8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Cauliflower »

Ja mam pytanie odnośnie zasad działających na modele base to base contact.
Ile modeli jest w base to base contact w domku???
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

1

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

Post autor: Raamiel »

Czy Brzytwa rzucona na oddział z Great Weaponem anuluję zasadę uderzania jako ostatnim, skoro siła broni nie działa to czy w tej sytuacji można używać hand weapona z uderzać po inicjatywie ?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

nie
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Raamiel pisze:Czy Brzytwa rzucona na oddział z Great Weaponem anuluję zasadę uderzania jako ostatnim, skoro siła broni nie działa to czy w tej sytuacji można używać hand weapona z uderzać po inicjatywie ?
Jest napisane, że nie dostajesz bonusów do siły z broni, którą klepiesz.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Rince pisze:Bonus ziania black dragona: przeciwnik musi zdac lidere na -3, zeby zaszarzowac. Czy dotyczy to rowniez szarzy z kowadla. Kudlaty? Reakcje mam normalna, wiec?

Szarża z kowadła podlega w sumie wszystkim zasadom szarż, aczkolwiek jeżeli masz napisane in the next movement phase to obchodzi to ograniczenie, nie mniej reakcja jest normalnie. Natomiast jeżeli jest next turn to jak najbardziej działa to co napisałeś. Niestety siedząc u dziewczyny nie mam AB pod ręką, ale będę dzisiaj w lokalnym sklepie hobbystycznym na B. i sprawdzę.

@Raamiel. W 8 edycji jak masz specjalną broń to musisz jej zawsze używać zamiast hand weapona, czyli tutaj niestety uderzysz z dwuraka.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

kiedy dokładnie się deklaruje re-deklarację szarży?

wszystko wygląda tak:

-szarża
-flee

teraz:

czy po deklaracji flee musimy zadeklarować czy gonimy czy re-deklarujemy?

rozumiem że przed rzutem kostakimi na flee i przed przesunięciem modeli?

coś rozkminiam i jakaś niepewność w mym umyśle się zasiał :lol2:

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Decydujesz się czy robisz przekierowanie zaraz po tym jak przeciwnik wykona flee. Chyba nawet w RB to można znaleźć.

Edit:
coś rozkminiam i jakaś niepewność w mym umyśle się zasiał
Flee demonami rozważasz? ;)

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

czyli po rzucie i przestawieniu figurek... tak przynajmniej rozumiem "wykonane flee " :P

ps.: jak bym miał RB to bym nie pytał :wink:

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

s.18 RB - redirecting the charge.
if the target unit declares a Flee! reaction, the charging unit now has a choice (blablabla)...

przy flee zas jest napisane, rzut kosmi i ruch tez wykonuje sie zaraz po zadeklarowaniu flee.

wiec imho to wyglada tak:
- deklaracja szarzy;
- deklaracja flee, obrot jednostki uciekajacej;
- deklaracja przekierowania szarzy;
- rzut 2k6 na ucieczke i przesuniecie uciekajacej jednostki;
- rzut na Ld (udany - deklaracja nowej szarzy, nieudany - rzut koscmi i szarza na uciekajaca jednostke).

--- edit ---
@down
nie bardzo wiem czemu tak to ma wygladac. ale niechaj bedzie.
w tym momencie proba odgiecia szarzy bedzie graniczyla z cudem. latwiej przeciwnikowi stwierdzic co bedzie robil jak juz zobaczy ile, jednostka ktora zadeklarowala flee, uciekla.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2011, o 15:40 przez Morsereg, łącznie zmieniany 2 razy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Kolejność

1- deklaracja szarzy;
2- deklaracja flee, obrot jednostki uciekajacej;
4- deklaracja przekierowania szarzy;
3- rzut 2k6 na ucieczke i przesuniecie uciekajacej jednostki;
5- rzut na Ld (udany - deklaracja nowej szarzy, nieudany - rzut koscmi i szarza na uciekajaca jednostke).

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

dziękuję :D

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

kudłaty pisze:Kolejność

1- deklaracja szarzy;
2- deklaracja flee, obrot jednostki uciekajacej;
4- deklaracja przekierowania szarzy;
3- rzut 2k6 na ucieczke i przesuniecie uciekajacej jednostki;
5- rzut na Ld (udany - deklaracja nowej szarzy, nieudany - rzut koscmi i szarza na uciekajaca jednostke).
Dlaczego? Czy jest gdzieś sfuckowane, że taka właśnie jest kolejność? Rozumiem, że tak jest bardziej sportowo, ale nie widzę zapisu z którego to by wynikało.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Siema, pytanko odnosnie czaru nr 4 w magii bestii, czy jak trzeba zdawac test dangerous terrain to czy to sie tyczy tylko terenow typu las, rzeka etc czy rowniez idac przez zwykly normalny teren otwarty tez trzeba zdawac ten test?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Akcja po akcji wg. RB. Deklaracja flee i przesunięcie to jedna akcja, bo wykonujemy deklaracje od razu -> patrz RB, a nie partiami jak Wy to sugerujecie.

1. Szarża
2. Ucieczka (rzut+przesunięcie)
3. Przekierowanie (rzut+efekt)

I proszę Was, nauczcie się faz! To nie jest 7. gdzie przesuwasz od razu. Jak Ci ktoś przesuwa szarże to jest to równoznaczne z tym, że skończył je deklarować i nie ma zmiłuj. Wymówki typu: "ale ja się zapomniałem" lub "ja tak zawsze gram" nie powinny być uwzględniane. Dlatego Wasz punkt piąty powinien wyglądać inaczej.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Generalnie jako środowisko zrobiliśmy się wyrozumiali jeżeli chodzi o kolejność faz, natomiast fakt faktem wiele osób nie ogarnia że nie ma już wszystkie deklaracje, wszystkie odpowiedzi, wszystkie wykonania tylko wszystkie pary deklaracja plus odpowiedź i potem wykonania.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Ponawiam pytanie, opis powyzej :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Sorry, umknęło. Tak, open terrain to też terrain.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Dzieki lidder. Wlasnie gramy i bylo mi potrzebne.

pzdr!

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Lidder pisze:Akcja po akcji wg. RB. Deklaracja flee i przesunięcie to jedna akcja, bo wykonujemy deklaracje od razu -> patrz RB, a nie partiami jak Wy to sugerujecie.

1. Szarża
2. Ucieczka (rzut+przesunięcie)
3. Przekierowanie (rzut+efekt)

I proszę Was, nauczcie się faz! To nie jest 7. gdzie przesuwasz od razu. Jak Ci ktoś przesuwa szarże to jest to równoznaczne z tym, że skończył je deklarować i nie ma zmiłuj. Wymówki typu: "ale ja się zapomniałem" lub "ja tak zawsze gram" nie powinny być uwzględniane. Dlatego Wasz punkt piąty powinien wyglądać inaczej.
ten punkt 5 byl tylko na potrzeby przykladu (tak jakby tylko ta jedna szarza byla deklarowana)
i to co mowisz o pod-fazach to wszystko prawda, co wyraznie jest zaznaczone na marginesie s.16

chodzilo tylko o ustawienie pkt. 3 i 4, ktore zaznaczyl kudlaty i o zdanie "if the target unit declares a Flee! reaction..." gdzie jest napisane o zadeklarowaniu ucieczki a nie wykonaniu jej.

aczkolwiek wasza wersja mi sie bardziej podoba ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Zablokowany