Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
w AB do zielonoskórych była zasada, że jednostka zatrzymuje się 8 cali od oddziału fanatyków, dla latacza zawsze to oznaczało wylądowanie (latacza ZAWSZE gdy się zatrzymuje to ląduje)
ok, zarowno w obecnym jak i poprzednim AB do o&g jest dopisek: fliers land
wiec moj wczesniejszy wywod mozna o kant pupy rozbic i wywalic tamtego posta
nadal jednak pozostaje nie rozwiazana kwestia
wiec moj wczesniejszy wywod mozna o kant pupy rozbic i wywalic tamtego posta
nadal jednak pozostaje nie rozwiazana kwestia
a nawet jesli tak jest to zastanawiam sie co zrobic w sytuacji gdy 8" od NG jest jakis wrogi unit? nie mozna sie na nim zatrzymac a zatrzymanie sie za nim (czyli jednoczesnie blizej gobosow) i wypuszczenie ich dopiero wtedy jest tez niezgodne z zasadami.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Tego chyba nie biorą pod uwagę żadne zasady. I nic dziwnego bo to dość rzadka sytuacja. Myślę, że jeśli taki Gyro nie mieści się między wrogim oddziałem a tymi 8 calami to można go nigdzie nie stawiać, tylko traktować sytuacje jakby stanął cal za oddziałem ale odległość liczyć na 8 cali i jeśli do niego dosięgną to fanatycy automatycznie wpadają też w oddział za nim.
Z drugiej strony jeśli jest napisane że Flyers land, to trzeba by go postawić gdzieś z boku i jeśli przeżyje kontynuować lot z tego miejsca.
Nie wiem jak to jest rozwiązywane na turniejach, ale na domówkach oba rozwiązania brzmią ok. Chyba jednak przy tym drugim jest mniej kombinowania.
Z drugiej strony jeśli jest napisane że Flyers land, to trzeba by go postawić gdzieś z boku i jeśli przeżyje kontynuować lot z tego miejsca.
Nie wiem jak to jest rozwiązywane na turniejach, ale na domówkach oba rozwiązania brzmią ok. Chyba jednak przy tym drugim jest mniej kombinowania.
zapomniałem odnieść się do tego kawałka Twojej wypowiedzi... w pełni się zgadzam, że ta kwestia była nieuregulowana.. ale szczerze powiem, że grałem OnG przez jakieś 6-7 lat, a później wielokrotnie przeciwko OnG (za sterami brety z pedziami i gryfem) i ani razu takiej sytuacji nie miałem
zawsze można polecieć po krzywej, żeby fanoli nie wyciągać.. albo podrzucić kwestię LS, żeby przekminili co robić w tej sytuacji
zawsze można polecieć po krzywej, żeby fanoli nie wyciągać.. albo podrzucić kwestię LS, żeby przekminili co robić w tej sytuacji
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
nie, gyro nie zieje.obowiązują go te zasady które ma zapisane w armybooku (niestety obejmuje to zakaz strzelania po marszu i trafianie częściowo przykrytych na 4+)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Długobrody
- Plewa
Czy pogromce smoków , z bitwy o przełęcz czaszki można traktować , jako zobójce demonów ?
I nie wiem jeszcze o co chodzi z tym zabójcą demonów z commandu troll slayers ?
Pozdro
I nie wiem jeszcze o co chodzi z tym zabójcą demonów z commandu troll slayers ?
Pozdro
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Wystarczy że poinformujesz przeciwnika przed bitwą że ten konkretny model to zabójca smoków/demonów. Możesz go też pomalować trochę inaczej/skonwertować żeby nie bylo mowy o pomyłce.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Długobrody
- Plewa
Thx
Mam jeszcze podobną rozterkę , czy kowale run mogą robić za m istrzów run ?
Czy zwązany pogromca z bitwy o przełęcz czaszki może grać jako normalna figurka ? i
I czy figurka dwarf lord może robić za króla i tana ?
Z góry dzięki
Mam jeszcze podobną rozterkę , czy kowale run mogą robić za m istrzów run ?
Czy zwązany pogromca z bitwy o przełęcz czaszki może grać jako normalna figurka ? i
I czy figurka dwarf lord może robić za króla i tana ?
Z góry dzięki
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi Tak
w tej grze aspekt modelarski jest bardzo ważny, więc jak chcesz możesz mieszać modelami, byle informować przeciwnika co jest co... fajne konwersje i dobre zmiany zawsze mile widziane (jak masz czas, pieniądze i możliwości to zawsze możesz też używać modeli z 5 czy 6 ed!)
pozdrawiam i życzę udanego wgłębiania się w temat
pozdrawiam i życzę udanego wgłębiania się w temat
- Długobrody
- Plewa
Ok , dzięki .
No to czas na kolejne z moich pytan .
Lubie właśnie figurki ze starszych edycji , więc czy to są po prostu zwykli strażnicy ?
http://allegro.pl/grupa-dowodzenia-5-6- ... 46356.html
I jakie są statystyki np.Ungrima Inronfinsta ?
Tzn. chodzi mi oto że w booku do krasnali są staty Bugmana , Thorka i Thorgrima , (z takich imennych) , a nie ma pozostałych , takich wałaśnie jak Qeen Helga , white dwarf i Ungrim .O co w tym biega ?
No to czas na kolejne z moich pytan .
Lubie właśnie figurki ze starszych edycji , więc czy to są po prostu zwykli strażnicy ?
http://allegro.pl/grupa-dowodzenia-5-6- ... 46356.html
I jakie są statystyki np.Ungrima Inronfinsta ?
Tzn. chodzi mi oto że w booku do krasnali są staty Bugmana , Thorka i Thorgrima , (z takich imennych) , a nie ma pozostałych , takich wałaśnie jak Qeen Helga , white dwarf i Ungrim .O co w tym biega ?
wszystkie ataki spowodowanie orunowaną bronią są traktowane jak magicznelormak pisze:Hej mam pytanie, czy płonące ataki są magicznymi ? Bo jak krasie mogą sobie poradzić np. z VC ?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.