8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
no właśnie nie. jeśli to ma znaczenie to trzeba kulać po kolei, ostatecznie rozlosować, która była "very first"
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Przychylam się do interpretacji Liddera. Ja grając z Wood elfami i ich wyczerpywalnym wardem 3+ zawsze kulałem rany po kolei, a on je po kolei wardował. Tak jest sprawiedliwie.
W takim razie jak to sie ma do interpretacji że charmed shielda wybieramy na który atak sfinksa używamy?
Chyba że coś się zmieniło i niedoczytałem
Chyba że coś się zmieniło i niedoczytałem
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
- gerald_tarrant
- Masakrator
chcesz łopatologiczne uzasadnienie?
opal amulet kosztuje 15 pkt: uważasz że powinien cię ochronić przed pierdyliardem ataków, nawet po tej samej inciatywie?
bo ja nie
i nie mów że logika nie ma zastosowania w warhammerze, bo to akurat słaby argument
opal amulet kosztuje 15 pkt: uważasz że powinien cię ochronić przed pierdyliardem ataków, nawet po tej samej inciatywie?
bo ja nie
i nie mów że logika nie ma zastosowania w warhammerze, bo to akurat słaby argument
Logika nie ma, zasady maja.
Pendant tez jest niedoszacowany. Ward WE tez. Hydra tez. Demony tez. Bla bla bla. Sporo tego, ale zasady sa zasadami.
Jesli ktos mi bedzie chcial wmowic kulanie atakow po kolei, to chce tylko i wylacznie tego, by mi pokazal jakies uzasadnienie z RB, errat, FAQ. Cokolwiek.
Nie ma? To nie ma kulania po kolei. EoT.
Pendant tez jest niedoszacowany. Ward WE tez. Hydra tez. Demony tez. Bla bla bla. Sporo tego, ale zasady sa zasadami.
Jesli ktos mi bedzie chcial wmowic kulanie atakow po kolei, to chce tylko i wylacznie tego, by mi pokazal jakies uzasadnienie z RB, errat, FAQ. Cokolwiek.
Nie ma? To nie ma kulania po kolei. EoT.
- gerald_tarrant
- Masakrator
sędzia też ci powie EoT i będzie kulanie 

Od sedziego tez poprosze uzasadnienie na podstawie RB, FAQ lub erratgerald_tarrant pisze:sędzia też ci powie EoT i będzie kulanie

Argumenty, nie "sedzia", nie "bo tak", "bo logika". Jesli sie znajdą, to odszczekam. Jesli sie nie znajda, to wy pewnie dalej bedziecie propagowali bzdure

@Vallarr to po na turniejach jest coś takiego jak instytucja sędziego? Jeśli Ty ani przeciwnik nie możecie znaleźć rozwiązania to rzucacie na k6 kto ma racje albo idziecie do sędziego, który rozstrzyga spór.
Zostaje, FAQ do RB:Eltharion pisze:Mag (1 lvl z całym lorem) rzuca rip z ifka kula 12 i traci 3 lvl-e
Rip zostaje czy nie??
Q: Does a remains in play spell end if the Wizard who cast it has
his Wizard level reduced to 0 or if he forgets the spell? (p36)
A: No.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Odnośnie regeneracji i opal amulet.
Opal amulet daje warda na 4+ jednorazowego, przeciw pierwszej ranie jaką dostanie postać.
A teraz, z opisu regeneracji:
Na moje opal amulet nie zużyje się, no chyba żeby gracz postanowił inaczej (bo czytając dalej regułkę regenki, to gracz decyduje czego chce użyć, ward czy regeneracja).
Opal amulet daje warda na 4+ jednorazowego, przeciw pierwszej ranie jaką dostanie postać.
A teraz, z opisu regeneracji:
I teraz, bohater ma ward'a 4+ przeciw pierwszej ranie, ale, zamiast testować ward'a, wolno mu użyć regenki co wynika wprost z definicji tej drugiej.A model with the Regeneration special ruule is permitted a special regenerate saving throw after it has failed any armour save it may have, instead of taking a ward save (if it has one).
Na moje opal amulet nie zużyje się, no chyba żeby gracz postanowił inaczej (bo czytając dalej regułkę regenki, to gracz decyduje czego chce użyć, ward czy regeneracja).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Ale tu chyba chodzi o wbitą ranę, a nie o pierwszy udany rzut na zranienie, prawda?
Czy jesli oddział został zniszczony i jednostka ma najezdzanie i wbija sie w inny unit to ten unit moze normalnie deklarowac reakcje na szarze i np strzelac lub uciekac?
Wydaje mi się, że jest możliwe tylko Trzymać pozycję. Analogicznie jest przy pościgu gdzie wpadając na nowego wroga i szarżując, jednostka szarżowana może zrobić tylko Hold. Proszę o poprawkę jak się mylę 

Wiem chopaki - jest to w miare logiczne... ale moglibyscie podac mi gdzie to jest napisane w podreczniku? bo pod overrun nie znalazłem.