Dwarfy ETC - wersja kudłatego

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Re: Dwarfy ETC - wersja kudłatego

Post autor: puma1944 »

hm na poczatku sam sie zastanawialem nad sensem tego oddzialu ale po glebszej analizie
super potecjal tylko pytanie czemu nie ma zadnego runka broni??
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

kudłaty pisze:
Morsereg pisze:
taki oddzial nie ma sensu.
Dopiero teraz mi to piszesz? Gościu założyłem ten temat jeszcze w grudniu a ty z tą radą czekałeś bity kwartał? Takim jesteś kolegą?
:lol2:

Kolega wolno się rozkręca a temat głęboki do przemyślenia :D
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

kudłaty pisze:
Morsereg pisze:
taki oddzial nie ma sensu.
Dopiero teraz mi to piszesz? Gościu założyłem ten temat jeszcze w grudniu a ty z tą radą czekałeś bity kwartał? Takim jesteś kolegą?
nie siedze 24/7 na forum i nie sledze wszystkich watkow od czasu powstania tego forum.
a z tego co widze to nowa wersje rozpiski wrzuciles: o kurwa, dzisiaj - cholerka to sie spoznilem.

i jak bys nie zauwazyl to dalej opisalem ci dlaczego ten oddzial, tak zlozony, nie ma sensu. ale i tak zrobisz jak chcesz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Śmiem zauważyć że kolega kudłaty ma tę 5 hamków od pierwszej rozpiski w tym temacie... chyba coś w nich jest że nie rezygnuje z nich... nieprawdaż?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Są 2 oddziały hamków, a rozpiska chyba się sprawdza.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

bigpasiak pisze:Śmiem zauważyć że kolega kudłaty ma tę 5 hamków od pierwszej rozpiski w tym temacie... chyba coś w nich jest że nie rezygnuje z nich... nieprawdaż?
pasiak, wydaje mi sie, ze albo masz problemy z czytaniem albo ze zrozumieniem co sie przed chwila przeczytalo.
podaj mi prosze cytat gdzie napisalem, ze nalezy z nich zrezygnowac.
napisalem tylko, jak osobiscie bym zwiekszyl przezywalnosc lorda vs strzelanie.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

A Ty chyba masz delikatny problem z wychwyceniem subtelnej ironii zakrapianej odrobiną sarkazmu...
kudłaty pisze:
Morsereg pisze: taki oddzial nie ma sensu.
Być może nad interpretuję jednak ja tu cień jednego i drugiego wyczuwam...

Abandoned

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

oj tam...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Nadmienię naturalnie, że ledwie wyczuwalny i bardzo delikatny... ale wyczuwalny 8)

Abandoned

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

bigpasiak pisze:Nadmienię naturalnie, że ledwie wyczuwalny i bardzo delikatny... ale wyczuwalny 8)
Ani ledwie, ani delikatny... :lol2: Za to jak najbardziej na miejscu. Jak by te rozpiski dziwacznie nie wyglądały, to jednak (moim skromnym i nic nie znaczącym zdaniem) kudłaty na chwilę obecną ma najwięcej prawa do tego, by określać, co ma sens, a co nie.
I dzięki Ci za to, kudłaty, że po latach ucisku i sromoty na nowo przywróciłeś kraśkom poczucie dumy i siły, a ich wrogom uczucie pełności w gaciach :mrgreen:

A co do rozpiski... Mnie też nieustająco nurtuje temat mikro-klocka z lordem-tarczownikiem.
Po pierwsze kwestia strzelania. Już mi wytłumaczono, że taki oddział dla większości wrogów jest celem drugorzędnym, ale ja będąc po drugiej stronie stołu chyba nie powstrzymałbym się przed oddaniem choć jednej salwy, żeby ogolić lorda z hamków. Jak to wygląda z twojej perspektywy?
Po drugie po co w takim oddziale trębacz, jeśli jego układ jest raczej stały?
Kolejna sprawa - jak rozumiem, rangerzy są zrobieni z warriorów, choć większość woli używać do tego longów. To sprawa cięcia kosztów, czy coś więcej?
Masz aż 3 mini-regimenty do "akcji komandoskich", bo raczej do otwartej walki się nie nadają. Do czego konkretnie służą poza "kanapkowaniem"?
I ostatnie pytanie - obu lordom dałeś Rune of Furnace - czy ataki ogniowe aż tak bolą?
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Cormagh pisze:
bigpasiak pisze:Nadmienię naturalnie, że ledwie wyczuwalny i bardzo delikatny... ale wyczuwalny 8)
Ani ledwie, ani delikatny... :lol2: Za to jak najbardziej na miejscu. Jak by te rozpiski dziwacznie nie wyglądały, to jednak (moim skromnym i nic nie znaczącym zdaniem) kudłaty na chwilę obecną ma najwięcej prawa do tego, by określać, co ma sens, a co nie.
I dzięki Ci za to, kudłaty, że po latach ucisku i sromoty na nowo przywróciłeś kraśkom poczucie dumy i siły, a ich wrogom uczucie pełności w gaciach :mrgreen:

A co do rozpiski... Mnie też nieustająco nurtuje temat mikro-klocka z lordem-tarczownikiem.
Po pierwsze kwestia strzelania. Już mi wytłumaczono, że taki oddział dla większości wrogów jest celem drugorzędnym, ale ja będąc po drugiej stronie stołu chyba nie powstrzymałbym się przed oddaniem choć jednej salwy, żeby ogolić lorda z hamków. Jak to wygląda z twojej perspektywy?
Po drugie po co w takim oddziale trębacz, jeśli jego układ jest raczej stały?
Kolejna sprawa - jak rozumiem, rangerzy są zrobieni z warriorów, choć większość woli używać do tego longów. To sprawa cięcia kosztów, czy coś więcej?
Masz aż 3 mini-regimenty do "akcji komandoskich", bo raczej do otwartej walki się nie nadają. Do czego konkretnie służą poza "kanapkowaniem"?
I ostatnie pytanie - obu lordom dałeś Rune of Furnace - czy ataki ogniowe aż tak bolą?
@kwestia strzelania. Lord niekoniecznie stoi w tym oddziale, np. jak grałem z Karlim grał w warriorach. Fakt że jest w okolicy 90% bitew nie znaczy że będzie tam zawsze, z WE np. biegam nim luzem. Cały combos polega na tym by został chociaż jeden hammerers, wyskoczył z tyłu dołączył do niego lord, i pchnięcie z kowadła. To czy ich jest 5 czy 10 czy 1 z tyłu nic niewiele zmienia, jak ktoś bardzo chce i tak ich zabije, nic się na to nie poradzi, chodzi o ty by ich wystawić w takim miejscu by musiał ponieść nieracjonalne koszty tego manewru.
@trębacz. Nie chcesz przegrywać remisów, po prostu nie chcesz. Druga rzecz, ruch po reformie, tak oni się reformują, w tył lub w bok, jest syty. Jak Ci brakuje w bok zasięgu rozciągasz się w kreskę, pamiętaj że przeciwnik czasem będzie ich zastawiał, bez muzyka nie wymanewrujesz.
@rangerzy. Jak chcesz poświęcać klocek musi być tesco. Baner to kwestia dyskusyjna, ale lepiej mi się sprawdza niż topory na mały rangerach. Chodzi o to że mi tych 150pkt (125+25) nie szkoda aż tak bardzo a uwalają przeciwnikowi grę. mogą odgiąć coś czasem, zignorować ich nie zawsze można, fasty potrafią pokarcić, od flanki coś czasem przytrzymają, generalnie jest na nich kilka planów. Noi patrz następny punkt, oni nie muszą stać najbliżej ryja przeciwnika mogą stać w strefie.
@małe oddziały. Krasie to nie bogowie wojny, są oddziały z którymi bez ich zmiękczenia po prostu nie powalczysz więc karmisz ich 5 górników kusisz uciekającymi klockami po 10-15 modeli, a jak wejdzie ostrzał to może wtedy hamce to zmielą. Po za tym jak Ci stoi samotny fiend czy furie na flance to nie chcesz angażować w niego 30 hamców wolisz wpaść i zabić kusznikami/rangerami.
@furnance. Wyłączyłem klopy TK ze strzelania po herosach oraz spowodowałem że czarodziej z metalem na najpopularniejszym czarze najlepszy cel w całej armii jaki ma to piechota z save 5+. Taki detal jak herosi z flamingami czy coraz rzadszy Bloodziu nocujący w combacie z kowadłem to już detal.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Cormagh pisze:
Ani ledwie, ani delikatny... :lol2: Za to jak najbardziej na miejscu.?
Kolega także widzę niuansu sarkazmu i ironii nie dostrzega... :wink: :lol2:

Abandoned

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

kudłaty może zacznij grac orkami? byłbys jak magda gesler . kudłaty i jego armijne rewolucje:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Orasami nawet zagrałem lokala na małe punkty, gra się fajnie, ale głupio teraz zmieniać armię.

1 Dwarf Lord @ 226.0 Pts
General; Shieldbearers; Great Weapon; Gromril Armour
Rune of Preservation
Rune of Resistance
Rune of Stone
Rune of the Furnace

1 Runelord @ 373.0 Pts
Anvil of Doom; Gromril Armour; Shield
Rune of the Furnace
Spelleater Rune

30 Warriors @ 315.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician

10 Rangers @ 150.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Crossbow; Light Armour; Standard

13 Quarrellers @ 179.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Standard

1 Cannon @ 130.0 Pts
Rune of Burning
Rune of Forging

1 Grudge Thrower @ 145.0 Pts
Engineer
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating

1 Grudge Thrower @ 170.0 Pts
Engineer
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating (x2)

5 Hammerers @ 103.0 Pts
Rune of Battle

30 Hammerers @ 378.0 Pts

1 Organ Gun @ 120.0 Pts

5 Miners @ 55.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour

5 Miners @ 55.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour

W sumie powyższa wersja różni się tym że kosztem 2 kuszników zamieniłem 10 rangerów na 10 ranger kuszników. Podoba mi się ta zmiana, w walce ta 10 jest tylko o punkt save'a gorsza a ma perspektywy coś robić a nie tylko maszerować i liczyć że znajdzie się coś na tyle słabego by opłacało się szarżować. No i ze scoutem można ich na bliskim zasięgu wystawić.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

... Nie zapomniałeś o czymś... o kimś...?
A BSB nie jest potrzebny pokurczom...?

Abandoned

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

bigpasiak pisze:A BSB nie jest potrzebny pokurczom...?
Hmm :-k , przy Kudle?
Nie :-D
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Z tym BSB jest pewien problem, głównie taki że nie czuje potrzeby go posiadania. Załóżmy że chcemy BSB. W core jest 644 czyli teoretycznie mogę wyjąć 3 kuszników i mieć już zaliczkę na BSB, mogę zdjąć jednego pseudo fasta górniczego i mieć jeszcze 55pkt. Goły bsb kosztuje 90pkt, z tych operacji wygenerowałem 94, o ile bez tych 3 kuszników spokojnie można grać, o tyle nie wiem czy jest sens wyrzucać śmiecie by wsadzać inwalidę (gołego BSB), natomiast by ten gość nie bał się iść w combat musiałbym jeszcze klocki lub maszyny okroić. I tu dochodzę do momentu kiedy wydaje mi się że przewidywane zyski nie przewyższają przewidywanych kosztów. Nie polemizuje z pomysłem "BSB się przydaje", po prostu w pierwszej wersji rozpy zapomniałem go wsadzić a w każdej kolejnej zawsze miałem kilka rzeczy które wydawały misię potrzebniejsze od niego.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

po co BSB? nie lepiej założyć, że zawsze bedzie wygrywał combaty? a tak serio - all is lost, nie ma BSB. skoro gra sie Kudłatemu dobrze bez niego to chyba jest git nie?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

moze po prostu jeszcze nie oblał ;) to dobry argument, acz nie wystarczajacy :D
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Wiem, moc tego argumentu jest porównywalna z argumentami typu "jak się postaram to kulnę". W końcu mi się skończy szczęście to może ogarnę po co jest gość ze szmatą tak dużą że aż się mu musi źle po lesie biegać.

ODPOWIEDZ