ARENA 2011 - Master w Krakowie, , WYNIKI NA STR. 39

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Re: ARENA 2011 - Master w Krakowie.

Post autor: Daw »

Lidder pisze:Może ja się wypowiem. (...)
Pozdro i do zobaczenia na turnieju! :mrgreen:
Nie dość, że dobry sędzia to jeszcze świetny mentor :o Chyba jednak się wybiorę. Ale jakoś specjalnie nie chce mi się kminić nad rozpą...
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

scoutmaster pisze:
bigpasiak pisze:

"Buta czy bezczelność...?"

jedno jest synonimem drugiego

"W domu to ja mogę grać nawet na zasady 6 edycji jak chce jednak czysta 8 to masochizm.
Pograj na turniejach to nauczysz się pokory i zrozumiesz podejście bardziej doświadczonych graczy.
Fajną pewnie że można złożyć ale ona ma jeszcze wygrywać poza byciem fajną..."

A ile razy grałeś na czystą 8 edycję? Różnica polega na tym, że w 8 ed masz wygrać scenariusz a nie zdobyć więcej punktów niż oponent. I pod tym względem wydaje mi się znacznie ciekawsza. Jeżeli przyjmie się założenie, że na turnieju gra się np 3 bitwy i losuje scenariusz np
bitwa 1 scenariusz 1 lub 2
bitwa 2 scenariusz 3 lub 4
bitwa 4 scenariusz 5 lub 6
a do tego w 1 grze nie wiesz kto jest oponentem to musisz stworzyć naprawdę uniwersalną armię. Sam gram Bestiami i nie uważam by im czegoś brakowało na 8 ed. Są natomiast armie na ETC które cierpią najbardzej i takie, które zyskują . Można to nazwać zbalansowaniem ale jest to subiektywna ocena.

Od kiedy grasz w wfb i jak czesto na turniejach?
Chyba nie za duzo co?

Z Bydgoszczy do Krakowa mamy choooolernie daleko, jedyne co mogloby mnie przekonac to dobry format, a format Areny jest mega slaby imho.
Ograniczenia slabe, scenariusze bardzo slabe. (rozumiem, ze chcecie byc oryginalni, ale scenariusze w podreczniku glownym sa o wiele lepsze od Waszych imho)
W zwiazku z tym - Bydgoszczy na 95% nie bedzie na turnieju, bo tylko Piotr chce jechac.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Piszesz tak jakby te wszystkie ograniczenia wprowadzono specjalnie dla mnie, a nie dlatego, ze gra bez nich byłaby bez sensu...
Bo niestety to nieprawda. Spokojnie da się grać bez bardzo restrykcyjnych ograniczeń Euro, a wyniki nie są totalnie przypadkowe. Co zresztą widać po turniejach, które były bez eurocompu - w topie dalej są te same osoby, co na turniejach z eurocompem. Tylko trzeba się przestawić i wziąć pod uwagę, że może się pojawić 150 strzelców czy dwie abomki.
Zresztą, ja mogę sobie pisac głupoty, nic mnie to nie boli. W gorszej sytuacji są chłopaki z Krakowa, którzy muszą zadowolić zarówno tych, którzy mają dość Euro, jak i tych, którzy bez Euro nie grają, jednocześnie nie dopłacając do mastera.
Post Liddera bardzo fajny, aczkolwiek obawiam się, że najwięcej będzie ludzi chcących wykorzystać maksymalnie możliwości wynkające z braku balansu
Może się zdarzyć, jednak pewną część przegięć powstrzyma brak figsów - chyba nie opłaca się kupować 45 shades na jeden turniej w roku.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jankiel pisze:
a) nie mogę użyć w sumie więcej niż 12 kostek na turę (czyli np. nie mogę wylosować 10 i z power of darkness dorobić sobie jeszcze 4)
Tak. Opcja b jest w rulebooku, więc bez sensu byłoby ją powtarzać
Haha, nadal niejasno, sorry. To "tak" było że "tak, opcja a" bo b) byłoby bez sensu powtarzać czy "tak, opcja b" bo jest w rulebooku ? ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

wydaje mi się że to zdanie brzmi dość jednoznacznie:

"podczas fazie magii można użyć maksymalnie 12 kostek magii"

(pomijając błąd w składni ale tak to jest jak się coś zmienia/dodaje:)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Haha, nadal niejasno, sorry. To "tak" było że "tak, opcja a" bo b) byłoby bez sensu powtarzać
Tak, opcja a.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Ziemko pisze:
scoutmaster pisze:
bigpasiak pisze:
Od kiedy grasz w wfb i jak czesto na turniejach?
Chyba nie za duzo co?

Z Bydgoszczy do Krakowa mamy choooolernie daleko, jedyne co mogloby mnie przekonac to dobry format, a format Areny jest mega slaby imho.
Ograniczenia slabe, scenariusze bardzo slabe. (rozumiem, ze chcecie byc oryginalni, ale scenariusze w podreczniku glownym sa o wiele lepsze od Waszych imho)
W zwiazku z tym - Bydgoszczy na 95% nie bedzie na turnieju, bo tylko Piotr chce jechac.
W batla grałem w latach 1993-2002 i wróciłem do 8 ed.
Gram w dużo gier bitewnych i mam w nich naprawdę spore doświadczenie.
nie jest moim celem przekonanie Ciebie do przyjazdu do Krakowa lecz do grania na zasady 8 ed. Też mi się bardziej podobają scenariusze z podręcznika. Prawda jest taka, że zasady EURO promują jeden styl grania, praktycznie nie karcą odziałów typu death star (poprzez danie look, out sir).Arena przynajmniej w jakimś sensie odchodzi od oklepanego formatu.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Euro bardzo pozytywnie wpływa na balans – tak wiele różnych armii w topie jak było na 2 ostatnich masterach to wielki jego sukces.
Koncepcja deathstara była bańką napompowaną na Border Princes, która poniosła klęskę już na Silesianie(czyli masterze z czystymi zasadami 8 edycji). Obecnie wiadomo że musi być dużo oddziałów, w top10 w Białymstoku nie było żadnej armii z czymś co przypominałoby deathstara czego najlepszymi przykładami są Bretonie i WE – max w oddziale to 11 modeli…

Opierasz swoje opinie na wrażeniach, gra turniejowa sporo się zmieniła od 2002 roku, zagraj na kilku turniejach bez ograniczeń, później na EURO i zobaczysz różnicę.
Ja na Arenie będę, zapewne będę należał do osób które maksymalnie będą się starały wykorzystać zbyt małe, w moim mniemaniu, ograniczenia.

P.S. Jestem pewien że bez EURO wysokie miejsca WE nie byłyby możliwe.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

1 Zbyszek "Barbarossa" Łobocki VC 101 8712
2 Karol "Młody" Pietrowicz SK 96 7565
3 Tomasz "Assur" Szwedow VC 89 7191
4 Marcin "Ice-T" Grzegorzek DE 87 4716
5 Piotr "Dębek" Dębkowski BRE 86 5608
6 Łukasz Golonka LIZ 86 4462
7 Dariusz Mastrowski WOC 83 3804
8 Paweł "Big Pasiak" Paszek WE 83 3330
9 Przemysław "Debelial" Wójcik DOC 82 5485
10 Filip "Zeppelin" Sklorz DE 81 6435

Z jakiego mastera to top? Czy był on na euro?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Ja wiem! To ten master po którym, Pasiak powiedział, że ma plewną armie, która nie daje rady na 8. :D

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Silesian był dziki :wink:, pierwszy master na tą edycję i Blood%Glory w ostatnim scenariuszu - dość losowe(szczególnie kiedy ludzi nie umieli go grać) - 80% wyników w 5 bitwie to maski...

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ograniczenia euro tną death stary - max 450pkt na oddział i 40 modeli... i parę innych drobiazgów jeszcze do tego dochodzi.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Po kolei:
@Lidder
Fajnie napisane - najlepsza była część skierowana do samego siebie. Prawie jak Vonnegut :wink:

@Pasiak
Dzisiaj po raz ostatni postawiłem kwestię Gladiatorów, też wydawali mi się mniej (paradoksalnie) inwazyjni, niż scenariusze i bardziej charakterystyczni.

@Ziemko
Jak byś tak w jednym poście na 100 wyjaśniał, dlaczego wygłaszasz swoje kategoryczne sądy, to łatwiej byłoby z Tobą rozmawiać :mrgreen: No offence.

@Jankiel
Muszę się z Tobą w bardzo wielu miejscach zgodzić - odkąd obserwuję naszą scenę batllową schemat jest ten sam:
Pomysł, który zachęca do zmian w rozpiskach - kontra tych, którzy nie lubią czegokolwiek zmieniać w swoim graniu - zwinięcie pomysłu, względnie jego zmiana, która oczywiście napotyka na kolejną kontrę. Szkoda, że tak się dzieje.

@Asassello
Oczywiście znasz się na organizacji turniejów, ja też się na tym "nieco" znam i wiem, że jeśli chcesz wprowadzić charakterystyczne i ciekawe zasady to musisz podjąć ryzyko. Wy tak zrobiliście. Naprawdę nie ma co wytyczać jedynej słusznej ścieżki: rób turnieje tak, jak wszyscy, co roku zmieniając jedną, malusieńką zasadę.

@Karli
Dzięki za pozytywne uwagi. Nad progami zapewne raz ostatni Darek się zastanowi.

@Kalesoner
Ależ ja doskonale zdaję sobie sprawę, i Skaven zapewne też, że życzysz nam jak najlepiej. Znamy Cię - masz dobre serduszko :wink: Co do Twojej propozycji, to wyłącznie Darek może ją jakoś skomentować, my się nie mieszamy (poza Gladiatorami :wink: ) w regulamin.

Pojawiła się też opinia, że wyniki będą totalnie losowe, ponieważ są scenariusze. W którym miejscu wprowadzają one losowość? Proponuję jednak podawać argumenty, a nie pisać ogólniki.
Pozdrawiam wszystkich!
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ksch ja juz sie nie wypowiadam w temacie, kazdy gracz ma prawo jesli mu sie format nie podoba turnieju po prostu na niego nie przyjezdzac. Juz wiecej sie nie odzywam w tym temacie ;)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Ależ odzywaj się, odzywaj - po prostu jesteś krytykant i tyle :wink:
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Jak cos jest dobre to chwale, jak cos jest niefajne to krytykuje.
Zawsze i bez wyjatku imho.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Bardziej chodzi o święte przekonanie co do trafności oceny omawianych sytuacji. Zazwyczaj niepodparte argumentami :wink:

Ale dość o tym - jasne, że masz swoje zdanie i je przedstawiasz, szanuję to.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Jankiel pisze:1 Zbyszek "Barbarossa" Łobocki VC 101 8712
2 Karol "Młody" Pietrowicz SK 96 7565
3 Tomasz "Assur" Szwedow VC 89 7191
4 Marcin "Ice-T" Grzegorzek DE 87 4716
5 Piotr "Dębek" Dębkowski BRE 86 5608
6 Łukasz Golonka LIZ 86 4462
7 Dariusz Mastrowski WOC 83 3804
8 Paweł "Big Pasiak" Paszek WE 83 3330
9 Przemysław "Debelial" Wójcik DOC 82 5485
10 Filip "Zeppelin" Sklorz DE 81 6435

Z jakiego mastera to top? Czy był on na euro?
Touche...
Lidder pisze:Ja wiem! To ten master po którym, Pasiak powiedział, że ma plewną armie, która nie daje rady na 8. :D
Obrazek
[-X JA nigdy nie mówię, że mam plewną armię! Może nie dawać rady i być słabsza od pozostałych przez niedoskonałości starego 6 ed. kodexu ale nigdy plewna, za duży szacunek mam dla swojego wyboru. Plewny może być sędzia, ale nie moja armia :mrgreen:
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Ciezko sie nie zgodzić z papa Pasiakiem.

Z mojej strony, jedyna uwaga moze byc wprowadzenie specjal bohów dla słabszych armii - jesli bedzie taka potrzeba można przyciąć jakies przegięcia. Bo imo dodatkowe punkty, i tak nie wiele dają tym armią. A specjale w założeniach GW, tak.

Poza tym nie mam nic do scenariuszy. Jedno jest wiadome od zawsze : wszystkim nigdy nie dogodzi, a marudy zazwyczaj jęczą dla zasady, i świętości swoich własnych przekonań. Pomimo, że nie zagrali nawet jednej gry na proponowane zasady, bo przecież musi byc tak jak sobie założyli.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 13:45 przez Gremlin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

:D :D :D Good shit!
Obrazek

ODPOWIEDZ