S6.
Ad2. Nie
Ad3. zależy od rozpy i tego co mają robić górnicy, jeśli masz ich mały oddział/oddziały to się nie opłaca ponieważ przerażająco wzrasta ich koszt. Jeśli mają oni stanowić wyłącznie wsparcie dla reszty piechoty szarżując w tył/bok klocków przeciwnika już związanych w walce to też się nie opłaca ponieważ nasze kloce mogą przetrzymać tą turę/dwie/trzy w oczekiwaniu na pomoc. jeśli natomiast górnicy w twojej rozpie mają za zadanie zająć się wrogą artylerią to muszą to zrobić jak najszybciej, więc świder się im przyda. Ogólnie wszystko zależy od rozpy.
Ad2. Nie
Ad3. zależy od rozpy i tego co mają robić górnicy, jeśli masz ich mały oddział/oddziały to się nie opłaca ponieważ przerażająco wzrasta ich koszt. Jeśli mają oni stanowić wyłącznie wsparcie dla reszty piechoty szarżując w tył/bok klocków przeciwnika już związanych w walce to też się nie opłaca ponieważ nasze kloce mogą przetrzymać tą turę/dwie/trzy w oczekiwaniu na pomoc. jeśli natomiast górnicy w twojej rozpie mają za zadanie zająć się wrogą artylerią to muszą to zrobić jak najszybciej, więc świder się im przyda. Ogólnie wszystko zależy od rozpy.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Czy może ktoś napisać, w jaki sposób działa rune of reloading? Czy jeśli rzucę w tabelce na niewypał 2-4, to strzelam normalnie w następnej turze? Czy utrata załogantów skutkuje wolniejszym strzelaniem, jak miało to miejsce w poprzedniej edycji (gdy został jeden załogant, to działo strzelało co dwie tury)? Dzięki!
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
W 8ed. utrata W (załogi) nie powoduje że maszyny strzelają co drugą turę.
tak, masz to napisane w Faqu:Kraggo pisze:Czy jeśli rzucę w tabelce na niewypał 2-4, to strzelam normalnie w następnej turze?
Page 47 – Rune of Reloading
Change to “The war machine can shoot even if it has suffered a
Misfire in the previous turn (unless the Misfire destroyed it).”
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Witam! Od dłuższego czasu zastanawiam się na czym polega punktacja w WFB. W podręczniku ( skrócona wersja) napisane jest, że wygrywam jeżeli mam dwukrotnie więcej Victory pointów a na forum widziałem zapiski punktacji 15:5. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Pod koniec bitwy gracze zliczają "małe" punkty sumując wartości punktowe oddziałów które zabili przeciwnikowi i dodając bonusy (za zdobyte sztandary, za zabicie przeciwnikowi BSB i generała). Następnie liczy się różnicę (małe pkt. gracza który wygrał - małe pkt. gracza który przegrał). Mając różnicę patrzymy na progi które są podawane w regulaminie turniejów, np progi turniejów na EURO są takie:
To co jest napisane w RB, możesz sobie stosować w domowych bitwach. Na turniejach zawsze liczy się tak jak ja to opisałem (wyjątkiem są scenariusze), tylko zmieniają się progi.
patrzymy w których widelkach mieści się różnica i z prawej strony widzimy jaki jest wynik w "dużych" punktach.Progi punktowe:
0-150 - 10-10
151-300 - 11-9
301-450 - 12-8
451-600 - 13-7
601-750 - 14-6
751-900 – 15-5
901-1050 – 16-6
1051-1200- 17-3
1201-1350- 18-2
1351-1500-19-1
1500+ - 20/0
To co jest napisane w RB, możesz sobie stosować w domowych bitwach. Na turniejach zawsze liczy się tak jak ja to opisałem (wyjątkiem są scenariusze), tylko zmieniają się progi.
- gerald_tarrant
- Masakrator
nie powinno być 16-4?Arbiter Elegancji pisze:Pod koniec bitwy gracze zliczają "małe" punkty sumując wartości punktowe oddziałów które zabili przeciwnikowi i dodając bonusy (za zdobyte sztandary, za zabicie przeciwnikowi BSB i generała). Następnie liczy się różnicę (małe pkt. gracza który wygrał - małe pkt. gracza który przegrał). Mając różnicę patrzymy na progi które są podawane w regulaminie turniejów, np progi turniejów na EURO są takie:patrzymy w których widelkach mieści się różnica i z prawej strony widzimy jaki jest wynik w "dużych" punktach.Progi punktowe:
0-150 - 10-10
151-300 - 11-9
301-450 - 12-8
451-600 - 13-7
601-750 - 14-6
751-900 – 15-5
901-1050 – 16-6
1051-1200- 17-3
1201-1350- 18-2
1351-1500-19-1
1500+ - 20/0
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
powinno Po prostu kopiując progi z tematu BoB nie zwróciłem uwagi że chłopaki mają błąd
thx
thx
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mam do was szybkie pytanie w sprawie płonących ataków, jeżeli w fazie strzelania najpierw wystrzeli balista z płonącymi i zrani np. abomke to nie posiada ona regeneracji do końca fazy strzelania, tak? Tak samo jest z płonącymi w close combacie?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Tak
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie pisze to dotyczące płonących ataków? Z góry dziękuje
Edit: Jeszcze takie dodatkowe pytanko, najlepiej ile makiet mieć do dyspozycji podczas gry na 2k?
Edit2:Oczywiście pole bitwy to 48 na 72 cale
Edit: Jeszcze takie dodatkowe pytanko, najlepiej ile makiet mieć do dyspozycji podczas gry na 2k?
Edit2:Oczywiście pole bitwy to 48 na 72 cale
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Przy zasadzie regeneracji str.74 na dole.