Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Gobo »

w AB do zielonoskórych była zasada, że jednostka zatrzymuje się 8 cali od oddziału fanatyków, dla latacza zawsze to oznaczało wylądowanie (latacza ZAWSZE gdy się zatrzymuje to ląduje)

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Cóż, pisałem to z pamięci, ale 7 edycja odeszła dość niedawno więc jestem pewien na 95% a może nawet więcej.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ok, zarowno w obecnym jak i poprzednim AB do o&g jest dopisek: fliers land ;)
wiec moj wczesniejszy wywod mozna o kant pupy rozbic i wywalic tamtego posta ;)

nadal jednak pozostaje nie rozwiazana kwestia
a nawet jesli tak jest to zastanawiam sie co zrobic w sytuacji gdy 8" od NG jest jakis wrogi unit? nie mozna sie na nim zatrzymac a zatrzymanie sie za nim (czyli jednoczesnie blizej gobosow) i wypuszczenie ich dopiero wtedy jest tez niezgodne z zasadami.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Tego chyba nie biorą pod uwagę żadne zasady. I nic dziwnego bo to dość rzadka sytuacja. Myślę, że jeśli taki Gyro nie mieści się między wrogim oddziałem a tymi 8 calami to można go nigdzie nie stawiać, tylko traktować sytuacje jakby stanął cal za oddziałem ale odległość liczyć na 8 cali i jeśli do niego dosięgną to fanatycy automatycznie wpadają też w oddział za nim.
Z drugiej strony jeśli jest napisane że Flyers land, to trzeba by go postawić gdzieś z boku i jeśli przeżyje kontynuować lot z tego miejsca.
Nie wiem jak to jest rozwiązywane na turniejach, ale na domówkach oba rozwiązania brzmią ok. Chyba jednak przy tym drugim jest mniej kombinowania.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

zapomniałem odnieść się do tego kawałka Twojej wypowiedzi... w pełni się zgadzam, że ta kwestia była nieuregulowana.. ale szczerze powiem, że grałem OnG przez jakieś 6-7 lat, a później wielokrotnie przeciwko OnG (za sterami brety z pedziami i gryfem) i ani razu takiej sytuacji nie miałem ;)

zawsze można polecieć po krzywej, żeby fanoli nie wyciągać.. albo podrzucić kwestię LS, żeby przekminili co robić w tej sytuacji :mrgreen:

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Co rozumiesz przez "polecieć po krzywej"?

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

najpierw polecieć np 12 cali pod kątem 45 stopni w prawo, a potem jeszcze 8 cali prosto w przód ;) chyba tak można?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

To nie jest krzywa, tylko łamana :P
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

racja mój błąd ;) chodziło mi oczywiście o łamaną..

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

mam pytanko co do nowych zasad na 8ed i działania helikopteru.. dziś się dowiedziałem, że są nowe zasady zionięć.. czy to też obowiązuje gyroska? chodzi mi o one-use-only w wariantach 1) łezka lub 2) 2d6 hitow w combat?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

nie, gyro nie zieje.obowiązują go te zasady które ma zapisane w armybooku (niestety obejmuje to zakaz strzelania po marszu i trafianie częściowo przykrytych na 4+)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Długobrody
Plewa

Post autor: Długobrody »

Czy pogromce smoków , z bitwy o przełęcz czaszki można traktować , jako zobójce demonów ?
I nie wiem jeszcze o co chodzi z tym zabójcą demonów z commandu troll slayers ?
Pozdro

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Wystarczy że poinformujesz przeciwnika przed bitwą że ten konkretny model to zabójca smoków/demonów. Możesz go też pomalować trochę inaczej/skonwertować żeby nie bylo mowy o pomyłce.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Długobrody
Plewa

Thx ;)
Mam jeszcze podobną rozterkę , czy kowale run mogą robić za m istrzów run ?
Czy zwązany pogromca z bitwy o przełęcz czaszki może grać jako normalna figurka ? i
I czy figurka dwarf lord może robić za króla i tana ?
Z góry dzięki :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi Tak :wink:

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

w tej grze aspekt modelarski jest bardzo ważny, więc jak chcesz możesz mieszać modelami, byle informować przeciwnika co jest co... fajne konwersje i dobre zmiany zawsze mile widziane (jak masz czas, pieniądze i możliwości to zawsze możesz też używać modeli z 5 czy 6 ed!)

pozdrawiam i życzę udanego wgłębiania się w temat :)

Awatar użytkownika
Długobrody
Plewa

Ok , dzięki .
No to czas na kolejne z moich pytan .
Lubie właśnie figurki ze starszych edycji , więc czy to są po prostu zwykli strażnicy ?
http://allegro.pl/grupa-dowodzenia-5-6- ... 46356.html

I jakie są statystyki np.Ungrima Inronfinsta ?
Tzn. chodzi mi oto że w booku do krasnali są staty Bugmana , Thorka i Thorgrima , (z takich imennych) , a nie ma pozostałych , takich wałaśnie jak Qeen Helga , white dwarf i Ungrim .O co w tym biega ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

ta aukcja to comand grupe do rangersów ;) (nie wiem jak się nazywają w polskim tłumaczeniu)

co do stat to nie pomogę.. mogę tylko army bulidera polecić ;)

lormak
Pseudoklimaciarz

Post autor: lormak »

Hej mam pytanie, czy płonące ataki są magicznymi ? Bo jak krasie mogą sobie poradzić np. z VC ?

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

lormak pisze:Hej mam pytanie, czy płonące ataki są magicznymi ? Bo jak krasie mogą sobie poradzić np. z VC ?
wszystkie ataki spowodowanie orunowaną bronią są traktowane jak magiczne
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

ODPOWIEDZ