Pytania początkujących i niepewnych 2
Moderator: Yudokuno
Re: Pytania początkujących i niepewnych 2
a ktoś ogarnięty może odpowiedzieć na moje pytania?
1,2,3,7 pytania.
1,2,3,7 pytania.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Chcesz kogoś ogarniętego to zapytaj w tym temacie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 15#p756715
tam czasami się udzielają ludzie z LS.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 15#p756715
tam czasami się udzielają ludzie z LS.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Infernal Puppet
- Masakrator
Stawiałbym raczej że to zbyt PG armia by się ludzie modeli pozbywali
.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
pytania kociołkowe:
1. liczba ataków haga (3+1ahw+1frenzy=5), obsługa (2+1ahw+1frenzy) tak?
2. czy kociołek może rzucić błogosławieństwo (Furia khaina +1at) na siebie? i wtedy haga dostaje+1 , i obsługa po 1?
(całość wtedy by wypłacała 16 ataków?)
3. czy kociołek porusza się tak jak pojedynczy model i może pivotować i tak dalej do woli? (wiem że jako war machine nie może szarżować ani marszować)
4. a no i czy kocioł jako wyznawca khaina dostaje determinację?
2. czy kociołek może rzucić błogosławieństwo (Furia khaina +1at) na siebie? i wtedy haga dostaje+1 , i obsługa po 1?
3. czy kociołek porusza się tak jak pojedynczy model i może pivotować i tak dalej do woli? (wiem że jako war machine nie może szarżować ani marszować)
- MatthewKorona
- "Nie jestem powergamerem"
Witam wszystkich!
Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o WFB, aczkolwiek jestem zafascynowany tą grą widząc grę innych i po prostu kochając klimaty fantasy. Z modelarstwem mam bardzo duże doświadczenie, więc moje problemy nie wynikają z malowania czy sklejania figurek, ale do rzeczy. Kupiłem jakiś czas temu armybooka właśnie mrocznych elfów oraz zestaw figurek "Korsarze z Czarnych Ark". Ogólnie nie grałem jeszcze w Warhammera i staram się najpierw skleić i pomalować figurki, ale mam problem wynikający z nieznajomości zasad.
A mianowicie, w księdze armii, na stronie poświęconej właśnie Korsarzom. Jest napisane.
Zasady: 2 x Wielokrotny Strzał (4 x jeśli model używa pary kusz).
Czyli mam to rozumieć, że jeśli sklejając figurkę, dam jej w obie ręce po jednej kuszy, to będzie mogła strzelić w jednej turze czterokrotnie?
I kolejne pytanie, jakie profity da mi danie jej w jednej ręce kuszy, a w drugiej zwykłego ostrza? Wtedy odnośnie figurki będzie obowiązywała zasada podwójnego strzału?
A co jeśli w dwie ręce dam po prostu po zwykłych mieczach bez kusz? Wtedy ta figurka nie będzie mogła strzelać?
Proszę o wyrozumiałość, chciałbym bardzo powoli się nauczyć zasad, odnalazłem to forum i z nadzieją zapatruje się w Waszą chęć pomocy początkującym.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o WFB, aczkolwiek jestem zafascynowany tą grą widząc grę innych i po prostu kochając klimaty fantasy. Z modelarstwem mam bardzo duże doświadczenie, więc moje problemy nie wynikają z malowania czy sklejania figurek, ale do rzeczy. Kupiłem jakiś czas temu armybooka właśnie mrocznych elfów oraz zestaw figurek "Korsarze z Czarnych Ark". Ogólnie nie grałem jeszcze w Warhammera i staram się najpierw skleić i pomalować figurki, ale mam problem wynikający z nieznajomości zasad.
A mianowicie, w księdze armii, na stronie poświęconej właśnie Korsarzom. Jest napisane.
Zasady: 2 x Wielokrotny Strzał (4 x jeśli model używa pary kusz).
Czyli mam to rozumieć, że jeśli sklejając figurkę, dam jej w obie ręce po jednej kuszy, to będzie mogła strzelić w jednej turze czterokrotnie?
I kolejne pytanie, jakie profity da mi danie jej w jednej ręce kuszy, a w drugiej zwykłego ostrza? Wtedy odnośnie figurki będzie obowiązywała zasada podwójnego strzału?
A co jeśli w dwie ręce dam po prostu po zwykłych mieczach bez kusz? Wtedy ta figurka nie będzie mogła strzelać?
Proszę o wyrozumiałość, chciałbym bardzo powoli się nauczyć zasad, odnalazłem to forum i z nadzieją zapatruje się w Waszą chęć pomocy początkującym.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Impossible is nothing.
- MatthewKorona
Zrozumiałem przesłanie. Więc jeśli w rozpisce moja figurka będzie miała dwa miecze, to czym się będzie różnić od figurki która ma jeden miecz i kuszę? Ta, która ma dwa miecze ma jakieś premie do WW? Bo jeśli nie, to chyba nie opłaca się robić bez kusz ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Impossible is nothing.
Dwie bronie ręczne dają dodatkowy atak. Powinieneś kupić rulebook, są tam opisane podstawowe zasady. Jeśli chodzi o dwie ręczne kusze, możesz je dać wyłącznie championowi korsarzy oraz postaciom - strzelisz wtedy 4 razy, ale na bardzo mały zasięg.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
Ojej, ciężko Ci to tak opisać.
Robisz rozpiskę. Masz w niej 30 korsarzy z dwiema broniami ręcznymi, a masz modele korsarzy z kuszą i bronią ręczną. No i ich wystawiasz w ramach tej jednostki z rozpiski. Grasz tymi modelami na zasadach tego, co mają w rozpisce, czyli 2 bronie ręczne. Jednak wtedy nie można powiedzieć o pełnym WYSIWIGU, aczkolwiek jest to dopuszczalne i nie robi żadnego problemu. Nie jest to wtedy również prox'em. Zobaczysz, że nie zawsze będzie się to zgadzać, jak np metalowe modele shadów, które maja mieczyk i kuszę, a z AB możesz im dokupić broń ręczną lub broń wielką.
Do tego powiem tak, że kusze u korsarzy to słaby pomysł, złóż sobie z broniami ręcznymi
Nie ładnie wyglądają i na polu bitewnym te kusze są słabe :]
Robisz rozpiskę. Masz w niej 30 korsarzy z dwiema broniami ręcznymi, a masz modele korsarzy z kuszą i bronią ręczną. No i ich wystawiasz w ramach tej jednostki z rozpiski. Grasz tymi modelami na zasadach tego, co mają w rozpisce, czyli 2 bronie ręczne. Jednak wtedy nie można powiedzieć o pełnym WYSIWIGU, aczkolwiek jest to dopuszczalne i nie robi żadnego problemu. Nie jest to wtedy również prox'em. Zobaczysz, że nie zawsze będzie się to zgadzać, jak np metalowe modele shadów, które maja mieczyk i kuszę, a z AB możesz im dokupić broń ręczną lub broń wielką.
Do tego powiem tak, że kusze u korsarzy to słaby pomysł, złóż sobie z broniami ręcznymi
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
- MatthewKorona
Dzięki Panowie, o to mi chodziło. Mam rulebooka do 8 edycji, w najbliższym czasie go przestudiuje. Rozumiem już o co chodzi. Więc sklejam dwie bronie ręczne. Dzięki za szybką odpowiedź i wyrozumiałość ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Impossible is nothing.
pytania kociołkowe:
3. to samo jeśli chodzi o hydre, hydra +1 at i poganiacze po +1 at?
3. to samo jeśli chodzi o hydre, hydra +1 at i poganiacze po +1 at?
2 tak
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...