pytania o magię

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Re: pytania o magię

Post autor: Grolshek »

Losujesz 3 czary na 2-lev magu np.

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

4 z lore of slaanesh

kilka pytań:
jednostka musi się poruszać z maksymalną prędkością, więc zawsze maszeruje.
Co dzieje się jeśli: jakaś jednostka friendly blokuje jej marsz? np mam kuszoli z 5mv a przed nimi na 4 calu stoi bohater. czy ta jednostka zadeklarowała marsz i go wykonała (nie może strzelać po marszu), czy z racji tego, że nie poruszyła się więcej niż 5 cali to jest traktowana jak po ruchu? To samo w przypadku gdy hero stoi przed oddziałem bezpośrednio. Oddział się nie poruszył i nie ma konsekwencji do strzału czy oddział nie strzela, bo musiał marszować mimo pokonania zerowej odległości?
Czy jednostka pod wpływem czaru deklaruje szarże, czy po prostu idzie na maksa do przodu i walczy gdy w coś wpadnie. Jeśli na drodze jednostki jest przeszkoda, którą można obejść z dwóch stron (obelisk idealnie na środku jednostki), kto decyduje którą stroną przejdzie jednostka? Zapis jest as directly and as quickly as possible.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Kalkulujesz jak najszybciej dojdziesz.Jeśli mogą marszować to marszują(wheele mozesz robic normalnie).Jesli szybciej bedzie zrobic reform to robisz reform.Jeśli są w zasięgu szarży to szarżują.Ponieważ nie ma nic wspomnianego o strzelaniu wiec jesli nie mogli marszowac a musieli się ruszyc to imo mogą strzelic ale moge sie mylić.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Czy siła z brzytwy pochodzi z normalnego LD czy może to być LD herosa który siedzi w oddziale albo generała w odległości 12" ?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Juz nie moze.Nowy FAQ.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

kazdy brzytwuje sie na swoim LD
Obrazek
Highborn Elves Only!

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

Soulferin pisze:Kalkulujesz jak najszybciej dojdziesz.Jeśli mogą marszować to marszują(wheele mozesz robic normalnie).Jesli szybciej bedzie zrobic reform to robisz reform.Jeśli są w zasięgu szarży to szarżują.Ponieważ nie ma nic wspomnianego o strzelaniu wiec jesli nie mogli marszowac a musieli się ruszyc to imo mogą strzelic ale moge sie mylić.
Powieliłem pytanie w 2 topicu, bo napisałeś, mogę się mylić, a nikt inny nic nie napisał. Interesuje mnie najbardziej fakt, czy oddział który się nie może poruszyć bo jest blokowany, deklaruje marsz i wykonuje go na dystans 0 czy go nie wykonuje. tak samo czy jak przejdzie 1cal a deklarował marsz to strzela po ruchu czy nie strzela bo jest po marszu. Sam nie wiem, czy jest coś takiego jak deklaracja marszu czy po prost jest ruch a pozniej sprawdzamy czy to byl marsz czy ruch. I nie rozwiałeś mojej wątpliwości, kto decyduje o najszybszej drodze. Chodzi mi o sytuację gdy obelisk jest idealnie po środku. którą stroną się go ma ominąć.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Czy power stone albo wrapstone token mogą być używane żeby rzycić większą ilością kości niż 6?

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Jak oddział Cię blokuje to robisz reform, swifta, przesuwasz sie jakkolwiek w kierunku punktu.

Tak, można dzieki powerstonowi użyć więcej kości
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

a jak z tym skaveńskim tokenem? tak samo?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jesteś pewien? Nie mam przy sobie RB, ale wydaje mi się, że jest tam zapisek o tym, że jest max 6 kości.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

przyzwyczajenia siódmoedycyjne... nie można przekroczyć 6 kości, przynajmniej tak bym to interpretował.
Przy zapisie magii jest max 6 kości, a zapis PS tego nie niweluje.
Jeśli zapis tokena nie niweluje tego zapisu to jest analogicznie z power stonem
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Przykładowo, Rod of Power ma zapisek o możliwości przekroczenia 6 kości.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

No właśnie mam rb z wyspy krwi (pl) i tam nie ma takiego zapisu a w 7ed. dało radę. Nie mam angielskiego żeby sie upewnić więc pytam tutaj

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Z przedmiotów nie możesz rzucić więcej niż 6-oma koścmi. Jedyny przypadek to magia DE gdzie ich czarodzieje (z racji magii Durchii) mogą używać więcej niż 6 kości na rzucanie czarów. jak się mylę to LS proszę o prawidłową interpretację :)
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Heptun pisze:Z przedmiotów nie możesz rzucić więcej niż 6-oma koścmi. Jedyny przypadek to magia DE gdzie ich czarodzieje (z racji magii Durchii) mogą używać więcej niż 6 kości na rzucanie czarów. jak się mylę to LS proszę o prawidłową interpretację :)
Już nie mogą. 6 maks.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Przy bound spellach jest zapisane że rzucasz je z power kości (max 6) bez jakichkolwiek bonusów czy to z poziomu kolesia, przedmiotów czy zdolności itd. Tym samym NG z ruby ringiem nie zjada grzybów, więc jeśli token u skavenów jest traktowany jako bonus przy rzucaniu do powera to też nie może być użyty.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

a co z grzybami night goblinow? czy dzieki nim mozna przekroczyc liczbe 6 kosci?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Morsereg pisze:a co z grzybami night goblinow? czy dzieki nim mozna przekroczyc liczbe 6 kosci?
Można bo one nie wliczają się do kości Powera i do min. casting value - one liczą się jako bonus. Ale nadal nie można z ich wykorzystaniem cykać z przedmiotów czarów. Szaman NG nie ma wyboru i musi użyć grzybka za każdym razem kiedy rzuca czar waagh.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Giorgie
Warzywo

Post autor: Giorgie »

Witam, mam pytanie odnośnie loremastera. Czy czarodziej posiadający tą umiejętność zna także sygnaturkę?

Zablokowany