Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Re: Początkujący generał

Post autor: Kervyn »

Chodzi o Doomwheela? Nie. Kółko w ogóle nie ma żadnych opcji na upgrade'y, płacisz 150 i jedziesz ile chcesz (zazwyczaj do 2-3 tury :wink: ).
Queek.

Awatar użytkownika
grom88
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: grom88 »

Witam, mam pytanie odnośnie grania oddziałem w sile hordy. W podręczniku wyczytałem, że tak masa musi być na 10 fixow szeroka aby otrzymać ten status. Rozchodzi mi się o to ile może być w jednym oddziale maksymalnie jednostek bo gdzieś obiło mi się o uszy, że max to 40 a widywałem już większe.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

max modeli w unicie jest tylko na ograniczenia zasad Euro. Normalnie można wystawić tyle ile się chce chyba, że są ograniczenia w podręczniku.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

To znowu ja xD

Powiedzcie mi czy to są Stormy czy Slave czy Clanraty.
Szukałem na necie ale nie mogę znaleźć nigdzie.
Z góry dzięki za pomoc.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

te w jednej pozie to slavy, dwa podobne to też slavy ze slingami, jeden to baner slavów a dwaj z dzidami to raczej clansi 5ed.

http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1040490
ale leniuszek jesteś...:P

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

vocal pisze:te w jednej pozie to slavy, dwa podobne to też slavy ze slingami, jeden to baner slavów a dwaj z dzidami to raczej clansi 5ed.

http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1040490
ale leniuszek jesteś...:P
Dzięki Vocal

W sumie to widziałem tych Slavów - ale jako, że to plastiki to nawet nie pomyślałem, że to te same modele :oops:
Udało mi się wczoraj kupić te modele więc brakuje mi jeszcze 82 Slavów hehehe :mrgreen:

A czy wystawiacie slavów ze spirami ??
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Teoretycznie można, ale mi się jeszcze nigdy nie zdażyło, "let's keep sheap things cheap" ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Aro, jakie plastiki????

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

vocal pisze:Aro, jakie plastiki????
Ostatnio bylem w sklepie GW - zapytałem się kolesia czy mają Slavów --generalnie chodziło mi o box 20 xD
Powiedział, że mogę ich zrobić z nowych Clan Ratów lub kupić 5 modeli, które są plastikowe.
Wychodzi na to, że koleś się pomylił :?
Dlatego z góry założyłem, że to plastiki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Zdecydowanie się pomylił ;) Pewnie w życiu w rękach nie trzymał takich zabytkowych figurek ;) a jak nie ma napisane to potem się wymyśla historie przeróżne...

Awatar użytkownika
grom88
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: grom88 »

Jeśli moja jednostka ma pancerz na 5+ a przeciwnik z racji siły ma -2 do save`a to czy dalej mimo wszystko rzut na 6 to save??

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Nie, w takim przypadku pancerz jest całkowicie zanegowany.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

chyba że masz tarcze ale to doczytaj zasady tarcz;]

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Po turnieju, który nie za bardzo uznaję za udany (wyniki 0,5,13,20,20) dochodzę do wniosku, że potrzebuję więcej strzelania by poradzić sobie ze śmietnikiem oraz pegazami.

Są na to 2 wyjścia:

Wystawiać więcej gutter runnersów -> zamiast 2*5 wystawiać 2*10 i poza grą z defensami używać je jak shadów. Są jednak sporo drożsi od odpowiadających im kameleonów, ale też lepiej walczą i mają większy zasięg.

Wystawiać więcej globadierów -> idealni na pegazy, latających cowbojów, smoki, itp, ale słaby efektywny zasięg (tylko 18")

Grał ktoś na większej ilości powyższych jednostek albo ma inne zaradzenie na powyższe?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Gutterzy to i tak oddział, na który każdy rozgarnięty przeciwnik poluje od początku gry, nie ma za bardzo sensu mu tego ułatwiać łądując w niego jeszcze więcej punktów. 180 pkt za dychę z procami i poisonem (bo bez tego to sobie nie popolują) to kicha.

Globadierzy z kolei do polowania na pegazy mogłyby być, ale... zazwyczaj będą trafiać na 6+ (daleki zasięg plus skirmish pegazów), czyli wymagałoby to dużych oddziałów, a to znowu bezsens.

Nie próbowałeś łączyć dwóch idei? Np. 2x5 gutterów z full kitem i 2-3x5 globków w rozpie?

W ogóle to skaveni po prostu nie mają strzelania, które by mogło omiatać śmieci za bardzo. Ewentualnie katapulta z rarów, przeciwko mnie wiele razy przeciwnik wystawił poza zasięgiem generała np. klocek piechoty z magiem, LD 6-7, jedno trafienie i bye, za stół. No a jak powiesz takiej bretce "obrywa każdy koleś w lancy bez AS", to też mu się zrobi ciepło.

Malagor
Mudżahedin

Post autor: Malagor »

ja właśnie się zastanawiam czy lepiej jest wystawiać katapkę czy latarkę ;)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

latarke
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Malagor
Mudżahedin

Post autor: Malagor »

no niby tańsza o 10 pkt ale przy katapie nie masz as i wali dużym plackiem

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

Ja też bym obstawił za Latarką, sam wypróbuj oba bajery najlepiej :wink:

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Pedros pisze:Po turnieju, który nie za bardzo uznaję za udany (wyniki 0,5,13,20,20) dochodzę do wniosku, że potrzebuję więcej strzelania by poradzić sobie ze śmietnikiem oraz pegazami.

Są na to 2 wyjścia:

Wystawiać więcej gutter runnersów -> zamiast 2*5 wystawiać 2*10 i poza grą z defensami używać je jak shadów. Są jednak sporo drożsi od odpowiadających im kameleonów, ale też lepiej walczą i mają większy zasięg.

Wystawiać więcej globadierów -> idealni na pegazy, latających cowbojów, smoki, itp, ale słaby efektywny zasięg (tylko 18")

Grał ktoś na większej ilości powyższych jednostek albo ma inne zaradzenie na powyższe?
Ja bym stawiam na więcej magii :D scorch czy vermintide czy też warp light są na te sprawy idealne. Ale to opcja tylko o ile masz "magiczną" rozpiskę jak masz więcej do kombatu. Globaski są spoko w każdej opcji.
Malagor pisze:ja właśnie się zastanawiam czy lepiej jest wystawiać katapkę czy latarkę ;)
Andrzej pisze:latarke
to zależy... mi świetnie się spisuje i jedna i druga... katapa na armie hordowe jest doskonała... i powoduje panikę!
Latarka świetna na duże targety o ile uda Ci się rzucić siłę 6 albo więcej... może bierz obydwie?
Dziś np strzelałem przez pierwsze 3 tury z latarki do hydry i miałem 2xS2 i raz S4 i kupa...
Katapką kiedyś np tak pięknie ustrzeliłem jeden oddział goblinów w całości, że aż miło i do tego popanikowały kilka innych na około ;)

ODPOWIEDZ