Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: Luc »

@Laik dzięki za potwierdzenie tego co myślałem :wink:
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Na jakich podstawkach wystawiamy Warhawk Ridersów ??? 40x40 czy 50x50 ? Zakręciłem się i .... nie wiem :mrgreen:
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

40x40
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Knopers
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Knopers »

Dobrym zakupem na początek będzie battalion + pudło GG lub ew. waywatchers ? :)

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Knopers pisze:Dobrym zakupem na początek będzie battalion + pudło GG lub ew. waywatchers ? :)
Batalion + pudło GG = dobry wybór
Batalion + pudło Dryad = dobry wybór

Wayów sobie możesz tymczasowo odpuścić bo możesz zwykłych GG przerobić/ lub zwykłych wystawiać jako Wayów ;)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill

Knopers

A da się zdobyć bohaterów z mail order z innego sklepu jak Bard? nie żebym coś do nich miał, bo czesto u nich zakupy robiłem, ale troszkę przesadzają moim zdaniem z cenami takich modeli :) Allegro tylko? Podobają mi sie bardzo warhawk riders ale nigdzie nie moge ich znaleźć :/

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

U Faberów.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Knopers

Leśne elfy mogą korzystać jedynie z "własnej magii" ? Czy również z tego typu jak Lore of life, heaven ? ( własna- mam na myśli Lore of Achel loren bodajże, tam w army booku napisane :) )

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Mały czarodziej może używać jedynie domeny Ather Loren zaś duży czarodziej może poza nią, korzystać jeszcze z domeny Życia i Bestii
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Abaddon pisze:Mały czarodziej może używać jedynie domeny Ather Loren zaś duży czarodziej może poza nią, korzystać jeszcze z domeny Życia i Bestii
Czekam aż to zmienią [-o< bo to jest kpina.

PS. Jeśli Treeman pali Tree Singing to mogę castować ponownie jeśli mam kości ? Czy kończy się jego "magowanie" ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Abaddon pisze:Jeśli Treeman pali Tree Singing to mogę castować ponownie jeśli mam kości ? Czy kończy się jego "magowanie" ?
W opisie treeman traktuje Tree Singing jako bound spell wiec jesli spali to nie moze rzucac drugi raz.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Po dzisiejszym turnieju zgłupiałem jeśli chodzi o strzelanie.

Cały oddział musi być na krótkim zasięgu ? (1 szereg, 2 szereg) ??
Czy jeśli kawałek oddziału klasyfikuje się krótkiego to wszyscy strzelają na krótkim ? To samo tyczy się zasięgu 30" cali (czy strzela cały oddział czy tylko 1 szereg - skoro drugi szereg ma 31"cali)

Jak to jest ?
Bo grałem cały czas, że strzelam jeśli kawałek oddziału jest na krótkim to lutuje! Kilka osób mi to potwierdziło.
Ale dziś przeciwnik próbował mi wmówić, że muszę strzelać na krótki i długi (1 szereg, 2 szereg) - potem ktoś niby stwierdził, że prawda i pojawiły się 2 opinie.... niestety nie miałem czasu zostać i przedyskutować tego.

Druga sytuacja.

Treeman stoi za budynkiem.
Łucznicy są w budynku.

Kulą armatnią zabił mi Treemana! Bo przeleciała przez domek i wylądowała za domkiem zabijając mi go ... legalne ?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

"Missiles lose power and accuracy long before they reach their maximum range, so any shots taken at an enemy that is further away than half the weapon's maximum range suffer a -1 shooting modifier."

Rzucasz za każdy model, jesli jakis model jest dalej niz połowa zasięgu to bedzie strzelał na długim.Proste :)

"Weapons that use a template, such as a stone thrower or cannon, inflict D6 hits on any unit in a building that is touched by the template. If a building is hit by a stone thrower, these hits are resolved at the higher Strength only if the centre of the template lies over the building, otherwise the lower Strength is used instead."

"If the cannonball bounces into an obstacle (see page 122) then that obstacle is destroyed, but the cannonball travels no further."

Ja tu nie widze ze kula leciała dalej takze imo nielegalne.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Soulferin pisze:"If the cannonball bounces into an obstacle (see page 122) then that obstacle is destroyed, but the cannonball travels no further."

Ja tu nie widze ze kula leciała dalej takze imo nielegalne.
To zostałem nieźle zwałowany! :evil:

Z tymi łukami to kurde mnie zagiełeś... ale przy najbliższej okazji zapytam się sędziego ;)

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Soulferin w obu kwestiach ma rację, więc sędzia nie ma tu nic do rzeczy...

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Piotras pisze:Soulferin w obu kwestiach ma rację, więc sędzia nie ma tu nic do rzeczy...
Wierzę wierzę :) ... ale i tak zapytam :P

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Zapytam jeszcze raz gdyż nie chciałbym wałować - jak Warhawk Ridersi pomaszerują na 20" to po tym ruchu mogę strzelać ? I czy wtedy mają karę -1 do strzelania ???

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Mogą strzelać bo są skirmishem a taki rodzaj jednostek ma ten bonus, ale chyba nie masz wtedy kary do strzelania, bo ogólnie WE nigdy nie mają kary za ruch
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Abaddon pisze:Mogą strzelać bo są skirmishem a taki rodzaj jednostek ma ten bonus, ale chyba nie masz wtedy kary do strzelania, bo ogólnie WE nigdy nie mają kary za ruch
Dokładnie.
Maszerujesz, strzelasz - bez kar za ruch :mrgreen:

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Tak sobie "głośno" piszę, że tych Warhawków to chyba tylko do szarży się opłaca wysyłać. W przypadku gdy nas zaszarżują to mamy przerypane -ani Hit&Run ani bonusa za Spear. Chyba dobrze kombinuje ?

ODPOWIEDZ