Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Slayer Zabójców »

W podręczniku pisze tylko, cytuję: "że spalone ogniem ciało stworzeń ze zdolnością Regeneracja nie podlega regeneracji. Utracone w wyniku Płonących Ataków punkty Żywotności nie podlegają zasadzie Regeneracja."

A przy regeneracji pisze, cytuję: "Rany odniesione w wyniku Płonących Ataków nie podlegają zasadzie Regeneracja - nie można stosować ocrony Regeneracji przeciwko tego typu atakom."

:(

Edit: Mam mały podręcznik tylko, więc może tutaj tkwi problem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Wounded coused by Flaming Attacks (as described earlier in this cection) cannot be regenerated, and if unit is wounded by Flaming Attack it loses the Regeneration rule for remainder of the phase (it can be used later in the turn, though- it just take a short time for the Regeneration to overcome the flames).
cytat z rulebooka. Malego, ale angielskiego ;)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Ah te polskie tłumaczenie... W każdym bądź razie wielkie dzięki za pomoc :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Natibak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Natibak »

Czy krasie mogą brać magiczne przedmioty z podręcznika głównego?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

nie
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Nie

Edit: Morsereg szybszy
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Krasie kują sobie runy na przedmiotach, co czyni je magicznymi. IMO jest to świetne rozwiązanie, bo nie ograniczają nas ustalenia co do przedmiotów z RB właśnie. 8) Możemy zatem wcisnąć na Kowalu 3 Dispell Scrolle :twisted:
Na następnym już dwa ;D
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Zainspirowany dyskusją z tematu o doborze króla (ASF) pozwolę sobie spytać tutaj:

Jeśli wsadzę do regimentu tana z rune of swiftness, to jak to będzie wyglądało przeciw wysokim elfom? Tan będzie bił jednocześnie z dajmy na to białymi lwami, więc one nie będą przerzucać trafień... ale trafień w stosunku wobec tana, czy wobec całego oddziału? :)

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Gracze HE nie są tak głupi jak mogłoby się wydawać (no nie mogłem się powstrzymać :mrgreen: ) i na pewno nie będą bić po Thane'ie czy Lordzie, którzy są bardziej wytrzymali od Hamców czy innych piechociarzy. I wtedy ASF na broni herosa na nic się zda - będą mieli rerolle.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
papa-smerf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: papa-smerf »

- BSB daje tylko przerzut breaka czy jeszcze czegoś ?

- Gdy mam w jednym kolcku lorda na tarczy i BSB-ka na kamulcu i BSB użyje kamyczka to musi wołać challange, ale mam pytanko skoro jedna challenge na combat to moge krzyczeć tarczownikiem challenga czy uznaje się ze BSB na kamulcu ma jakiś priorytet i to on zawsze jest pierwszy w challengu ?

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

papa-smerf pisze:- BSB daje tylko przerzut breaka czy jeszcze czegoś ?
Daje też przerzuty paniki na pewno. Nie wiem czy innych aspektów psychologii też
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

BSB daje przerzuty wszystkich testow na Ld: na breaki, combat reformy, testy paniki, fear i terror.
tam gdzie masz testowac Ld to BSB pozwala ci zrobic przerzut.

co do drugiego pytania.
hero na kamieniu musi rzucac i przyjmowac challange. nie mozna przyjac innym bohaterem ktory znajduje sie w tej samej jednostce.
co wiecej musi przyjmowac challange jesli nie jest w combacie. jesli szarza bedzie od tylu, to hero na kamulcu znajduje sie z przodu i nie moze zrobic make waya by sie zetknac z przeciwnikiem. tylko tarczownikiem to sie uda i nawet w takim przypadku nie mozesz rzucic/przyjac wyzwania lordem na tarczy.

--- edit ---
tak jest to przetlumaczone w polskim AB. nie wiem jak to wyglada w angielskim.
jest tez napisane, ze po ustawieniu kamienia, jednostka formuje szyki wokol powiernika.
kiedys zadalem pytanie czy to znaczy, ze hero na kamulcu przechodzi na srodek jednostki. nie dostalem jednak zadnej odpowiedzi.
jesli ma znajdowac sie na srodku (a wydaje mi sie, ze tak bo nie wyglada to na fluff) to ulatwia sprawe challengow ;) gdyz wiadomo, ze te sie beda odbywaly zawsze. i zawsze beda przyjmowane bez znaczenia skad zaszarzowal przeciwnik.
jesli jednak tak nie jest i hero stoi z przodu, to musi przyjac/wyzwac na pojedynek ale w tym momencie do niego nie dojdzie.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

papa-smerf pisze:Gdy mam w jednym kolcku lorda na tarczy i BSB-ka na kamulcu i BSB użyje kamyczka to musi wołać challange, ale mam pytanko skoro jedna challenge na combat to moge krzyczeć tarczownikiem challenga czy uznaje się ze BSB na kamulcu ma jakiś priorytet i to on zawsze jest pierwszy w challengu ?
Nie ma co kminić - nie masz w tym klocku dwóch bohaterów, bo zabraniają tego zasady oath stone'a. [-X

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

ja tu taki "referat" napisalem a zapomnialem a tej jednej zasadzie ;)
DragoMir pisze:

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Witam brodaczy,

mam pytanie zagraliśmy ostatnio z kumplami parówe, 1500 pkt na jednego gracza. Kolega krasnal wystawił się na dwóch 15astkach kuszników , runlordzie z dispelem, 25 hamersach , 3 armatach i 3 czy 4 katapach. Nie mam pojęcia jak muszie to zmieściło #-o ale mniejsza z tym. Pierwsza tura przeciwnik nie ma pół armi. Pytanie , czy to aby ,,moralne" w myśl zasad warhammera. Kolega cieszył się z maski i powiedział ,że on nie jest pg bo to mieści się w procentach :twisted: . Co myślicie o takiej rozpisce?

Pozdro czcibor~
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

25 hamkow
3 cannony
3 katapy

to przekroczenie % w Specach, ma ponad 50%

i to gołe wszystko, bez run czy FCG

wałował... a za to należy się żywot Slayera ;)

edit: jakbyś podesłał rozpiskę jego sprawdziłoby się dokładnie co miał w środku
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

kisio
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: kisio »

Z procentów to chyba jednak niezbyt mu się to zmieściło..

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Kolega jest PG, a my się z takimi nie utożsamiamy. Wały są be [-X

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

może jeszcze początkujacy i nie ogarnia matmy :mrgreen:
Ja na przykład kiedy dawno temu zaczynałem grać WE myślałem że driady i tym podobne stwory maja warda na wszystko a w dodatku byłem święcie przekonany że mają MR(1) :D
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Dzięki za szybką odpowiedź,

wiecie nie chodzi mi nawet o te procenty :roll: . Tylko nie wydaje wam się żę taka rozpiska na 6 maszynach na 1500pkt jest hm, power gamer'ska. :? ? Nie wiem jak przemówić kumplowi do rozumu i wytłemaczyć % w specialu to nie wszystko i są inne niepisanne zasady tej gry. :cry:

Pozdro czcibor~
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

ODPOWIEDZ