8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
No OK czyli jeśli szarża poza zasięgiem broni, ale gdy zasięg jest to wtedy jest chyba rozpatrywany zawsze krótki zasięg.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Na to wygląda
jest do tego bardzo prosta zasada - S&S wykonuje się tak szybo jak to tylko możliwe. Czyli jeśli szarżujący jest poza zasięgiem to jak wchodzi w zasięg czyli na długim, jak jest na długim to na długim a jak na krótkim to na krótkim. Tyle.
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
Quaki pisze:
Jak nie ma zasięgu, to zakłada się że szarża zbliżyła się na tyle, żeby każdy w oddziale mógł strzelić (na dalekim).
Bardzo mnie to zaciekawiło w kontekście wspomnianych Krasi - czemp Thundersów ma Parę Samopałów, czyli szarża rozpatrywana jest jakby unit zbliżył się na 12" ? Czy przesuwam unit szarżującego do tej granicy 12" żeby zrobić S&S czy robię to "wirtualnie" ?
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu...
Nie, strzelasz od razu.
No i. Nieprawda.
Aż mnie pokorciło, otworzyłem RB, a tu, na str.17:
Aż mnie pokorciło, otworzyłem RB, a tu, na str.17:
O ile nie ma do tego jakiejkolwiek erraty, to wówczas oddziały strzelców z championem, który ma krótszy zasięg (czyli najczęściej combo handgun+pistolet) walą S&S na zasięgu pistoletu.the shooting is resolved normally assuming the enemy is just within maximum range of the shooting unit's shortest-ranged weapon.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Uwielbiam tę grę na coś się przyda czempion Thundersów w końcu
jeszcze jedna kwestia w tym przykładzie - robię S&S, łamię szarżę, z którego miejsca jednostka ucieka? liczymy od granicy pistoletów (12") czy jak?
jeszcze jedna kwestia w tym przykładzie - robię S&S, łamię szarżę, z którego miejsca jednostka ucieka? liczymy od granicy pistoletów (12") czy jak?
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu...
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Od miejsca z którego szarżowała
Racja.Byro pisze:No i. Nieprawda.
Aż mnie pokorciło, otworzyłem RB, a tu, na str.17:O ile nie ma do tego jakiejkolwiek erraty, to wówczas oddziały strzelców z championem, który ma krótszy zasięg (czyli najczęściej combo handgun+pistolet) walą S&S na zasięgu pistoletu.the shooting is resolved normally assuming the enemy is just within maximum range of the shooting unit's shortest-ranged weapon.
Czy mag z drugiego szeregu może rzucać czary wymagające LOS?
Czy sztandary działają z tylnych szeregów?
Załóżmy że mam oddział 4 w szeregu. Pierwszy szereg to grupa dowodzenia + mag. W drugim szeregu jest lord i BSB. Czy w ramach make way mogę dopchać ich do walki a cofnąć maga i muzyka?
Czy sztandary działają z tylnych szeregów?
Załóżmy że mam oddział 4 w szeregu. Pierwszy szereg to grupa dowodzenia + mag. W drugim szeregu jest lord i BSB. Czy w ramach make way mogę dopchać ich do walki a cofnąć maga i muzyka?
Chyba, że jest na koniuX.Maciek pisze:Czy mag z drugiego szeregu może rzucać czary wymagające LOS?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
chyba nie da sie ustawic herosa na koniu w 2 szeregu piechoty? jak ma inna podstawke musi stac obok "przyklejony" do oddzialu
Ostatnio zmieniony 17 maja 2011, o 11:49 przez Semi, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
A czarodziej nie będzie korzystał z LOS modelu przed nim przy czarowaniu? tak jak przy strzelaniu?
Nie możesz bo pomimo iż Make Way pozwala na podmiankę r'n'f models oraz command groupem ale tylko w sytuacji gdy nadal pozostanie on w pierwszym szeregu. W przykładzie, który podałeś jest to nie możliwe do wykonania.X.Maciek pisze:Załóżmy że mam oddział 4 w szeregu. Pierwszy szereg to grupa dowodzenia + mag. W drugim szeregu jest lord i BSB. Czy w ramach make way mogę dopchać ich do walki a cofnąć maga i muzyka?
A co to rzucania czarów wymagających LOS to ponoć można bo to jest jak przy strzelaniu. Taką odpowiedź uzyskałem kilka lub kilkanaście stron wcześniej w tym temacie.
Można jeśli jego podstawka jest wielokrotnością podstawek regimentu. Czyli kolo na koniku w regimencie o podstawkach 25x25 teoretycznie może być wywalony do 2 szereguSemi pisze:chyba nie da sie ustawic herosa na koniu w 2 szeregu piechoty? jak ma inna podstawke musi stac obok "przyklejony" do oddzialu