Znalazłem te forum w którym się od kilku dni dość mocno zagłębiłem szukając odpowiedzi na interesujące mnie pytania.
Nie będą to pytania z cyklu co wybrać, co lepsze itd.
Wybór już się dokonał. Po analizie opisów poszczególnych armii, foto relacji, zarysów historycznych wybór padł na zestaw startowy
"Wyspa krwi" polska edycja. Jednocześnie odbywa się drugi transport akcesoriów uzupełniających jak farby, pędzle itp.
Wyspa krwi - dwie pieczenie na jednym ogniu. Elfy Wysokiego Rodu........tak, to armia dla mnie, mimo ze zdania co do efektywności na polu bitwy są różne. Ale po ściągnięciu wstyd się przyznać ze strony tam gdzie się ściąga filmy, gry itp. army book-ów z kilku edycji zagłębiłem się w świecie tego wspaniałego rodu. Oczywiście zapoznałem sie dodatkowo z kilkoma innymi interesującymi mnie rasami w celach zapoznawczych. Kilka dni wertowania pdf i kropka nad i a raczej High Elves

Podręcznik ( proszę nie bić ) w celach zapoznawczych również tym czasowo pożyczyłem.
Ale i tak za chwile to pójdzie do kosza bo oryginał podręcznika PL i to VIII ed. będzie w zestawie. A oryginał armybooka za tydzień będzie zakupiony i to jest ta druga pieczeń....
Skaveni oczywiście zostaną jako ring partner dla Elfów. Za około roku mam zamiar wciągnąć to syna....Ale
No właśnie ale, syn ma obecnie prawie 6 lat i nie wiem czy za rok nie będę oczekiwał za dużo jak na tak małego chłopca, z Waszego doświadczenia z jakimi najmłodszymi graczami sie spotkaliście? Mnie się wydaje ze syn za rok da radę ogarnąć podstawowy zakres gry, zasad i reguł. Zresztą ja również jako fazę początkową planuje opanować podstawy. Na wspomniany rok planuje solidnie popracować nad malowaniem figurek dwóch armii, ewentualnie lekko ją wzmocnić nowymi regimentami i pobawić sie w jakieś dodatkowe upiększanie pola bitwy. No i dość solidnie opanować zasady przynajmniej te podstawowe żeby płynnie przekazać dziecku.
Drugie pytanie, w celach treningowych będę na razie sam grał ze sobą. Analiza krok po kroku zasad, przebiegu i niuanse które ewentualnie będą wyłapane jeśli będzie to nie jasne lub po prostu z braku wiedzy bede musiał sie poradzić choćby na forum.
Ostanie to pytanie o ewentualną pomoc w skontaktowaniu sie z osobami które grają i chca pomóc a w niedalekiej przyszłości wyrażą chęc skonfrontowania sie na polu bitwy. Mowa o Bydgoszczy.
Wiem że działa w tym mieście grupa XIII Kohortex, odnalazłem ich stronę tylko nie wiem czy to aktywna grupa. Bo przez podane numery gg jako kontakt od dwóch dni cisza. Na forum chyba rzuciło mi sie logo klubu w stopce kilku użytkowników.
Byłbym wdzięczny za ewentualną pomoc.
Jako miłośnik literatury gatunku, dobrego filmu fantasy w wieku 38 lat i mnie dopadła magia WFB.
Pozdrawiam Syn Ulthuanu mistrz miecza Hoetha

Maciej