Warszawa Lokal Czysta 8 edycja 04.06.2011

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: Warszawa Lokal Czysta 8 edycja 04.06.2011

Post autor: Asassello »

To chyba coś przespałeś :)
Przy EURO też był okres testów i dochodzenia do standardów.
Obecnie też rozpiski się zmieniają, tyle że już mniej. Na zasady Euro gra więcej osób turniejowo, wiec szybciej dochodzimy do standardów.
Zapewniam Cię że jakbyśmy pograli te 5-6 miesięcy dłużej w czystą mielibyśmy teraz to samo. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Jakim cudem moglibysmy miec "to samo", skoro nie mozesz wystawic chocby rozpy VC, ktora przewinela sie w temacie, a ktora uznawana jest za gieta? :shock: Bylyby topy, ale inne i duzo bardziej roznorodne.
Bronisz tezy, ktorej obronic sie nie da.

Euro kompletnie zmiazdzylo mete, ze tak uzyje popularnego terminu z innych gier. Stworzylo mity o combo "iWin" (jakby obecnie takie nie wystepowaly), zmitologizowalo deathstary 70 elitarnych modeli (polowa ludzi na forum sika w gacie jak o tym mysli - ze strachu lub podniecenia, ciezko okreslic), lyknelo teksty o miazdzacej magii (jakby obecna nie byla ta sama magia i nie pozwalala przy 1-2 channelingach osiagnac tego samego) i moim zdaniem - popsulo gre.

Jedyne poprawki, jakich wymaga 8ed do gry turniejowej, to VLoS, VP i look out od instant kill spelli. Cala reszta jest nie do uzasadnienia pod katem wlasnie gry turniejowej.

I zeby nie bylo - gram ostatnio rozpa na ojro vs rozpy pure 8ed z ww zasadami.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Vallarr, chyba nie skumałeś.
Chodzi o to, że też wytworzyłyby się standardy... rozpy byłyby inne niż te obecne, ale i tak na turniejach większość grała by podobnymi do siebie zestawami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

"Ale inne i duzo bardziej roznorodne"
To zupelnie cos innego niz "to samo".

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Vallarr pisze:"Ale inne i duzo bardziej roznorodne"
Nie prawda. Po kilku/kilkunastu miesiącach różnorodność zanika.
Co edycję, co nowy CS, scenariusz jest taki sam od kilku ładnych lat.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Może tak by było, dla 2/3 graczy, którzy lubią grać tym, co reszta. Ale pozostała 1/3 nawet nie ma szans wystawić czegoś innego.
Nie zagram sobie na turbo-przegiętych 4 bolcach albo na dwóch klockach przegiętych kuszników. A w WE mogę zapomnieć o wystawieniu swojej jeszcze bardziej przegiętej armii (bo mam raptem kilkanaście figurek bez łuków)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

Kiedy nastepny turniej na pure 8ed? Zlozylem fajna rozpiske :P
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Asassello pisze:To chyba coś przespałeś :)
Przy EURO też był okres testów i dochodzenia do standardów.
Obecnie też rozpiski się zmieniają, tyle że już mniej. Na zasady Euro gra więcej osób turniejowo, wiec szybciej dochodzimy do standardów.
Zapewniam Cię że jakbyśmy pograli te 5-6 miesięcy dłużej w czystą mielibyśmy teraz to samo. :)
Przy EURO wygląda to jednak trochę inaczej. Nie warto kombinować bo jak wymyślisz coś fajnego to następny AR to potnie i tyle z kombinowania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Jankiel pisze:Może tak by było, dla 2/3 graczy, którzy lubią grać tym, co reszta. Ale pozostała 1/3 nawet nie ma szans wystawić czegoś innego.
Nie zagram sobie na turbo-przegiętych 4 bolcach albo na dwóch klockach przegiętych kuszników. A w WE mogę zapomnieć o wystawieniu swojej jeszcze bardziej przegiętej armii (bo mam raptem kilkanaście figurek bez łuków)
Równie dobrze można narzekać, że wraz z 8 edycją trzeba było odstawić kawalerię na półkę i kupić więcej piechoty...
Zasady się zmieniają i trzeba pod nie zmieniać rozpiski...
mi tam zmiana z czystej 8 na EURO akurat się podoba.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Równie dobrze można narzekać, że wraz z 8 edycją trzeba było odstawić kawalerię na półkę
Nie widziałem w rulebooku zakazu wystawiania ciężkiej kawalerii. Mogę sobie wystawiać i robię to. ETC jest zdecydowanie zbyt inwazyjne i tnie wszystko, jak leci. Mnie się nie podoba, stary BP był dużo lepszy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze: Mnie się nie podoba, stary BP był dużo lepszy.
Jasne.
Demony wygrywały z automatu a VC chyba przez rok nie dało się w ogóle wystawić.
Starzy ludzie i ich wsppomnienia... #-o
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

No fakt, lepiej grać rozpiskami, jakie przewidzieli dla graczy twórcy euro compa.
Balancing patch ciął to, co trzeba i zostawiał odpowiednią ilość swobody. No i musisz sobie zrewidować wspomnienia stary człowieku :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze: Balancing patch ciął to, co trzeba i zostawiał odpowiednią ilość swobody.
Tere fere. :mrgreen:

Jankiel pisze:No i musisz sobie zrewidować wspomnienia stary człowieku :mrgreen:
To też tere fere. :D :D
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Fajnie się czyta ten temat. Oczywiście na małych lokalnych turniejach lepiej się sprawdzi czysta 8 edycja, bo nikt nie wyciśnie z tego największych wygięć. Ale jak jest turniej gdzie spotykają najbardziej podli batlowi mordercy to niestety trzeba im zaoferować produkt dostosowany do tego co tacy psychopaci są w stanie zrobić z rozpiską. Wolność jest fajna by sobie zagrać na pełnym luzie, ale jak chcemy się bawić bardziej sportowo to niektóre rzeczy czasem trzeba niestety skorygować (patrz akceptowane z Euro zmiany z VLOS, look utami czy połówki punktów).

ETC oczywiście tnie prewencyjnie niektóre rzeczy, które nie są przegięte, aczkolwiek dąży do tego by wynik bitwy zależał bardziej od umiejętności a mniej od wykulania (o to głównie pytałeś Valar?). Stąd też tak krytykowane przez wielu ograniczenia armii "na jedno kopyto". Dyskusja o różnorodności rozpisek jest o tyle kuriozalna, że obrońcy pure 8 ed. nie zakładają ich maksowania a bronią różnorodności, natomiast gracze grający na Euro sa nimi zainteresowani, bo tylko ograniczenia najmocniejszego buildu może spowodować że w obrębie danej armii pojawi się ich większa różnorodność (osłabiony główny i próby łamania stereotypu). To że jest mniej kombinacji graczy turniejowych nie interesuje, nas interesuje to by było jak najwięcej kombinacji grywalnych, a ETC to oferuje, mimo swoich licznych wypatrzeń.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Roznica jest taka, ze wygiecia bez euro sa w ramach RB i AB, wygiecia w ramach euro sa subiektywnymi pomyslami tworcow.

Nie przerazaja mnie przegiecia 8ed. Przedwczoraj natknalem sie na sproxowany klocek 60 GG z dwurakami, bannerem, bsb, lordem. Owszem, przejechal po mnie. Powtorzylismy bitwe po poprawkach rozpy i zjadlem ten klocek tracac ~400 pkt za spolowione oddzialy. Moja rozpa ofc full ojro.
I wiesz co? Mialem znacznie wiecej satysfakcji jedzac taki klocek, niz sluchajac na turnieju "a wyobraz sobie co by robili jakbym mogl wstawic tam xxx, dac ich yy i dodac zzzzz".
Serio, nie boje sie turbowygietych rozp bez ojro, jesli sam bede mogl wystawic co chce. Bo czego tu sie bac? Ze ktos mnie zmasakruje? Ojejku jej, na turniej bym nie szedl, tylko w domu gral z kotem, gdybym tak myslal.

Syndrom kulania - pisalem juz pare razy. Przejdz sie po stolach i posluchaj, albo z ludzmi pogadaj - "gdyby nie ta IFka", "gdyby tu szarza doszla", "gdyby tam wypadl hit", "ten *(&@% rzut zbierania" - to wszystko dzieje sie na euro. Bez euro dzialoby sie tak samo. To jest cecha tej gry, a nie pure 8ed.

Czuje sie jak bojownik w sprawie niemozliwej do realizacji, ale... wolnosc dla rozpiskowych psychopatow!

Drobny edit =>
Skoro nie bylo realnych testow 8ed, tylko 1 turniej i zbiorowy placz zaraz po wejsciu, a wiekszosc ojrowcow nie pomysli nawet nad graniem bez euro comp, to jakim cudem twierdzisz, ze euro jest znacznie bardziej grywalne? Serio, argumenty poprosze, a nie "bo tak".

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Ja pie^%$#e ale z ciebie hipokryta. euro jest złe, be i wogóle, pure 8 edycja zajebista, ale gram rozpą na euro =D> . Wydaje mi się, że skoro grasz ojro rozpą to podświadomie wiesz, że ten system jest lepszy od pure 8 ed, ale nie chcesz sobie tego uświadomić :mrgreen:

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Rotfl.
Gram rozpa na euro, bo taka bede jechal na DMŚ, a chcialem nia zagrac kilka razy nim wezme na turniej i dostane po dupie.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Może wyniki do Ligi byście wysłali.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

+1 o to to to...
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Ja akurat uważam, że ograniczenia Euro dążą do nadmiernej standaryzacji i zgadzam się z Jankielem, że BP był dużo lepszy. Oczywiście Pure 8ed nie jest fajna również, ale przynajmniej umożliwia tworzenie różnych rozpisek chociaż turniejowo jest systemem za bardzo 0-1. Trafiasz na dzieciaka co ma nieziemskie rzuty i co byś nie robił bitwę możesz przegrać. Euro comp z drugiej strony dąży do moim zdaniem bezmyślnej standaryzacji - każda armia może mieć tyle samo power diceów, strzelania, jednostek itd itd. Najśmieszniejsze jest to, że Warhammer polegał na różnorodności armii np. WE wygrywały strzelaniem, HE magią, Chaos walką wręcz w skrócie. Teraz się okazuje że na EURO armia, która ma 2x25 LSG ( nic strasznego ) jest zbanowana , gdyż 50 łuków s3 24'' zasięgu to przegięcie - każdy kto grał trochę w WFB wie że to straszna głupota. Standaryzacja jest tak daleko posunięta że HE dostały więcej punktów na jednostki - tylko po to żeby nawet ilościowo jednostki były takie same.
Nieważne że HE mogą mieć silną magię, balansującą np. wysoki koszt jednostek - tniemy, tym bardziej że płacą za to w punktach
Nieważne, że WE z zasady są oparte na strzelaniu, które killerskie jakieś nie jest - tniemy, tym bardziej że płacą za to w punktach

itd. Po prostu BP ciął przegięcia (ok ograniczanie strzelania DE, Book of Heoth, Helm of Commandment) Euro COMP wprowadza jakieś bzdurne ograniczenia ogólnie narzucone, które są w różnym stopniu ograniczające zależnie od armii, bo nie można dać znaku równości pomiędzy 50 łucznikami goblińskimi a 50 kusznikami DE a Eurocomp to robi. Tak samo jak różnica pomiędzy 40 Swordmasterami w jednym klocku a 40 White Lionami czy 40 Grave Guardami, w Euro Compie nie ma tej różnicy.

Jacek z całym szacunkiem dla waszej pracy, bo w ogólnym rozrachunku taki Comp umożliwia granie turniejowe w tą grę tu się zgadzam ( w przeciwieństwie do pure 8ed na dłuższą metę nie mówię o kilku turniejach do roku) ale standaryzacja jest bardzo bezmyślna moim zdaniem i wcale nie obciąża wszystkich armii równo ( bo np. VC czy Chaos ograniczenie strzelania nie boli, czy ograniczenia magii w armiach które przedmiotów magię boostujących z zasady nie mają) a prowadzi do tłuczenia rozpisek pod jeden schemat i banowanie rozpisek wcale nie mających przegięć większych niż inne a nie wpisujących się w wasz standard vide 2x25 LSG, czy klocek 50 Spearelves.

ODPOWIEDZ