Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Re: Szybkie pytania

Post autor: General Baga »

Nie wiedziałem gdzie napisac wiec daje tutaj;
Kiedy skończę swoje VC (Na arene beda na tip top) zabiore sie za figuraski które leża w szafie.
A co tam jest?
ano 80 takich panów;
Obrazek
24 takich "kozaków"
Obrazek
10 takich oto panów z muszkietami (zamki kołowe)
Obrazek
i 30 takich panów;
Obrazek

I teraz pytanie do Was - miało być imperium, a dokładniej Nuln. Ale nie wiem czy pasuje. Bardziej figuraski pasują mi do Tilei (najemna armia Tileanska w imperium??), Celtowie oczywiście przerobieni na free company :P
Ew zabawa w dogs of war, wtedy niestety przeróbka broni palnej na kusze, a celtowie...sam nie wiem :P Morze jacyś bardziej ucywilizowani maruderzy z bliższej północy :mrgreen:
No wiec czekam na jakieś pomysły i porady. A moze wy macie jakis pomysł??
Za imperium przemawia jak dla mnie;
- stem tank (mam mega pomysł na konwersie :mrgreen: )
- gretswordzi (mam 20 metalowych cudnych modeli z Artizandesign)

DOW
- KLIMAT!!!!
- KLIMAT!!!
- I mam pomysł na inne modele

A wszystko w super cenie i 100% anty GW :mrgreen:
Edit; zapomniałem dopisać; zdjecia oczywiscie ze strony producenta; www.warlordgames.co.uk
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

GSy z Artizandesign faktycznie masakrycznie miażdżą nie tylko wyglądowo ale i cenowo !
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Post autor: Motorek »

Mam pytanko,
Panowie poniżej, na plecach posiadają takie okrągłe wypustki na tarcze (żeby je dokleić), natomiast ja chce je zamienić na magnesiki 2x3 (sprawdzałem wypustka i magnesik mają prawie taki sam rozmiar) Moje pytanie brzmi, czy ktoś już coś takiego robił i jakie ma doświadczenia.

Bo ja myślę, albo uciąć piłką, albo nawierci wiertłem tak by średnica wiertła wystawała trochę za obrys wypustki.

Który sposób lepszy? Czy znacie lepszy?

Panowie:
Obrazek

A i jeszcze co dokleić na tarcze, żeby całość się trzymała?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, o 14:20 przez Motorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bene mori praestat, quam trpiter vvere

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

jeżeli nie naruszysz kuszy to ja sugeruję pracę z dremelem. Ja najpierw bym odciął wystający pin, później nawiercił. pytanie jesdnak jest czy przestrzeń jaką wtedy uzyskamy sprawi, że będzie się dało do tego tarczę przyczepić ? bo może tam być poprostu szpara, nie wiem jakie są te tarcze na które chcesz tam wsadzić. bo można by też przykleić do tarczy magnes (i nie wiem czy magnesy się trzymają figurek) wtedy tylko spiłować wypustkę. albo jeszcze nawiercić i jeden magnes w tarczę jeden w ludzika. Ale po co tak psuć stare modele?
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Ścięcie pina w teorii powinno wystaczyć (na równi z kuszą). Bo magnes ma mniej więcej tą samą grubość co odcięty kawałek.
A tarcze mają być te:
Obrazek

albo te :

Obrazek

Gdzieś były jeszcze jedne mi pasujące, ale wsiąkły :)

[EDIT]

A tarcze na magnesach po to, żeby WISIWIG był (czy jak to się tam nazywa)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ja proponuję po prostu odciąć pin i wsadzić na jego miejsce magnes. Tarcze bierz drugie, choć jak tam wolisz, mi bardziej drugie się podobają ;>

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

tarcze są fajne, szkoda tylko że takie drogie o.O btw, wiesz, że jeżeli te tarcze mają 18mm to są wielkości całej figurki ? :P stare krasnale mają 2cm wysokości 2,8 z piórkami itp zależnie od modelu

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Te celtyckie faktycznie są duże. Dlatego myślę bardziej o krasnoludzkich. Niestety nie ma podanych ich wymiarów, ale jako, że jest ich więcej w opakowaniu podejrzewam, że są mniejsze. Natomiast, że tarcza jest wielkości modelu mnie nie przeraża. Bardzo mi się podoba okładka naszego AB z bodajże szóstej edycji:
Obrazek

I tutaj tarcze są praktycznie wielkości krasnoluda który ją niesie.

Wydaje mi się, że wyglądać to może naprawdę fajnie. Widzę inny problem. Tych tarcz nie będę wstanie dokleić do Hameresów bo oni niosą tarcze przy pasku, więc za nisko. A stare longi (z 5 edycji) mogą się nie mieścić (jeśli dobrze pamiętam to oni pin na tarcze mają z przodu.)

Natomiast w tym konkretnym oddziale, żadnego problemu nie przewiduje.

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

no pewnei masz racje ja zastanawiam się jak by wyglądały na starych hammerersach http://solegends.com/citcat94/cat1994090-03.htm tutaj problem jest taki, że oni mają różnie te tarcze i czasami mogę one zasłonić całą figurkę niszcząc efekt wizualny jako taki :(

Awatar użytkownika
wedge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wedge »

Booxi pisze:btw: kiedy malowałem slayerów używałem białego podkładu - wiadomo większość to skóra, później jasna broda do tego ja robie żółte lub czerwone spodenki - biały jest niezastąpiony. ale teraz przyszedł czas na hammerersów (stare wzory więc jak wiecie cali zakuci w metal) tutaj kolorowe są tylko pióropusze w wstążeczki. lepiej tym razem użyć czarnego / szarego podkładu ? czy mogę spokojnie polecieć na białym np wcześniej zwashowanym na czarno ? help
Ja bym na Twoim miejscu użył czarnego podkładu - metaliki dużo lepiej wyglądają niż na białym. Zresztą ja osobiście używam koloru czarnego do wszystkich krasnali z wyjątkiem slayerów właśnie

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

dzięki, tak też myślałem jednak te modele mają takie prze wspaniałe kitki i piórka które mam zamiar pomalować na żółto (armia jest czerwono żółta z zielonymi dodatkami) obawiam się, że na czarnym podkładzie malując żółtym będę musiał położyć tyle warstw, że zatracę fakturę. :(

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

daj pod żółty biały,a normalnie czarny podkład
to chyba nie problem :wink:

Awatar użytkownika
wedge

Czy ktoś mógłby na szybko podpowiedzieć jak wykonać stippling? Chodzi mi o to czy trzeba znać jakąś tajemną wiedzę :wink: przy stosowaniu tej metody czy po prostu "nakrapia" się model w wybranym miejscu. Czy znacie jakieś sensowne zastosowania tej metody? Myślę o wykorzystaniu jej przy malowaniu skrzydeł manticory DE ale nie wiem czy ten pomysł ma w ogóle sens.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

wedge pisze:
Ja bym na Twoim miejscu użył czarnego podkładu - metaliki dużo lepiej wyglądają niż na białym. Zresztą ja osobiście używam koloru czarnego do wszystkich krasnali z wyjątkiem slayerów właśnie
A ja nawet do slayerów używam czarnego podkładu... Kiedyś próbowałem malować slayerów na białym - wychodziły jakieś takie... cukierkowate, nie podobały mi się. Nie jestem zwolennikiem super-jasnoczerwonych-ryczących pióropuszy...

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

Panowie rozwiązaniem dla was jest SZARY :) I skóra ładnie wyjdzie i metaliki :)
Różne odcienie szarości - szczególnie polecam środkowy w górnym rzędzie
Obrazek
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

kisio
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: kisio »

Motorek> te drugie tarcze to raczej do broni drzewcowych. Dziwnie będzie to wyglądało z młotami czy toporami.

Awatar użytkownika
Dr. Lobo
Mudżahedin

Post autor: Dr. Lobo »

wedge pisze:Czy ktoś mógłby na szybko podpowiedzieć jak wykonać stippling? Chodzi mi o to czy trzeba znać jakąś tajemną wiedzę :wink: przy stosowaniu tej metody czy po prostu "nakrapia" się model w wybranym miejscu. Czy znacie jakieś sensowne zastosowania tej metody? Myślę o wykorzystaniu jej przy malowaniu skrzydeł manticory DE ale nie wiem czy ten pomysł ma w ogóle sens.
Booxi pisze:dzięki, tak też myślałem jednak te modele mają takie prze wspaniałe kitki i piórka które mam zamiar pomalować na żółto (armia jest czerwono żółta z zielonymi dodatkami) obawiam się, że na czarnym podkładzie malując żółtym będę musiał położyć tyle warstw, że zatracę fakturę. :(
Nie bardzo znam terminologię, jednak jeżeli jest to metoda polegająca na pryśnięciu na czarny podkład bielą z 1 kierunku (daje efekt wstępnego cieniowania) to ja bardzo polecam.
Stosuję taki myk na podkładzie i dopiero później maluję figurkę. Jest to również sposób dobry pod żółte odcienie. Tam gdzie jest cień naturalnie wyjdzie ciemniejszy odcień żółci.
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

@Lobo, Koledze wedge nie chodziło o podkład tylko o technice polegającej na tworzeniu cieni za pomocą małych okrągłych plamek (czym więcej cienia tym więcej ciemnych plamek).
Obrazek

Technika ta jest pokrótce opisana w "How to Paint Citadel Miniatures", jest rzadko używana przez malarzy figurkowych.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
wedge

Nie chodzi mi tu o metodę którą się stosuje za pomocą specjalnego pędzelka - taki z bardzo krótkim włosiem. Tu masz link http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod20031a

edit: Arbiter Elegancji: właśnie o tą metodę mi chodziło :)

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Takiej techniki używało się jakieś 100 lat temu :wink: , kiedy mało kogo stać było na aerograf, do imitowania płynnego, natryskowego przejścia między plamami kamuflażowymi na pojazdach i lataczach. Tylko pędzelek samemu się przycinało.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

ODPOWIEDZ