Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
Re: Rozpiski WE
przeczytaj podręcznik armii, jest tam co nieco o tworzeniu rozpisek...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Archant pisze:W grze w Warhammera Fb jestem blady. Nooo nie zupełnie bo ze trzy albo cztery razy z kolegą zagrałem![]()
Mógłby mnie ktoś tylko nakierować o co chodzi w robieniu rozpisek po co to jest i jak to się robi?
lepiej nie bierz się za WFB jak tego nie wiesz
lepiej nie pisz takich postów bo nic nie wnosisz do dyskusjipingu pisze:Archant pisze:W grze w Warhammera Fb jestem blady. Nooo nie zupełnie bo ze trzy albo cztery razy z kolegą zagrałem![]()
Mógłby mnie ktoś tylko nakierować o co chodzi w robieniu rozpisek po co to jest i jak to się robi?
lepiej nie bierz się za WFB jak tego nie wiesz

Archant, tworzenie rozpiski to podstawa tej gry i jej bardzo duża zaleta bo biorąc pod uwagę normy jakie płyną z zasad możesz mieć w armii taki skład wojsk jaki sobie życzysz, możesz dostosować armię do Twojego sposobu gry jak i taktyki. jak pewnie widziałeś grając z kumplem w skład armii wchodzą pojedynczy bohaterowie różnego typu, jednostki podstawowe które mają stanowić trzon armii, jednostki specjalne i rzadkie czyli regimenty bardziej elitarne. składając rozpiskę musisz osiągnąć pewnego rodzaju optimum w tej różnorodności po to by skład armii współgrał ze sobą i żebyś miał możliwość wykorzystania pełnego potencjału danej armii. aby wszystko miało sens

edit: pomijając to że zadałeś pytanie w złym temacie

Zły temat to raz, a dwa sam temat rozpiski to jest długi... temat.
Bo praktycznie od rozpiski zależy czym grasz, co masz w swojej armii, na jakie taktyce sie opierasz i w ogóle. Także to nie jest proste pytanie jak robić rozpiski i po co to. Wszystko zależy jak chcesz grać. No i pomijając procentowe ograniczenia na różne rodzaje jednostek.
Także musiałbyś sprecyzować pytanie, no a na czym polega robienie rozpiski, no to do danego limitu pkt dobierasz jednostki
Bo praktycznie od rozpiski zależy czym grasz, co masz w swojej armii, na jakie taktyce sie opierasz i w ogóle. Także to nie jest proste pytanie jak robić rozpiski i po co to. Wszystko zależy jak chcesz grać. No i pomijając procentowe ograniczenia na różne rodzaje jednostek.
Także musiałbyś sprecyzować pytanie, no a na czym polega robienie rozpiski, no to do danego limitu pkt dobierasz jednostki

Chciałbym złożyć coś takiego:
Highborn @ 248.0 Pts
General; Longbow; Shield
Hunter's Talon [25.0] z modyfikatorem -1 strzelamy do każdego - snajperka
Amaranthine Brooch [35.0] 3+ WS do niemagicznych ataków
Starfire Arrows [25.0] trafiony oddział musi zdać test na panikę
Briarhearth [15.0] ochrona do strzelania -1, a za las -2
I dostajemy generała, który strzela ze snajperki i jeszcze wzbudza panikę oraz ma 5+ sava oraz WS3+ przeciwko atakom strzeleckim (machiny i łuki).
Jedyne co tu boli to magia i kurde nie wiem coby można dać ewentualnie ? Może Stone of Crystal Mere lub Talisman of Endurance ???
Co wy na to ???
Highborn @ 248.0 Pts
General; Longbow; Shield

I dostajemy generała, który strzela ze snajperki i jeszcze wzbudza panikę oraz ma 5+ sava oraz WS3+ przeciwko atakom strzeleckim (machiny i łuki).
Jedyne co tu boli to magia i kurde nie wiem coby można dać ewentualnie ? Może Stone of Crystal Mere lub Talisman of Endurance ???
Co wy na to ???

Ja zawsze wolałem dawać warda od pierwszej rany ale na wszystko bo jak wejdzie jakis czar albo jakimś cudem wbije sie w nas jakieś gówno z magicznymi atakami to jesteśmy w pupie.
Turniejowo nowe WEwenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
12/4/5
Hunter's Taloon działa tylko w połączeniu z niemagicznymi strzałami, więc kmina nielegalna.Heptun pisze:Chciałbym złożyć coś takiego:
Highborn @ 248.0 Pts
General; Longbow; Shield
Co wy na to ???
Ok - nie doczytałem chybaKalesoner pisze:Hunter's Taloon działa tylko w połączeniu z niemagicznymi strzałami, więc kmina nielegalna.Heptun pisze:Chciałbym złożyć coś takiego:
Highborn @ 248.0 Pts
General; Longbow; Shield
Co wy na to ???

Jakby to działało każdy by grał sniperka + ściąganie sv, a takto nie jestem przekonany do tego itemu niby ściąga sztandary w niektórych armiach ale moim zdaniem to nie jest to. A jak wam się sprawdza nasza magia? Na funowskie bitwy fajna jest?
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja
Nie tylko na funowskie. Ostatnio gralem na magii Athel Loren i musze przyznac, ze jesli tylko wylosuje sie popychaczke, to jest to bardzo dobry lore. Choc to byla moja pierwsza bitwa w nowej edycji na tym lorze, wiec moze jeszcze w rpzyszlosci zweryfikuje swoje stanowisko. Narazie jednak moge powiedziec, ze:Xier pisze: A jak wam się sprawdza nasza magia? Na funowskie bitwy fajna jest?
- Pierwsze dwa czary moga pozyteczne, choc oczywiscie szału nie robią.
- Trzeci czar jest bardzo przydatny, jesli walczy sie np przeciw orkom albo imperium a ma sie w armii tak wrazliwe na ostrzal oddzialy, jak Treeman.
- 4 czar jest w tej edycji praktycznie bezuzyteczny. - Za to 5 czar - dajacy regeneracje - moze byc bardzo pomocny. Regenka jest dobra zawsze.
- Natomiast hitem tego lora jest wlasnie popychaczka, ktora wchodzi na 11+ i od ktorej nie mozna dac flee.
Poniewaz moje rozpy sa coraz bardziej ofensywne i w coraz wiekszej mierze skladaja sie z ciezkich jednostek typu Treekin i Treeman, to bardzo mi ta magia podpasowala a czary dobrze odpowiadaja na to, czego potrzebuje (ochrona przed ciezkim ostrzalem oraz taktyczne wchodzenie w kombaty). Wczesniej uzywane Life i Beast tez mialy kilka udanych akcji, ale nie mialy popychaczki. A ta jest po prostu nie do przecenienia.
dlatego ja tez po ostatnim turnieju na euro ( druzynowe mistrzostwa śląska - nie przegrałem żadnej gry) dorzuciłbym jednego maga, brakowało mi właśnie troche magii z loren : ) zreszta zaraz wrzuce relacje w innym temacie.
beast badz life - zalezy od preferowanego stylu gry
- Jacek_Azael
- Masakrator
Nie death, ku...przeczytaj ten podręcznik, mali mogą tylko swój lore brać. Duży może jeszcze brać life i beasta. Bierz co chcesz, dużego wyboru nie masz.Abaddon pisze:Czyli rozumiem ze Ather Loren bierzecie na małych ? Bo chyba nie bierzecie 2 arcy ?
Jak Gremlin napisał zależy od preferowanego stylu gry, każdy z tych lorów jest dobry a moim zdaniem nie ma po co dawać małych magów bo lore WE opiera się głównie na regence i popychaczce a wylosować te czary łatwo nie jest.
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja
Czy taki BSB jest legalny ??? Nie mam teraz AB porzy sobie i nie mogę sprawdzić 
1 Scout Noble @ 157.0 Pts
Scout; Longbow; Light Armour; Battle Standard
Asyendi's Bane [10.0]
Hail of Doom Arrow [30.0]
Seed of Rebirth [10.0]
Wrzuciłbym go to oddziału wayów i niezły straszak mógłby być

1 Scout Noble @ 157.0 Pts
Scout; Longbow; Light Armour; Battle Standard
Asyendi's Bane [10.0]
Hail of Doom Arrow [30.0]
Seed of Rebirth [10.0]
Wrzuciłbym go to oddziału wayów i niezły straszak mógłby być