Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Re: Rozpiski

Post autor: Jagal »

1.Generałem musi być koleś na pegazie, zeby pegazy nie było 0-1. Nie wiem czy zapomniałeś, czy 'generał' dopisałeś nie tam gdzie trzeba ;)

IMO skoro damselki idą do lanc to gdyby wywalić 2 realmów to byłoby na pegaza dla paladyna z wyrmlancą i wtedy charmed shield miałby o wiele większą rację bytu.

pzdR!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Jagal pisze:1.Generałem musi być koleś na pegazie, zeby pegazy nie było 0-1. Nie wiem czy zapomniałeś, czy 'generał' dopisałeś nie tam gdzie trzeba ;)

IMO skoro damselki idą do lanc to gdyby wywalić 2 realmów to byłoby na pegaza dla paladyna z wyrmlancą i wtedy charmed shield miałby o wiele większą rację bytu.

pzdR!
Sprawdź a Army Booku. Nie jest powiedziane, że koleś na pegazie musi być generałem.

Co do realmów, to jakbym miał pomalowanych więcej to bym wystawił 2x12. Wystawiłem tylu ilu miałem.
Gość na koniu nie jest zły. Pierwsza wozi się w lancy a potem wyskakuje np. pod park maszyn.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

IMO w booku właśnie jasno jest napisane ze musi być generałem - ''is led by'' w opisie znoszenia zasady 0-1 na pegazy jest jednoznaczna z tym, ze koleś dowodzący(generał) musi byc na pegazie.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Słowo generał tam nie pada. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

hesus51
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: hesus51 »

Kiedyś podjąłem tą samą dyskusję na forum strefy zero z Poznania, oczywiście większość się upierała że "is led by" znaczy generał. Dla mnie to nie to samo. W końcu jakby chcieli napisać, że ma być generałem to by tak napisali zamiast wątłego sformułowania "is led by".

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

hesus51 pisze:Kiedyś podjąłem tą samą dyskusję na forum strefy zero z Poznania, oczywiście większość się upierała że "is led by" znaczy generał. Dla mnie to nie to samo. W końcu jakby chcieli napisać, że ma być generałem to by napisali zamiast wątłego sformułowania "is led by".
przy greenknighcie, bsbku, virtue of duty, virtue of ideal, luenie .... jest jak wół napisane General - i to jest dla mnie jasne. Po to są konkretne terminy rulebookowe, że coś się za nimi kryje. Dobijające było by używanie synonimów, albo wyrażeń bliskoznacznych - i weź się domyśl co autor miał na myśli.
Jak coś jest wardem to jest wardem, jak coś jest greatweaponem to nie jest flailem. Jak ktoś ma być generałem to ma być generałem a nie leaderem, comanderem czy innym papą smerfem. :wink:
Jak się uprę to powiem, ze bretonnian lord na pegazie to prophetka na pegazie - jest przecież kategorią lorda i raczej nie skavenskiego.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, o 12:54 przez Dębek, łącznie zmieniany 4 razy.
Obrazek
Obrazek

hesus51

Post autor: hesus51 »

No dla mnie też jest to jasne, ale bretka przecież jest tak przegięta że zajmuje podium na masterach i trzeba ją ciąć :wink:

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

hesus51 pisze:No dla mnie też jest to jasne, ale bretka przecież jest tak przegięta że zajmuje podium na masterach i trzeba ją ciąć :wink:
Nic nie damy ciąć. Jagal pójdzie w dyby i do lochu. Ja nic nie zmieniam w rozpie. Przynajmniej do czasu ewentualnej reprymendy od 3/5 Listy Sędziowskiej.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

To może jako anglista wtrącę swoje trzy grosze. Zapis w AB mówi:

"If the army is lead by a Bretonnian Lord who is riding a Royal Pegasus, then the 0-1 restriction for Pegasus Knights is removed."

Po pierwsze profetka odpada - zapis w książce jest de facto przypisem do gwiazdki, jaka widnieje przy nazwie Bretonnian Lord w sekcji głównej, nie może więc się odnosić do paniusi.
W zdaniu nie pada żaden synonim do słowa "General" - nie ma tam nic w stylu "Leader", "Commander" czy inny "Officer-in-Chief". Zamiast tego jest fraza czasownikowa w stronie biernej, którą, jak każdemu tu wiadomo, można przetłumaczyć jako "jest dowodzona/prowadzona przez". W Warhammerze armią może dowodzić tylko character z przypisaną cechą "General", zatem jedynie w sytuacji gdy generałem jest Bretonnian Lord na pegazie, znika zapis o restrykcji 0-1 na pegazach.

Czasem myślę, że szukanie dziury w całym to sport narodowy w tym kraju...
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Po pierwsze profetka odpada - zapis w książce jest de facto przypisem do gwiazdki, jaka widnieje przy nazwie Bretonnian Lord w sekcji głównej, nie może więc się odnosić do paniusi.
To akurat był żarcik, zapomniałem dodać emotka. :mrgreen:
W zdaniu nie pada żaden synonim do słowa "General" - nie ma tam nic w stylu "Leader", "Commander" czy inny "Officer-in-Chief". Zamiast tego jest fraza czasownikowa w stronie biernej, którą, jak każdemu tu wiadomo, można przetłumaczyć jako "jest dowodzona/prowadzona przez". W Warhammerze armią może dowodzić tylko character z przypisaną cechą "General", zatem jedynie w sytuacji gdy generałem jest Bretonnian Lord na pegazie, znika zapis o restrykcji 0-1 na pegazach.
Zgadzam się z Tobą w 100% tyle, że życie nauczyło mnie by grając w battla "zdrowy chłopski rozum" schować do kieszeni.
Dla mnie wydawało się oczywiste, że zasada 1cala odstępu została wprowadzona dla usprawnienia ruchu, by jednostki się nie blokowały, a jak jest wykożystywana wszyscy widzimy. Zawsze mtślałem, że bonusy z przeróżnych magicznych mieczy działają gdy tą bronią walczysz, a tu nagle okazuje się, że jak w zasadach broni jest napisane wielder to broń działa tylko jak heros walczy, a jak w opisie broni jest napisane bearer to bonus jest cały czas.
Jestem pewien, ze pisząc zasady do np: sword of swift slaying i sword of antiheros właśnie o to autorowi chodziło. :wink:
Albo strzelanie z armat - wystarczy postawić 5 psów przed smokiem i już armata nie moze do niego strzelić, bo psy zasłaniają jej każdy sensowny punkt na ziemi, od którego jest szansa na trafienie. Można - można. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Wiadomo, swobodna i naginana interpretacja zapisów prawnych to coś, co istnieje od dawna, nie tylko w Battlu ;) Mimo to oficjalnie grożę Ci ekskomuniką, jeśli nie przestaniesz szerzyć pegazowej herezji :D

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Gniewko pisze:Wiadomo, swobodna i naginana interpretacja zapisów prawnych to coś, co istnieje od dawna, nie tylko w Battlu ;) Mimo to oficjalnie grożę Ci ekskomuniką, jeśli nie przestaniesz szerzyć pegazowej herezji :D
Masz Pan i nie zawracaj gitary. :mrgreen:

Bretonnian Lord 275 pkt - generał
- royal pegasus, questing vow, schield
- gaundlet of duel
- virtue of confidence
- Sword of the Quest
- Dragonhelm
- Luckstone

Bretonnian Lord 231 pkt
- warhorse
- virtue of Heroism
- Mantle of Damsel Elena
- Sword of Swift Slaying
- Enchanted Schield
- Potion of Fullhardiness

Paladin 124 pkt - bsb
- warhorse
- gromril great helm
- Sword of Might

Paladin 124 pkt
- warhorse
- charmed schield
- Dawnstone
- wyrmlance

9 Knights of the Realm 255 pkt
- fcg
- Standard of Discypline
9 Knights of the Realm 265 pkt
- fcg
- Warbanner
3 Pegasus Knights 175 pkt
- musician
- musician
- musician

Damsel of the Lady 105 pkt
- warhorse
- lore of beast
- Prayer Icon of Quenelles

Damsel of the Lady 120 pkt
- warhorse
- lore of beast
- silver mirror

Trebuchet 90 pkt
Trebuchet 90 pkt

36 Men at Arms 195 pkt
- halabardy
- standard, musican

Zawsze to 10 LD na jednej lancy, no i na chłopkach roztropkach.
BTW teraz to sam nie wiem czy nie wystawić oklepanej sztampy. :-k
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Żadnej sztampy! Sam ostatnio grałem na 2x40 kmieci i chłopcy wzmocnieni zerówką z Beasta wycięli w pień Black Guardów. A wardzik z ikony fajnie zwiększył im przeżywalność.

P.S. Apology accepted, captain Needa...;)

Awatar użytkownika
Gopal
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Gopal »

Gniewko pisze:P.S. Apology accepted, captain Needa...;)
+1

@Dębek, - daj koniecznie znać jak poszło, jestem strasznie ciekaw co ugrasz M@A!
Galeria rysunków: kliknij, na pewno Ci się spodoba! :D NSFW
http://jandraws.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Gniewko pisze:Żadnej sztampy! Sam ostatnio grałem na 2x40 kmieci i chłopcy wzmocnieni zerówką z Beasta wycięli w pień Black Guardów. A wardzik z ikony fajnie zwiększył im przeżywalność.

P.S. Apology accepted, captain Needa...;)
Za duży hardkor jak dla mnie. :wink:
Men at Armsi z halabardami w liczbie 40 są całkiem fajni, ale chyba na drugi unit już bym się nie odważył. Brak drugiej Ikony jak dla mnie oznacza chłopki 0-1.
@Dębek, - daj koniecznie znać jak poszło, jestem strasznie ciekaw co ugrasz M@A!
Napiszę po weekendzie. Sam jestem ciekaw jak to będzie działać. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Muszę jeszcze Dębek u Ciebie wziąć trochę korków co do składania herosków.
Opcja tych 2 lordów mi się mega podoba.

Ps. jak mam gauntlet of duel to mogę czy muszę rzucać challenge?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Nie, ale Virtue of Confidence to wymusza.

Awatar użytkownika
Stone

Post autor: Stone »

Przedziwna ta rozpiska, moim skromnym zdaniem. Przyłączam się do prośby o jak najbardziej szczegółowy komentarz pt. jak Ci poszło.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Dla mnie dziwna, bo bez Longbowmenów. Ale ja generalnie zawsze lubiłem zabawę masą łuczników.

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

no to moja 2400

Bretonnian lord gen 270
questing vow
royal pegasus
insignia of quest
birth-sword of carcassonne
ggh
tarcza

BSB 121
kamień świtu
wyrmlance
tarcza
koń

paladin 120
koń
smoczy hełm
virtue of duty
kąsające ostrze 10
tarcza 2
lanca 4

damsel 155
lvl.2
koń
lusterko

damsel 130
lvl.2
koń
berło stabilności

3 PN muzyk 175
3 PN muzyk 175
3 PN muzyk 175

2x Treb 180

5 GK szt, muz, szt. wojny 245

8 Kotr szt. muz 216
8 Kotr szt. muz 216
8 Kotr szt. muz 216

razem 2394- zostało 6p no i nie wiem, jaką magię dać damselkom, zawsze grałem na magi życia, czy opłaca się bestia? W mojej rozpisce istnieje ewentualnść, że wyrzucamy drugiego paladyna i robimy większe lance, ale nie myślę, żeby ten paladyn się nie przydał, w końcu zawsze +1 CR( chyba że gienio zginie) no i tam coś jeszcze
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 19:15 przez Matijjos, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ