Czołgi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Re: Czołgi

Post autor: Byro »

W tej edycji chyba już nie ma pivotów.
Detki nie panikują.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3927
Lokalizacja: Warshau - CZARNE WRONY

Post autor: #helion# »

wczoraj miałem zasędziowane, że furmanka może, czyli wychodzi na to że i czołg może, ale tak jak mówię, to było zdanie sędziego
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista
Posty: 865
Lokalizacja: Racibórz

Post autor: wychwa »

TO jak nie ma pivotów to normalnie wheele ?? czy reforma mogę sobie zrobić ?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz
Posty: 1431
Lokalizacja: Nicea\Warszawa

Post autor: Soulferin »

Byro pisze:W tej edycji chyba już nie ma pivotów.
RB str.27
Units that consist of a single model, such as monsters, chariots, lone characters or sole survivors of annihilated units, are mostly moved the same as other units...They move, wheel and march just like a larger unit. The one exception is that a single model can pivot on the spot as many times as it wishes over the course of its move. It can do so without penalty and so pivoting does not prevent models from marching, or even from shooting later in the turn.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista
Posty: 865
Lokalizacja: Racibórz

Post autor: wychwa »

Mhm czyli są jednak pivoty :) no to gut

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Post autor: Byro »

Ale nie na potrzeby szarż nieprawdaż?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3927
Lokalizacja: Warshau - CZARNE WRONY

Post autor: #helion# »

oczywiście, po prostu sprawdzasz los, potem zasięg (od najbliższego miejsca modelu do najbliższego miejsca celu) rzucasz i tyle, oczywiście z zachowaniem reguł szarż
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista
Posty: 865
Lokalizacja: Racibórz

Post autor: wychwa »

A czołg może wbijas sie do lasu (ogólnie na niebezpieczny teren) i podlega normalnym zasadom jak rydwan czyli zamiast rany to k6 ran

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Post autor: Byro »

To jest pytanie czy stwierdzenie?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista
Posty: 865
Lokalizacja: Racibórz

Post autor: wychwa »

2w1 :) czołg traktuje niebezpieczny teren jako niemozliwy do przebycia czy podlega zasadzie niebezpiecznego terenu dla rydwanów ?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Post autor: Byro »

Jeśli mnie pamięć nie myli, to usunięto zapisek o nieprzekraczalności trudnych terenów (bo takie już nie istnieją) i dotyczą go reguły ruchu rydwanu.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów
Posty: 4143
Lokalizacja: FENIX Włocławek/Gdańsk

Post autor: krystian1wielki »

Tak może
Jechałem już czołgiem przez las :D las mu krzywdy nie zrobił ale hammerersi go rozgnietli :cry:

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista
Posty: 865
Lokalizacja: Racibórz

Post autor: wychwa »

No teraz jak coś ma great weapona to czołg ma baty ;/

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Post autor: Byro »

Mniejsze niż w poprzedniej edycji więc jest raczej in plus niż in minus.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Cytrus Kontynentalny
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 143

Post autor: Cytrus Kontynentalny »

Czołg ma T10. Jak coś ma GW to by lać lepiej niż na 6+ musi mieć bazowo siły 7 :wink:

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów
Posty: 4143
Lokalizacja: FENIX Włocławek/Gdańsk

Post autor: krystian1wielki »

ale jednak gramy w erze hord a tank jest trafiany z automatu więc parę szóstek zawsze ktoś kulnie a GW bardzo obniża sejwa :cry:

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista
Posty: 865
Lokalizacja: Racibórz

Post autor: wychwa »

Dokładnie , w starciu w white lionami niestety po 2 turach był warzywem które już tylko( albo aż) trzymało oddział . Ale co tam i tak sobie nim gram :) ja zacząłem praktycznie nim grac od 8 ed wiec jeszcze mi nie zbrzydł ;] wczoraj spiłowałem nim treemana a atarem spiłowałem drugie ;] fajny duet

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów
Posty: 4143
Lokalizacja: FENIX Włocławek/Gdańsk

Post autor: krystian1wielki »

byle go do combatu dopchnąć i jest nieźle
A jak potrzyma lionów czy coś w tym stylu to też jest przydatny

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3927
Lokalizacja: Warshau - CZARNE WRONY

Post autor: #helion# »

taaaa, zwłaszcza że w miejsce czołgu wchodzi 30 Flagusów, którzy z lightem są w stanie naprawdę wiele rzeczy rozkręcić i wyjść drugą stroną np. White lionów, Bironas i WS10 i10, wypłacają 50 ataków na 3+ z przerzutem i ranią na 2+ (często z przerzutem), czołg stanie w tym miejscu i się złoży; a wlagsy są w corach i nie musimy się męczyć z wypełnieniem tej luki :wink:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Post autor: Byro »

Z drugiej strony, ostatnio jak grałem z VC to czołg wpadł w oddział GG z lordem (w sumie ok 25 modeli) i zmielił ich do jakichś 5 modeli.
Dopiero na koniec weszła mu brzytwa na IF'ce (blokowałem czary w ten unit skutecznie) no i wbił 8 ran w 1 rundzie walki (to było przed FAQiem nt brzytwy).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

ODPOWIEDZ