Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Majestic
Falubaz

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: Majestic »

Siemka, mam pytanie, jak proponujecie poskładać małego maga na 2k? Bo będę miał kloc bulli i Runemaw to będzie za mało na antymagię. Dałbym mu dispel scrolla i ruby ring of rhuin, ale wtedy wbije sobie ranę w trollgutsów + ew miscast/feedback i mam jednowoundowego maga. Dałbym warda na +4, ale nic sensownego za 5 punktów już nie dokupię. Ew. dispel scroll, +1T i ward +4 na pierwszy atak/+2 na ogień. A może healing potion i arkan +1 do channela albo inny za 15 punktów.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Daj scrolla i ten amulecik ogrowy z wardem na 5+

Majestic
Falubaz

Amulet jest na Tyrancie. Mogę dać tyrantowi ten droższy, ale wtedy nie będzie zmuszam przeciwników do przerzucania wardów (dużo demonów, Bretki i Orki z klocem savage wśród lokalnych graczy).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

To daj tyrantowi ten talizman za 45, przerzucanie wardów za 15, +1T i głupotę za 10, i albo jakąs zbroję albo pałkę za 30.

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

@Majesic, jako tez zazwyczaj Tyrant ma 5+Wds, bucher ma zawsze DS i czasami Mask of Eee , zeby odginaczki przepędzać. ale imho Runmaw +DS starcza aż nadto, 25p. lepiej w gnoblary zainwestować.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Hmm. Zbliża się turniej w Poznaniu na 2400 punktów ETC.
Zapowiadają się ciekawe starcia, tym bardziej, iż wstępnie będzie nawet ponad 20 osób, ba 30! Fuck Yea.
No tak.
Trzeba armię przygotować. Będę malował przez 4 dni po godzince, dwie, ale sądzę, że wstępnie do soboty zdążę przygotować figureczki.
Naturalnie nie mam wszystkich figurek... i wiadomo troszkę konwersji będzie - tzn rhinoks cavalery/śmieciarka. Co więc wybrać. Będę miał bankowo gruby regiment ironów(7+) z rune maw. Do tego jakieś byki (8?). Dżordże 2, pewnie gnoblary też znajdę.
Tyrant w wersji - spróbuj wbić mi ranę, BSb też na wytrzymałość, zastanawiam się tylko co zrobić z magią. Oprawca w wersji eko?

na turnieju na pewno będą armie: dwarfów - moze nawet 4, imperium 2+, wampiry 3+, demony 2+, pewnie jakieś haje i skaveniuchy... innych troszkę mniej się boję :)

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Beda tez jeszcze jedne Ogry :D Ale z tego co widze to kminisz niemal identycznie jak ja... :D

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Hmm. Z jednej strony chciałbym wziąć te katapulty. Imo 2 stykną i troszkę odciągnąć ostrzał. Kminię tak grać by razem koło siebie je trzymać by w razie zagrożenia, albo chęci dobicia wroga, wykonać szarżę i zadać te 2d6 s5 +12 ataków gnoblarków :) + 6 z s5:)

Awatar użytkownika
Sill
Falubaz

Post autor: Sill »

podobnie jak u mnie 2 scrapy to taki bonus do dużego pierdolnięcia Ogrami te dodatkowe 2d6 impaktów moze ratować życie :)
Obrazek

Majestic
Falubaz

Grałem sobie ostatnio taką rozpiską na 2k przeciw brettoni:

Tyrant z thundermacem, wardem +5, 6T zmuszający do przerzucania udanych wardów

BSB z 6T, Charmed shieldem i crown of command

3x Bulle z dwoma hand weaponami

3x Leadzi

20x Gnoblary z championem

8x Trapperzy z championem

Slave giant (gdybym miał wyglądającą jako-tako scrapę to bym ją wstawił, ale nie miałem i chciałem pochwalić się konwersją Giganta ;))

14x Ironi FCG z runemawem

Gorger

Przegrałem 5:15 z powodu mojego faila taktycznego (goniłem prawie wyrżniętych łuczników odsłaniając flankę mojego kloca), dwóm świetnym rzutom przeciwnika i paradzie faili przy próbach trafienia oponenta z mojej strony (jakaś klątwa ostatnio, na 4+ rzucam jak na 6+ :().

Cztery sytuacje które zadecydowały o losach bitwy:

1: Szarżujący Gigant straszy całą flankę jego armii (sami łucznicy), dając mi jakże potrzebne punkty ;)
2: Świetny strzał leadów (7 rycerzy jedną salwą! pomogło mi to w wyrżnięciu ww lancy i zdobyciu punktów)
3: Przeciwnik puszcza dużą kometę na opuszczoną flankę (ta szczyszczona przez giganta i Gorgera który wykończył trebusz) ja odsuwam giganta jak najdalej starając się wspomóc multiple combat na drugiej flance, Gorger walczy z ledwio żywymi łucznikami. Kometa spada, do giganta i Dżordża 11 cali, do łuczników 12. Przeciwnik wykulał idealnie 11 cali kosząc mi wsparcie dla walczącego deathstara Ironów z bohaterami.
Brettoński lord-rzeźnik pojedynkowy (6 ataków, trafia na +2 z przerzutem, siła 6) wyzywa mojego lorda, trafiam Thundermacem (specjalny atak), ranię, ward... 6 każę rzucać jeszcze raz... 6... w drugiej turze walki trafiam, ranię, ward... 5 każę powtórzyć... nie zdał! ilość ran... 1 boohoo :cry: .

Potem dostałem pierdylion szarż i ostatecznie padł BSB (zabił go ten sam lord, BSB dał radę wbić mu wounda jeszcze). Na szczęście Gorger zeżarł Trebusz przed śmiercią, zabiłem dwie dwudziestki łuczników i dwie duże lance kawy, więc 5:15 tylko. Ale niesmak pozostał.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Ten pomysł na 14 ironków to imo poraszka. Rzecz jasnato niesamowita siła uderzeniowa, ale armie które są bardziej rozrzucone i nie mają jednego silnego regimentu wywalają twoją armię w kosmos :). tak sądzę :D
A co do opisu:
1. Wysłanie giganta ta 30+ łuczników to imo fail, bo juz na dalekim zasięgu średnio wbijają ci 1+ ranę; z drugiej strony to jest piechota i o ile nie są w 3 regimentach to gigant ze swoimi atakami oraz thunderstompem najlepiej ich mieli.
2. zabicie 7 rycerzy bretońskich z 3 leadów to imo cud nad Wisłą,
3. nie wiem ilu cię tam biło tych rycerzy ale i tak nie wyobrażam sobie śmierci 14 Ironów=42 rany. 60ataków/3+hit=40/3+wound=ok26. chyba że jakieś niesamowite rzuty idą.

Majestic
Falubaz

Cóż, gigant był dodatkowo screenowany Trappersami którzy zasłaniali złośliwie widok łucznikom w drugiej turze szarża i terror zadziałał ;). W Ironów poszły dwie lance po ~9 realmów, szóstka errantów, dwóch bohaterów. Walka trwała dłuugo i pewnie w końcu bym ją wygrał gdyby nie słabe rzuty na trafianie i niechęć do zdawania saveów (w momencie gdy różnica we wbitych sobie ranach wahała się w okolicach 1-2 potrafiłem nie zdać ani jednego z 8 save'ów na 5+).

Strzał Leadów to jedyny naprawdę fartowny rzut, 28 strzałów, 14 trafień, 10 zranień a potem na +4 i +6 nie zdał 7 ;).

Mi osobiście świetnie gra się na takim klocuchu, wreszcie czuję się jak dowodzący armią OGRÓW ;). Wada taka że chyba na EURO się nie mieści, ale well, Euro jest dla ciot i i tak na nim nie gram :P.

Jak ogarnę battle chroniclera (jak wstawiać tam górki?!) to walnę może jakiś raport z tej bitwy. Grało się naprawdę świetnie.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Oj Majestic. Nie mówi się dla euro jest dla ciot ... :) Ja na pewną nią nie jestem. Ale turnieje są jakie są, nie płaczę i gram ile się da wyciskając z Tyranta i jego dzielnych kompanów siódme poty.
Co by nei offtopować, myslę nad rozpą 3 katapultową.
W bitwach które do tej pry rozegrałem, spisały się własnie one, kloc ironów jako pierdolnięcie oraz ludojady z tyrantem jako czasowstrzymywać :D
na pewno zrezgynują z maga lorda. Pomimo, iż tylko raz zginął (imo troszkę niepotrzebnie) to jednak za dużo punktów, za dużo losówka, za mało czarów na odległość mogąc przysporzyć problemów wrogowi. Bootsy działają, ale póki nie ma ogrów w walce, wróg rozprasza mi tylko panikę i głównie pociski. Imo lepiej już dwóch magów 2 poziomu by przepychać zaklęcia z panikami na flankach...?
Gnoblary... wystawić muszę bo chcę mieć śmieciarki. Korci mnie jednak zagranie bez nich. tzn bez śmieciarek? W ogóle to możliwe?:D

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Ok - mam już nieco modeli ogrów :) i z tego co mam chciałbym zrobić jakąś rozpiskę pod euro i zagrać jeszcze przed wyjściem nowej edycji. Oto co mam w kolekcji:
tyrant
bruiser
butcher
hunter
maneatar
gorger
48 gnoblarów
kilku traperów
12 irongutsów
12 byków
8 leadbelcherów
2 yetich (3 mogę sproxować chaos trollem - wygląda podobnie)

Nie chcę proksować (poza tym yetim) i udało mi się sklecić coś takiego (na euro zasady):

1 Tyrant @ 329.0 Pts
General; Luck Gnoblar (x1); Sword Gnoblar (x2); Great Weapon; Ogre Club
Mawseeker [10.0]
Armour of Silvered Steel [45.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Bruiser - Battle Standard Bearer @ 220.0 Pts
Luck Gnoblar (x1); Sword Gnoblar (x2); Ogre Club; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]

1 Butcher @ 175.0 Pts
Wyrdstone Necklace [20.0]
Bloodcleaver [25.0]

1 Hunter @ 195.0 Pts
Ogre Club; Harpoon Launcher; Light Armour
Opal Amulet [15.0]
Charmed Shield [5.0]
Siege Breaker [30.0]

39 Gnoblars @ 82.0 Pts
Sharp Stuff
1 Groinbiter @ [2.0] Pts

9 Ogre Bulls @ 450.0 Pts
Ogre Club; Iron Fist; Standard; Musician
1 Crusher @ [20.0] Pts

6 Ironguts @ 406.0 Pts
Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard; Musician
Runemaw Banner [20.0]
1 Gutlord @ [20.0] Pts

1 Leadbelchers @ 130.0 Pts
Light Armour; Musician
1 Thunderfist @ [10.0] Pts

1 Gorger @ 75.0 Pts

1 Maneater (heavy armour) @ 90.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour

8 Gnoblar Trappers @ 48.0 Pts
Sharp Stuff

3 Yhetees @ 195.0 Pts
Ice Weapon

Models in Army: 67

Total Army Cost: 2395.0

Tylko, że ogrami nigdy nie grałem, a przeciw nim tylko raz i to w poprzedniej edycji więc nie wiem jak to wygląda okiem fachowego brzuchacza :P
Można prosić o jakieś rady?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Na euro masz do wykorzystania dodatkowe200 punktow, czyli w sumie 2600. I chyba cos z leadbelcherami Ci sie pomieszalo, tzn w abuilderze.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Czas zaprząc się do pracy.
Pod koniec lipca kolejny ciekawy turniej w Poznaniu, już nie mówiąc o zbliżających się dużymi krokami Drużynowych Mistrzostwach Polski. Z tego co już wiadomo formacik mamy: 2400+200 dla dzielnych ogrów.
Na obu turneijach mam zamiar szlifować swoje umiejętności w dowodzeniu armią, tak więc podstawowych spraw nie będę zmieniał
Ironi muszą być, ludojady także, scrapy też się pojawią.
chociaż uważam scrapy są bardzo ciekawą jednostkę kroci mnie aby ich nie brać i pójść w walkę na 100% - czyli ogólnie nie brać gnoblarków. Jakieś przemyślenia w tym kierunku?

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

Super Bogis, go4it! ja niestety odpadłem z DMP, wiec fajnie ze ogry będą reprezentowane :wink:
DMP to troszku nietypowy tur jako ze masz +/- szanse dostawia się do preferowanych armii.. osobiście wywaliłem z rozpy scrappy gdyż w teamie chciałem mieć jak najmniej losowości. natomiast gnoby bym zostawił (2x40 + trapsy) , bardzo ułatwiają czasami gre na remis.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Ja o ile się pojawię na DMP (a szanse są spore), to też Ogrami pocisnę :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Na DMP możesz pójść na full ofens i się dostawiać do armii które Cię nie rozstrzelają. To też jest jakaś strategia.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Afro pisze:Na euro masz do wykorzystania dodatkowe200 punktow, czyli w sumie 2600. I chyba cos z leadbelcherami Ci sie pomieszalo, tzn w abuilderze.
No... zapomniałem ;P Teraz się zmieści lord-mag

Unnamed2600 Pts - Ogre Kingdoms Army

1 Tyrant @ 329.0 Pts
General; Luck Gnoblar (x1); Sword Gnoblar (x2); Great Weapon; Ogre Club
Mawseeker [10.0]
Armour of Silvered Steel [45.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Slaughtermaster @ 290.0 Pts
Luck Gnoblar (x1)
Dispel Scroll [25.0]
Crown of Command [35.0]
Bloodcleaver [25.0]