Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: Król Goblinów »

Co do tyranta:
pelt jest słaby bo działa tylko na tyranta, nie na ludojadów, a -1 to hit nie jest jakoś uber mocne.
IMHO:
Mawseeker= +1T/stupidity
Tricksters Helm= reroll to Wound
Wyrdstone Neckle =5+Ws
i normalnie dalbym katanę dla +1ws (ciężej cię trafić) ale ze Wrighty zrobią ci ququ to:
SoM = +1S

i ze stubbornem Od Maneaterów daje radę.

do rozpy to samo - nie masz magicznych ataków, i imho bulle za drogie.
pzdr,KG

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

ja ostatnio dałem mojemu +1T, ward 4+ i Siegebreaker. Dzięki temu trafia 80% rzeczy na 3, rani na 2, przeżywalność w sam raz. Co miał skroić to skroił, a nie umarł w walce ani razu (wolał uciec jak już nie miał wsparcia) ;) Oczywiście z luck gnobem.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Afro byłes tym w Toruniu?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

byłem, tam właśnie takiego tyrana miałem, wynik był standardowy jak na moje ogry ;)

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

No to opisz człowieku jak to cisnąłeś, co wypaliło, a co zrobiło problemy.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Naprawdę nie ma co opowiadać, poziom funu z grania Ogrami spadł mi niemiłosiernie. Rozpiski nie będę wklejał, bo była zrobiona totalnie pod modele jakie miałem, nie miałem klocków gnobów, bo wg mnie Ogry to Ogry, a nie jakieś zielone ścierwo, miałem tylko traperów standardowo, żeby wystawić śmieciarkę. Pokrótce wyglądało to tak:

Zagrałem 2 gry, pierwsza vs Lizaki Gokisha
Zanim doszedłem do klocka TG ze slanem moim 'deathstarem' (Tyran ze sprzętem j.w. plus ward 2+ na flamingi Slaughtermaster z 4+ wardem i koroną, BSB z 5+w i 10I mieczem plus 6 Ironów i sztandar +1Ld) zostałem zapluty na wszystkie możliwe sposoby. Walka była totalnie głupia później, ja miałem buffa z +1T, gokish rzucił sobie +4T z winiarni i tak raniliśmy się na 6, ja z wardem nie dostawałem przktycznie ran do czasu aż dostałem na plecy Engina z priestem (którego nota bene rozpracowałem Tyrantem w 3 tury, najpierw Priest padł, później dinozaur) Pewnie stalibyśmy do końca gry, gdyby nie szarża jakiegoś klocka (chyba saurusów) na flankę, na której miałem Slaughtermastera trochę poranionego z engina. Slaughtermaster zabił w challenge jakiegoś lizackiego bohatera klepacza, później nie miał już komu rzucać challenge i spadł z ran o oddziału 9niestety nie poszczęściło się wardowanie/leczenie). Tym sposobem straciłem stubborna w 6 turze i chyba ze statica przegrałem dosyć sporo, ucieczka i tyran zagoniony (bsb zmarł z przegrania break testu). Miałem jeszcze butchera, który walczył chyba 3 tury z 3 salamandrami, 2 ubił, ale w końcu padł. Plus Hunter na latającym dywanie :D Śmieciarka się w tej grze ogóle nie spłaciła. 2 Dżordże też nic nie zrobiły.

druga vs Demony Nijlora
Tutaj zarówno ja jak i Nijlor parliśmy do przodu, śmieciarka ubiła sporo bloodletterów. Nijlorowi wybuchł GUO, pojedynczy maneater ubił chyba harpie (czy jakkolwiek one się u demonów nazywają. I tak, miałem pojedynczego maneatera z pistoletami ;) ) Klocek 4 Leadow został ubity przez flamery. deathstar dostał Pitkę na ryj w 1 turze, zkinęły chyba 3 irony i BSB, który nie zdał los'a :s To co zostało zaszarżowało na hordę nurglitów (nie chciało mi się już przedłużać ich marnego żywota), później odbiło się i zostało zagonione. Ale hero of the day był pojedynczy bull, który zaszarżował w ~10 bloodletterów i w 2 tury ich złożył wszystkich :D hunter na latającym dywanie do spółki z bullami chyba ubił Fiendy i tyle go widzieli, później skryłem go za menhirem ;) Ostatnią, trzecią grę odpuściłem, bo już nie bardzo mi się chciało grać, poszedłem oglądać elfy Pasiaka ;p

konkluzja moja jest taka, że żałuję, że zostawiłem szczury we Wrocławiu i nie zabrałem ich do Torunia, bo myślę, że grałoby mi się duuużo przyjemniej. Z całą miłością do Ogrów jaką ich darzę, mam nadzieję, że nowy book wyjdzie szybko i ich nie zwarzywi jeszcze bardziej. Bo jak na tą chwilę, to mam zamiar dozbierać wszystkie modele i pomalować całą armię na półeczkę, a nie grać :s

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

O ile z lizakami jest problemo tyle z demonami mogłeś wygrać.
Podejrzewam też że rozpe miałeś mega ważywną. 4 leadbelchersów? 2x2 imo lepsze.
no i bez gnobów tez jest cięzej.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Zbliża się turniej w Poznaniu gdzie prawdopodobnie moje ogry wystąpią - tak mi się zdaje - jako wsparcie dla krasnoludów :). Mój kontyngent ma liczyć sobie 800 punktów i 1200pkt krasi.
Trzeba więc dokładnie przemyśleć sprawę, iż mamy mało punktów a trzeba być maksymalnie sprawną armią.
Wiadomo Pięściarz musi być :), zakładam złożenie go - charmed,preservation,dwurak,h.a., maskotka.
200 punktów w core... prawdopodobnie same byki.
200 punktów w rare...hmm rhioks?2*dżordż? szerze myślę o dżordżach gdyż w mogą zaskoczyć akcja flankującą wroga. Rhinoks to rhinoks, sam nie przepchnie.
Resztę punktów przeznaczyć na wzmocnienie corów tudzież jest opcja na dokupienie jakiegoś strzelania. Jednak pewnie krasie będą mieć odpowiednie strzelanie :)_

szeregowiec ryan
Mudżahedin

wez chociaz jedne gnoblary :D swoja droga - warto spytac czy Butcher nie bedzie mógł byc generałem bo to w koncu małe punkty i czasami pozwalaja na takie myki - wtedy wziałbym własnie kolege.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

szeregowiec ryan pisze:wez chociaz jedne gnoblary :D swoja droga - warto spytac czy Butcher nie bedzie mógł byc generałem bo to w koncu małe punkty i czasami pozwalaja na takie myki - wtedy wziałbym własnie kolege.
Wątek poruszyłem.
A po co te gnoblary jak bsb nie będzie :), przebijamy się i jedziemy dalej. Zresztą gdyby nie to że są potrzebne do śmieciarki to nawet bym o nich nie myślał (chociaż na dniach dojdzie mi ich 100 figsów...)

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Wstępnie jest Pięściarz z 4+wardem i dwurakiem, 3 byków, 2 dżordże i 5ironsów.
Myślę też nad wariacją rozpiski, która nastawiona by była na strzelanie... ale po co jak ma się krasie?:P

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Niestety na turnieju nie zagrałem ogrami - tylko drugą swoją armią Wochem... 2 miejsce ugrane :)

Bądź co bądź trzeba zacząć się przymierzać do walk indywidualnych (gdyż ten turniej był parowy) - a to dopiero za 2-3 tygodnie :)

Awatar użytkownika
Sill
Falubaz

Post autor: Sill »

hey

Mam taki pomysł na rozpę, raczej na pierwsze miejsce nie mam co liczyć ale liczy się zabawa
co o tym myślicie

Generał
Tyrant- 301 pkt
+ SoM (+1S) /20 pkt
+ ( word +5) /30 pkt
+ Enchent shield (+2 as)/ 5pkt
+ Crown of Command (stubborn) /35 pkt
+ Heavy armour /6 pkt
+ Luck Gnoblar /5pkt

Slaughtermaster – 285 Pts
Sword of Striking (ww 10) /15 pkt
Ruby Ring of Rhuin /25 pkt
Skull Mantle(-1 Ld dla wroga) /20pkt
Dispel scroll /25pkt

HERO

BSB- 213 pkt
+ sztandar /25 pkt
+ Cathayen (+1WW,I AP) /8pkt
+ Heavy armour, 5+ ward save /35 pkt
+ Icon( word +6 maszyny) /5pkt
+ gnoblar maskotka /5pkt
+ Luck- out gnoblar /5 pkt

Rzeźnik- 180 pkt
+ Hellheart (miscasty wroga na dublecie) /50pkt

Bruiser - 184 pkt
+ Sigebreaker( s+3 WWvsI) /30 pkt
+ Heavy armour/4pkt
+ Tarcza (+2 ignoruje pierwsze obrażenie)/5 pkt
+ Talisman of protection /15pkt

CORE

30 x Gnoblar - 60 pkt

30x Gnoblar - 60 pkt

3 x Bull – 117 pkt
+ Extra Hand Weapon

4 x Bull - 176 pkt
+ sztandar /20 pkt
+ Extra Hand Weapon

6 x Iron – 338 pkt
+ muzyk /10 pkt
+ sztandar /20 pkt
+ Rune Maw(przerzut czaru na oddział w 6 calach)/ 20pkt

SPECIAL

Scraplauncher – 165 pkt

2 Rhinox Riders – 368 Pts
+ 2 x Bull Rhinox /90pkt
+ Ironfist /20 pkt
+ Heavy armour/12 pkt
+ muzyk/12 pkt
+ sztandar/24pkt
+ banner of eternal flames( płonące ataki) /10 pkt

RARE

1 x Pożeracz -75 pkt

1 x Pożeracz -75 pkt

Suma: 2597 pkt
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Tyran trochę miękki imo, słaby ward i save.

Awatar użytkownika
Sill
Falubaz

ma as 3 i worda 5 z przerzutem to nie aż tak słabo, ważne że będzie trzymał w stubbornie cały regiment
ale dzięki za komentarze
a co myślisz o reszcie
Obrazek

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

ło lol! czytam i myślę no spoko, a potem popatrzałem na punkty :D
to tak- tyrant i bsb mietcy jak kaczuszka z 5T. Mawseeker to mus,imho.
bsb nie wiem czy może brać katane(?) jako ze to nie jest mundane weapon.poza tym nie ma żadnej obrony ani w sumie fajnego ataku, wiec meh. ściągnij z niego lookout gnoblara, relikt 7ed.
Rzeznicy złożeni ok.
ten extra bruiser - jaki jest jego quest? bo kosztuje tyle co 5 bulli.

Z corów to sie nie wypowiadam , sam sie przekonasz, tylko sugerowałbym zwiększyć gnoby do 40 (naprawde)
i w sumie semantyka- Rhinoxy to rary :wink: i tylko patrzeć jak ci się nie spraaaaawdzą...

a tak na serio to nic w tej rozpie nie zabija. Malo Ironow, slabe strzelanie..
Goblin king is not pleased.

Awatar użytkownika
Sill
Falubaz

kombinowałem aby ten drugi bruiser i oprawca lazł z 4 bulli wtedo to bedzie miało jakąś silę
a jeśli chodzi o rhinoxy to w ok liczą się jako special
mawseeker nie jest pewny jak raz nie trafisz to dupa
Obrazek

szeregowiec ryan
Mudżahedin

No to czas na mnie - przede wszystkim brawo za Rhinoxy w kombinacji ,,mojej" :D jak dobrze nimi zagrasz to zobaczysz ze sie sprawdza (ostatnio wprowadziły mnie do półfinału ligi krojąc WL z Bsb)
Magowie tez tacy w moim stylu tylko a) sword of striking nie daje ww 10 tylko +1 do trafiania i przede wszystkim b) nie mozesz miec scrolla i skullmantli na Slaughterze bo to sa 2 arcany - za te punkty proponuje jakis wardzik bo to bedzie pierwszy koles do oklepania

Co do Herosów to mawseeker pomylił Ci sie chyba z Thundermacą bo mawem sie nie trafia tylko daje ci T 6 :D Lord - tragedia. Ani to siły nie ma (6?) ani wytrzymałosci (Ward na 5 nie ma porównania z 4+. tylko ta korona go troche ratuje... Przy takiej słabej inicjatywie i tak bedziesz pewnie bił ostatni wiec daj mu dwuraka chocby zwykłego i zainwestuj w Warda lepszego. Gnobom dałbym championa bo czasem ratuje dupe na jedna ture :D

Awatar użytkownika
Sill
Falubaz

ok a coś takiego

Generał
Tyrant- 314 pkt
+ Heavy armour( word +4) /50 pkt
+ Crown of Command (stubborn) /35 pkt
+ big name Mawseeker(+1 T/głupota) /10pkt
+ Luck Gnoblar /5pkt
+ Gw /14pkt

Slaughtermaster – 295 Pts
+ Sword of Striking (+1 hit) /15 pkt
+ Ruby Ring of Rhuin /25 pkt
+ talisman (word +5)/30pkt
+ Dispel scroll /25pkt
Obrazek

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

to juz lepiej na tyrancie mieć tą zbroje dającą 5+sv i 4+Wdsv a talisman wrzucić na slaughtera, on bardziej potrzebuje 4warda.

ODPOWIEDZ