Rozpiski Imperialne 8 edycja

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Re: Rozpiski Imperialne 8 edycja

Post autor: krystian1wielki »

GSy świetnie radzą sobie z kawą, niestety halabardy nie mają większych szans w takich starciach
Swordzi u mnie trzymają herosów i blokują coś stedfastem jeśli taka jest potrzeba - to nie jest oddział który zwycięż kombaty- to oddział który ma te combaty jak najdłużej wytrzymać :P

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

czego Halabardy nie do końca potrafią;
na większe punkty wsadzam mimo wszystko kawe IC z drugim Arcysiem z Koroną, to dlatego aby mieć szybki oddział do uderzeń na boki lub w plecy, a nawet powalczy ze zredukowaną hordą; potrafią 20-kę ghuli rozsmarować pod kopytami ale ewidentnie nie radzą sobie z unitami 25+; Hate i kolejne +2 kości do Displa za to są bezcenne
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Cześć,
wracam do grania w warhammera po dluższej przerwie. Gram dziś o 20 z VC, WE i Chaosem, siedze w pracy do 19 i mam mało czasu na ogarnianie rozpisek.
Możecie coś zaproponować. Z piechoty mam halabardników i swordsmanow, jakies małe oddziały. Kawa, maszyny i strzelcy do woli.
Format 2400 euro - jakie to są terez ograniczenia?

Z góry dzięki za każdą pomoc

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

czy widzeliście rozpy imperialne na mistrzostwa?
masa czołgów - praktycznie w każdej rozpie jest czołg.

zerknijcie na rozpę imperialną szweda - całkiem ciekawa opcja - 3 hordy halabard wspierane ołtarzem i 3 pegazami + detki i maszyny.
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

latający cyrk imperium jest straszny dwa Pegazy dobrze złożone potrafią pokroić każdy inny klocek core w tej grze, umiejętnie trzeba wpaść tylko; ale szkoda że nie mam modeli :?
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Gdzie można znaleźć rozpiski z takim przykładowym "latającym cyrkiem"? Bo zabrzmiało to interesująco.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

jest w temacie Repy na ETC; co do rozpy jest bardzo interesująca, 2 tanie pegazy do ogarnięcia śmieci, 1+ save na każdym, do tego jeden na grubsze kąski, ze sword of fate i 4 atakami (na taką warświnie chociażby), zamiast helstorma wystawiłbym jednak trzeci mortar, do tego 3 hordy halabard ze wsparciem light....nice; pozostałe rozpy ewidentnie widać że są robione pod poszczególne paringi ot imperium na 10 halabard z detkami archerów i 10 kusz czy co to tam jest z 5-tkami kompanii, do tego 2x pistolety i 2x ko, to nic innego tylko granie na remis aby przeciwnik nie ugrał za wiele na tym :wink:
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

No dobra ale gdzie jest ten temat. :P Nie śledzę całego forum, a raczej tylko poszczególne podfora.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

trochę wystarczy poszukać....a nie lenić się #-o

http://forum.sverok.se/download/file.php?id=2435
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Szukałem, ale nie znalazłem (chociaż muszę się przyznać, że nie użyłem opcji szukaj co pewnie by mi pomogło).

Dziękuje. :)

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

No i cóż - czołgi.
Aż mnie korci żeby na następnym turnieju wrzucić swój - co prawda dwie hordy flagsów mają mocne pier...nięcie ale szarża czołgiem na 30 lub 36 cali w drugiej turze to równie miła perspektywa. czołg szybko wprowadzony do kombatu powinien nieźle namieszać w taktyce przeciwnikom i szczerze mówiąc z tym hellstormem nie jest wcale tak źle - potrafi pokroić i wcale rakiety nie są takie niecelne - kolega gra na rakietach i z jego opisów spisuje się nieźle ta maszynka.
zastanawiam się na użyciem dodatkowego pegaza a wyrzuceniem bsb i inżyniera
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

W Imperium brak BSB to porażka - nie polecam go wyrzucać

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

to zależy jak kto gra - grając na dwóch klockach flagellantów bsb to chyba dla mnie strata punktów. obcinając trochę core i bsb wstawiłem kolejnego pegaza. jak się sprawdzi to dam znać.
Emp/DoCh

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

rob pisze:szczerze mówiąc z tym hellstormem nie jest wcale tak źle - potrafi pokroić i wcale rakiety nie są takie niecelne - kolega gra na rakietach i z jego opisów spisuje się nieźle ta maszynka.
Moim zdaniem Helstorm w aktualnej edycji jest naprawdę świetną maszynką. Duży placek z S5 który trafia wszystko czego dotknie potrafi kompletnie rozwalić wrogi regiment bez potrzeby na rzucanie wiatrów magii czy ranienie z marną siłą 3 moździerza. Do tego teraz po prostu deklarujesz strzał jakieś 3-4 cale przed miejscem w które chcesz trafić (teraz możesz mierzyć przed deklaracją więc bez problemu można ustawić tak wzornik) i zazwyczaj rakieta leci dokładnie tam gdzie zaplanowałeś. Nie jest to co prawda broń snajperska jak moździerz, ale do eliminowania dużych oddziałów.
Poza tym ma lepszy missfire od rulebookowego (wybucha tylko na 1) i teraz działa na niego inżynier.

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Nie jest to co prawda broń snajperska jak moździerz, ale do eliminowania dużych oddziałów.
Poza tym ma lepszy missfire od rulebookowego (wybucha tylko na 1) i teraz działa na niego inżynier.
Wyszła jakaś nowa errata? W kodeksie wyraźnie jest napisane, że hellblaster i hellstorm to maszyny eksprymentalne i żaden inżynier nie zaryzykuje jej obsługi.

Co nie zmienia faktu, że hellstorm rządzi :) Używam i siła 5 robi swoje :)

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Opis, że inżynier nie może dawać reroli broniom eksperymentalnym jest w opisie zasady inżyniera, a nie w opisie maszyny.
W faq jest od nowa napisana cała zasada inżyniera (odnośnie reroli) i nie ma tam mowy o maszynach eksperymentalnych które nie mają przerzutu.

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Bizim pisze:Opis, że inżynier nie może dawać reroli broniom eksperymentalnym jest w opisie zasady inżyniera, a nie w opisie maszyny.
W faq jest od nowa napisana cała zasada inżyniera (odnośnie reroli) i nie ma tam mowy o maszynach eksperymentalnych które nie mają przerzutu.
To świetna wiadomość :) Skuteczność maszynki jeszcze bardziej wzrośnie.

Awatar użytkownika
krilan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: krilan »

Z tego co wyczytałem na tym forum jakiś czas temu inżynier daje przerzut przy używaniu helblastera albo helstormara oprócz działa i moździerza (teraz tego nie znajdę). Czyli przy misfire jeszcze jeden rzut z inżyniera.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Nie powiem żeby rakieta miała łagodny misfire - zawszę dostaję zawału jak mi misfire wypada bo sie boję że mi zmiecie własny regiment :D

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Aktualnie rakietnica wybucha na 1, podczas gdy moździerz wybucha na 1-2. Czyli dwa razy częściej.

Szansa na to, że poleci we własne linie jest bardzo niewielka i do tego trzeba jeszcze mieć tego pecha aby akurat zniosło odpowiednią stronę i odpowiednią ilość cali.

No chyba, że obstawiasz helstorma z każdej strony klockami piechoty ale na to nie ma rady. :P

ODPOWIEDZ