Kilka pytań....

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Macias1973
Warzywo

Kilka pytań....

Post autor: Macias1973 »

Na wstępie serdecznie chciałem powitać forumowiczów.
Znalazłem te forum w którym się od kilku dni dość mocno zagłębiłem szukając odpowiedzi na interesujące mnie pytania.
Nie będą to pytania z cyklu co wybrać, co lepsze itd.

Wybór już się dokonał. Po analizie opisów poszczególnych armii, foto relacji, zarysów historycznych wybór padł na zestaw startowy
"Wyspa krwi" polska edycja. Jednocześnie odbywa się drugi transport akcesoriów uzupełniających jak farby, pędzle itp.
Wyspa krwi - dwie pieczenie na jednym ogniu. Elfy Wysokiego Rodu........tak, to armia dla mnie, mimo ze zdania co do efektywności na polu bitwy są różne. Ale po ściągnięciu wstyd się przyznać ze strony tam gdzie się ściąga filmy, gry itp. army book-ów z kilku edycji zagłębiłem się w świecie tego wspaniałego rodu. Oczywiście zapoznałem sie dodatkowo z kilkoma innymi interesującymi mnie rasami w celach zapoznawczych. Kilka dni wertowania pdf i kropka nad i a raczej High Elves :)
Podręcznik ( proszę nie bić ) w celach zapoznawczych również tym czasowo pożyczyłem.
Ale i tak za chwile to pójdzie do kosza bo oryginał podręcznika PL i to VIII ed. będzie w zestawie. A oryginał armybooka za tydzień będzie zakupiony i to jest ta druga pieczeń....
Skaveni oczywiście zostaną jako ring partner dla Elfów. Za około roku mam zamiar wciągnąć to syna....Ale

No właśnie ale, syn ma obecnie prawie 6 lat i nie wiem czy za rok nie będę oczekiwał za dużo jak na tak małego chłopca, z Waszego doświadczenia z jakimi najmłodszymi graczami sie spotkaliście? Mnie się wydaje ze syn za rok da radę ogarnąć podstawowy zakres gry, zasad i reguł. Zresztą ja również jako fazę początkową planuje opanować podstawy. Na wspomniany rok planuje solidnie popracować nad malowaniem figurek dwóch armii, ewentualnie lekko ją wzmocnić nowymi regimentami i pobawić sie w jakieś dodatkowe upiększanie pola bitwy. No i dość solidnie opanować zasady przynajmniej te podstawowe żeby płynnie przekazać dziecku.

Drugie pytanie, w celach treningowych będę na razie sam grał ze sobą. Analiza krok po kroku zasad, przebiegu i niuanse które ewentualnie będą wyłapane jeśli będzie to nie jasne lub po prostu z braku wiedzy bede musiał sie poradzić choćby na forum.

Ostanie to pytanie o ewentualną pomoc w skontaktowaniu sie z osobami które grają i chca pomóc a w niedalekiej przyszłości wyrażą chęc skonfrontowania sie na polu bitwy. Mowa o Bydgoszczy.
Wiem że działa w tym mieście grupa XIII Kohortex, odnalazłem ich stronę tylko nie wiem czy to aktywna grupa. Bo przez podane numery gg jako kontakt od dwóch dni cisza. Na forum chyba rzuciło mi sie logo klubu w stopce kilku użytkowników.
Byłbym wdzięczny za ewentualną pomoc.

Jako miłośnik literatury gatunku, dobrego filmu fantasy w wieku 38 lat i mnie dopadła magia WFB.
Pozdrawiam Syn Ulthuanu mistrz miecza Hoetha :)
Maciej

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Syn za młody według mnie. 11-12 lat to wiek chyba odpowiedni na zaczęcie przygody z WFB. 7 lat to za mało.

Pozdrawiam.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Też mi się wydaje że w wieku 7 lat wolałem oglądać bajki i biegać po podwórku. Zmysł plastyczny i twórczy bardziej obudził się we mnie w wieku 10-11 lat(jeszcze nie wfb nawet).

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Macias1973 pisze: Ostanie to pytanie o ewentualną pomoc w skontaktowaniu sie z osobami które grają i chca pomóc a w niedalekiej przyszłości wyrażą chęc skonfrontowania sie na polu bitwy. Mowa o Bydgoszczy.
Wiem że działa w tym mieście grupa XIII Kohortex, odnalazłem ich stronę tylko nie wiem czy to aktywna grupa. Bo przez podane numery gg jako kontakt od dwóch dni cisza. Na forum chyba rzuciło mi sie logo klubu w stopce kilku użytkowników.
Byłbym wdzięczny za ewentualną pomoc.

Jako miłośnik literatury gatunku, dobrego filmu fantasy w wieku 38 lat i mnie dopadła magia WFB.
Pozdrawiam Syn Ulthuanu mistrz miecza Hoetha :)
Maciej
Bydgoszcz bardzo aktywnie działa. Niedawno mieli duży turniej:

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=24&t=28597

generalnie polecam naukę z kimś a nie samemu - przebiega to znacznie szybciej i w wesołej atmosferze :)

Macias1973
Warzywo

Chyba faktycznie za dużo oczekuje po 7-latku. Zresztą za rok się przekonamy :)
Grunt żeby nie zniechęcić...ale to odległy temat. W każdym razie dziękuję za Wasze opinie.
Co do Bydgoskiej grupy dzięki za linka, na PW spróbuję się z nimi skontaktować.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

U nas na turniejach lokalnych chłopak zaczął pojawiać się w wieku lat 8, oczywiście grał wtedy słabo, ale coś tam już ogarniał ;)

Macias1973
Warzywo

Czy mając zestaw startowy "Wyspa Krwi" w której jest podręcznik zasad 8 ed. jak ma się to do army book-a Wysokich Elfów. Obecnie są dostępne w sprzedaży AB ale z edycji 7.
Czy ma jakiś związek czy w/w podrecznik i armybook tworzą komplet?
Czy muszą oba byc tej samej edycji?

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

zawsze obowiązuje najświeższa wersja RB i najświeższa AB, nawet jeśli pochodzą z różnych edycji (zresztą najczęściej właśnie tak jest). Czyli - obowiązują zasady edycji 8 oraz 7-edycyjny AB do HE. Wszelkie nieścisłości i różnice z tego wynikające możesz znaleźć w erratach na stronie GW.
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

W wyspę bez army booków możesz grać w bardzo uproszczonej wersji. By móc dalej bawić się w młotka, książka armii którą się zbiera jest niezbędna.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Macias1973
Warzywo

Ok, dziękuje za odpowiedz.
Czyli jest dobrze :) bo mam obecnie właśnie konfiguracje o której piszesz:
RB - 8 ed
AB - 7 ed ostatnia/najświeższa

erratę do AB już posiadam, tylko musze ja zweryfikować czy aby to najświeższą bo tą co posiadam to jest z lipca 2010.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2011, o 13:35 przez Macias1973, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Post autor: Kroon »

Macias1973 pisze:erratę do AB już posiadam, tylko musze ja zweryfikować czy aby to najświeższą bo tą co posiadam to jest z lipca 2010.
Na stronie warfaber.pl są erraty .Chyba innej niż z lipca 2010 nie ma :D
Dwarfs - 3/0/2

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kroon pisze:
Macias1973 pisze:erratę do AB już posiadam, tylko musze ja zweryfikować czy aby to najświeższą bo tą co posiadam to jest z lipca 2010.
Na stronie warfaber.pl są erraty .Chyba innej niż z lipca 2010 nie ma :D
proponuje i tak ściągnąć najnowszą.
najnowsza errata do HE na stronie GW jest chyba z grudnia 2010.
Obrazek

ODPOWIEDZ