Nowa Edycja

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Re: Nowa Edycja

Post autor: X.Maciek »

Nie nazwałbym fartem przejechania 4 klocków piechoty od boku stegadonem.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Bo od boku elfy już nie mają stedfasta? :D
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

wykopywaczki:

Co się z nimi dzieje jak zescatterują pod teren/impassable terain lub wrogą jednostkę?

ew. czy można od razu wyznaczyć miejsce wykopywania pod wrogą jednostką?

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

White Lion pisze:wykopywaczki:

Co się z nimi dzieje jak zescatterują pod teren/impassable terain lub wrogą jednostkę?

ew. czy można od razu wyznaczyć miejsce wykopywania pod wrogą jednostką?

Z pamięci:

wykopuje sie zawsze cal od impasa i oddziału.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Śmiechu dobrze mówi. Marker należy położyć w miejscu, w którym wyjście jednostki jest możliwe. Jeśli jednak marker będzie położony dobrze, a mimo to jednostka nie będzie mogła wyjść z powodu braku miejsca to testuje się z automatu tabelkę misfire'ów.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Czekaj czekaj... czy jednostka musi wyjść tak aby choć jedna jej część była na markerze czy marker oznacza środek oddziału wykopywującego się ?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

możesz sobie ustawić 6 stalkerów jeden z drugim, tak ze tylko ostatni rogiem dotyka markera i to jest legalne
Obrazek

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Kalesoner pisze:możesz sobie ustawić 6 stalkerów jeden z drugim, tak ze tylko ostatni rogiem dotyka markera i to jest legalne
a nie jest, tak jak np. z minerami?
imo to trochę podobna sytuacja...

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Banner of Hidden Dead
"Nominate one of your units of infantry, cavlary, or chariots with the Nehekharan Undead rule that has yet to deploy, whose total points value is no greater than 150 points."

Po co zapisek o chariotach skoro się minimalne 3 nie mieszczą poniżej 150 pts?

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Jak ty nie kompletnie nie łapiesz ironi. Nie widzisz, że ten sztandar to dowcip od GW... i jeszcze się pytasz :)
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Czy w Banner of the Hidden Death można zakopać bohaterów?

EDIT: Właśnie doszedłem do wniosku, że jednak można. Ponieważ samotny heros również jest unitem, a jego troop type pozostaje niezależny od bycia herosem, to dochodzimy do tego, że można zakopać nawet generała lub hierofantę. :wink:

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Własnie chyba po to ten zapisek bo Herald na Chariocie się mieści.

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Inferno pisze:Własnie chyba po to ten zapisek bo Herald na Chariocie się mieści.
Zaraz czy może być więcej niż jeden herald w armii, bo jeśli nie to znaczy że musiałby zakopać samego siebie?
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

A wtedy nie mógłby się zakopać, bo kosztuje wiecej niż 150pkt. I znów wracamy do Ideii małego dowcipu GW, czy ktoś naprawde chce wykorzystać ten sztandar?
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Z racji, że nowe TK już wyszły, jak tam prezentuje się ich book? Da się coś pograć? GW idzie w stronę balansu w nowych bookach? Jak tam z poziomem nowych zielonych?

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

No np. wiemy że jeden sztandar jest do niczego i to że na euro potrzebuje dodatkowych +200p.
Ale ogólnie mam pozytywne odczucia może armia pokaże potencjał.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2011, o 19:28 przez likaon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Rasti pisze:Z racji, że nowe TK już wyszły, jak tam prezentuje się ich book?
Jest ślicznie wydany.
Nowy kolorowy i wogóle...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

likaon pisze: Zaraz czy może być więcej niż jeden herald w armii, bo jeśli nie to znaczy że musiałby zakopać samego siebie?
Oczywiście, Herald to nie BSB. Tomb Herald to po prostu nowy rodzaj herosa, z tym, że jeden z Tomb Heraldów może być BSB za zwykłe +25 pkt.

Zakopanie siebie samego? W sumie RAWowo możliwe. :mrgreen:

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Hmm.. a to taki bajer
Co do twojego pomysłu
Gdyby złożyć rozpę z samymi małymi liczami
Zakopać tę z najgorszymi czarami jako hierofantę
Przeciwnik niby nie może nic zrobić dla liczki ale..
-co się dzieje z jednostką Ebts gdy ginie BSB
-co się dzieje z liczką jeżeli ta nigdy się nie pojawi na stole

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Grałem właśnie z Chaosem na 2400. Kumpel miał trochę przerwy w battlu i nie jest do końca ograny z 8 edycją, ale z chęcią potestowałem nowe TK. Ogólnie nie jest źle, moje spostrzeżenia:
- to co Fluffy mówił, mag z lightem nie jest konieczny. Miałem jednego małego, w ogóle go nie używałem, rzucałem same czary z Nehekhary, które jeszcze mnie dodatkowo uzdrawiają, poprawiałem Casketem i jest w porzo, szczególnie 3 miażdży system, niemal cała armia tym jest objęta, rydwany mają dużo ataków, fajna sprawa.
- zależność od magii- bez boostów gwardia jest zdecydowanie za słaba i pada strasznie, jest zdecydowanie za droga. A jednocześnie, przy moim stylu gry, chyba niestety konieczna, do zastanowienia jednak, czy nie lepiej jednak oszczędzić na halabardach...
- Świniak mnie niesamowicie zaskoczył- trzymał kloc warriorów, jak nawet mu klepnęli jakąś ranę, to czary mu ją przywracały. Fajny bloker, a jako że trafiałem thundercrashem i nawet nieźle rzucałem na stompa, to nawet mordował. Z drugiej strony, przeciwnik nie miał lekkiego strzelania. Wnioskuję, że na niektóre armię Sfinks może być naprawdę przydatny, a inne go ubiją spamem ataków z małą siłą... Losowy, ale nie jest kompletną kupą. W krytycznym momencie po booście powiedzmy na ward (konieczny) i ataki, to górą wywala 8 ataków z kb, do tego thundercrash, breath attack i stomp- jakieś elfy naglę topnieją. Póki co na tak.
- Ushabti bez zmian na Chaos, i tak biłem zawsze ostatni, więc tego nie odczułem. Rozwaliły jakąś kawę, ale czuję, że obcięcie wskrzeszania je mocno pokarci.
- rydwanami grało mi się gorzej, kiepska manewrowość. Po booście mają dużo ataków, ale to raczej na wycięcie słabszych jednostek, w gruncie rzeczy to i tak tylko zmiękczacz. Chyba wolałem stare, z vanguardem, manewrowe i tańsze.
- Stalkery zastrzeliły helkę i potem spłynęły. Ogólnie mam wrażenie, że ten oddział niemal zawsze będzie umierał, musi zastrzelić coś sytego, a potem coś go z reguły sprzątnie...

Ogólnie nie mogłem się przyzwyczaić do braku popychaczki, jak zawsze miałem w głowie plany ruch do przodu i wszystko tak fajnie ze sobą współgrało, to teraz czułem trochę brak gruntu pod nogami. Będzie magia/nie będzie magii, świniak trafi czy nie, wolne wszystko okropnie... Ale grałem czymś nowym, dużo funu, ogólnie wygrałem jakieś 15:5. Na razie w rozpie nic nie zmieniam.
BTW, po fazach strzelaniach nadal się sprawdza to, co pisałem wcześniej- ja nie wiem, jak można wyciągnąć odpowiednie strzelanie w tej armii, by po prostu wystrzelać wszystko. Miałem jedną klopę mniej i dychę łuków mniej niż standardy, ale moje strzelanie nie zrobiło praktycznie nic. Bez kontry ta armia nie istnieje jak na mnie.

ODPOWIEDZ