Nie mówiąc już o bretońskiej chimerze z Heroic Killing Blow ^^Dmtrij pisze:to pomyśł o Mountain CHimerze z hatem +red fury - nice?Azgaroth pisze:No właśnie tak pomyślałem o smoku z Infinite Hatred i EthernalSoulferin pisze:Ej no to rewelacja ! Można zrobić mega killera
średnio robi overrunu po każdym klocku piechoty
8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Pytanie z serii głupich ale nigdzie nie mogę znaleźć tego w podręczniku. Jeśli się strzela z reakcji na szarże S&S - na jakim zasięgu się to rozpatruje ? Wiadomo że jest -1 do HITa za szarżującego wroga ale pytanie czy na zasięgu w którym oddział szarże zaczyna, czy zawsze na dalekim czy też zawsze na bliskim ( w którejś edycji tak było ) ? I jeśli jakimś zbiegiem okoliczności wychodzi że daleki to czy mamy dodatkowy -1 do HITa za daleki ?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
str.17
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Przesadziłeś.Magiczka bretońska nie moze mieć Virtue.Azgaroth pisze:Nie mówiąc już o bretońskiej chimerze z Heroic Killing Blow ^^
Rulebook str. 17.Masz tam opisane wszystko ze szczegółamibienias pisze:Pytanie z serii głupich ale nigdzie nie mogę znaleźć tego w podręczniku. Jeśli się strzela z reakcji na szarże S&S - na jakim zasięgu się to rozpatruje ? Wiadomo że jest -1 do HITa za szarżującego wroga ale pytanie czy na zasięgu w którym oddział szarże zaczyna, czy zawsze na dalekim czy też zawsze na bliskim ( w którejś edycji tak było ) ? I jeśli jakimś zbiegiem okoliczności wychodzi że daleki to czy mamy dodatkowy -1 do HITa za daleki ?

"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Taaaa... Tyle to wiem - problem nie w braku umiejętności czytania tylko w fiksacji związanej z kilkoma edycjami WFB w które graliśmy ( ta będzie już czwarta ). Tak wiec pomimo że jest to w miarę opisane interpretujemy te zasady przez pryzmat iluś tam lat grania i wyszło nam że nie dostaje się dodatkowych -1 HITa za daleki bo można zawsze odpalić na bliskim ( nie wiem z której to edycji – 5 ?), natomiast chyba powinno być że strzał jest rozpatrywany w odległości oddziału z momentu deklaracji ( za tym idą wszystkie + i - ) co jednak nie jest do końca wyjaśnione z powodu wyjątku który na tej stronie 17 się pojawia czyli strzelanie do oddziału niebędących w zasięgu.Soulferin pisze:Rulebook str. 17.Masz tam opisane wszystko ze szczegółami
Jak jest z czarem bironas? Podwaja ruch czyli np z 5 na 10, co z sarżą także się ją podwaja czy tylko dodaje do tego 10? CZy moze podwaja się wszystko i wtedy piechota może szarżować na 34"? Co za abstrakcja
najlepiej proszę o wzór matematyczny ja to wyglada i na zasadach GW a nie LS czy euro.

Interpretujcie zasady według rulebooka.Masz napisane ze S&S to -1 to hit, ponadto obowiązują cię inne modyfikatory przy strzelaniu - również strzał na daleki zasięg, covery itp.bienias pisze:interpretujemy te zasady przez pryzmat iluś tam lat grania
Dokładnie.Wykonujesz reakcję na szarżę.Dopiero po wykonaniu reakcji szarżujący unit rzuca czy dobiegł stąd też S&S jest rozpatrywany w odległości oddziału z momentu deklaracji.bienias pisze:strzał jest rozpatrywany w odległości oddziału z momentu deklaracji
Jeśli marszujesz a masz movement 5 to marszujesz na 20 cali - 2x(Mx2).Jeśli szarżujesz to liczy sie łączny całkowity ruch jednostki - 2x(M+2D6).Wolfgar pisze:Jak jest z czarem bironas? Podwaja ruch czyli np z 5 na 10, co z sarżą także się ją podwaja czy tylko dodaje do tego 10? CZy moze podwaja się wszystko i wtedy piechota może szarżować na 34"? Co za abstrakcjanajlepiej proszę o wzór matematyczny ja to wyglada i na zasadach GW a nie LS czy euro.
W FAQu do czaru i w FAQu do Skavenów jest zapisek definiujący movement allowance.Opierając sie na tych zapiskach LS zmieniła uściślenie ale wydaje się to być sensowe (choć może wydawać sie lekko przegięte) 

Abstrakcja to jest czołg jadący 30 cali z tego czaru xD
(promod) Lidder: cool story. spamujcie tak dalej to umrzecie na raka. i dare you!
(promod) Lidder: cool story. spamujcie tak dalej to umrzecie na raka. i dare you!
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- Król Goblinów
- Wodzirej
Pytanie- jak to w końcu jest z charakterami dosiadającymi mountów , które w normalnej opcji mają zasad scout- konkretnie chodzi mi o bohaterów goblińskich na wolfach- czy dołączając sie do unitów z Vanguardem mogą z niego korzystać? ( pytam bo na forach zagranicznych ludzi z tego korzystają i juz sam nie wiem)
Scout: jak masz scout nieważne co dosiadasz używasz go (patrz BM FAQ)
Vanguard: z vanguard korzystasz jeśli oddział jest fast cav lub posiada zasadę vanguard (heros musi mieć zasadę fasta, jeśli chce zrobić vanguard w oddziale fast cav)
Vanguard: z vanguard korzystasz jeśli oddział jest fast cav lub posiada zasadę vanguard (heros musi mieć zasadę fasta, jeśli chce zrobić vanguard w oddziale fast cav)
Zgodnie z RB modele w odległości 12 cali od BSB przerzucają nie zdane testy Ld. Powiedziałbym więc, że trzeba. Nie ma tam zwrotu o tym, że jedynie można to zrobić ani nic w ten deseń, po prostu się przerzuca.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Mam wątpliwości, dotyczące wycofywania bohaterów w razie odmowy pojedynku. Chodzi o następującą sytuację:
szrżuję dyskowcem na oddział z magiem i czempionem, rzucam czelendż bo muszę, przeciwnik odmawia.
Jak wygląda sprawa ich wycofywania -chcę dorwać maga -wg podręcznika wyzywający określa, kto nie przyjął pojedynku:
czy aby nie uciekł mi mag mogę wskazać czempiona, jako tego kto odmówił, tak, żeby nie trzeba było wycofać maga?
szrżuję dyskowcem na oddział z magiem i czempionem, rzucam czelendż bo muszę, przeciwnik odmawia.
Jak wygląda sprawa ich wycofywania -chcę dorwać maga -wg podręcznika wyzywający określa, kto nie przyjął pojedynku:
czy aby nie uciekł mi mag mogę wskazać czempiona, jako tego kto odmówił, tak, żeby nie trzeba było wycofać maga?