Pytania początkującego

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: Pytania początkującego

Post autor: Bizim »

Jeśli masz szefa z powtarzalnym pistoletem to raczej opłaca się strzelać tylko multi. W jego przypadku na dalekim trafia się na 5+ więc aż tak tragicznie nie jest.
Bez niego wydaje mi się, że ten oddział jest dosyć kiepski (w końcu czempion to 4 strzały z BS 4).
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

to teraz pistolet ma daleki/bliski zasięg?

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Tak.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Jeśli masz szefa z powtarzalnym pistoletem to raczej opłaca się strzelać tylko multi. W jego przypadku na dalekim trafia się na 5+ więc aż tak tragicznie nie jest.
Bez niego wydaje mi się, że ten oddział jest dosyć kiepski (w końcu czempion to 4 strzały z BS 4).
Właśnie, jak to jest z tym czterostrzałowcem dowódcy rajtarów? Ktoś mi kiedyś wmawiał, że -1 do trafienia jest za każdy kolejny strzał, ta broń traci wtedy jakikolwiek sens, czyżbym został zwałowany (i to jeszcze na turnieju było :D)?
Vae victis!

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

masz 4 strzały z championa i tylko -1 za multiple shot, wniosek, strzelasz z -1 a nie co strzał dostajesz kolejne karne :wink:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

To ktoś pocisnął grubego WAŁA.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Wilqu wracasz do Battla?

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

krystian1wielki pisze:Wilqu wracasz do Battla?
Powoli

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Widzę że nie tylko ja z zaświatów battlowych wracam.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Wilqu pisze:
krystian1wielki pisze:Wilqu wracasz do Battla?
Powoli
każdy strzelał focha na tą edycję, ale nie można armijki sprzedawać tylko zrobić sobie taktyczną przerwę od... :wink:
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

#helion# pisze: każdy strzelał focha na tą edycję, ale nie można armijki sprzedawać tylko zrobić sobie taktyczną przerwę od... :wink:
"focha " pozostała widzę dalej pełno głupot niemniej jednak życie toczy się dalej

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

8 edycja akurat dobrze się obeszła z naszym imperium. Co prawda GW ciągle nas raczy tymi szkaradnymi modelami state troopsów (połączenie proszalnych dziadów i klaunów) oraz nie najwyższej jakości bookiem ale mi się podobają aktualne mocne imperialne rozpiski.
Jakby to powiedzieć nareszcie taka grywalna armia imperium wraca do tego czym być powinna czyli do armii w której jest dużo klocków piechoty. 7 edycja była fajna ale sporo rzeczy z naszego booka było na niej niegrywalnych (rakietnice, gs, corowa piechota, inżynier i jeszcze trochę się tego znajdzie).
Teraz za to klimatyczne (i to jak!) klocki halabardników walczą w imię swoich prowincji pokazując, że imperialny żołnierz jednak potrafi coś przetrzymać i przepchnąć.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Masz rację armia imperium jest teraz taka jaka być powinna- regimenty piechurów wspomaganych czasem kawą a nie na odwrót :D

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Tia? to dlaczego tyle rozpisek jest opartych na biczownikach, a w niemal każdej jest papamobile?
"Zawodowa armia", której główną siłą są bandy łachmaniarzy z prowizoryczną bronią, fanatycy pokroju talibów, też mi klimat ;)
Vae victis!

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

To jest argument za tym, że rozpiski są różnorodne. To jest chyba raczej zaletą niż wadą. ;)

Poza tym krucjaty biczowników są raczej dosyć klimatyczne dla imperium. Nie każdy musi grać zawodową armią, kiedyś przecież nawet była lista sigmaritów z flagusiami w corach. :P Przecież imperium jest mroczne, straszne i pełne śmierci (jak przekonuje nas GW) więc nie ma się co dziwić, że istnieją tam spore ilości ludzi chcących się ubiczować za "grzechy świata".

Niestety papamobile to jest największy mankament w klimacie obecnego imperium (oczywiście moim zdaniem). :/
W całym imperium jest JEDEN war altar (należy do Volkmara, który czasem wypożycza go swoim arcylektorom), a na stołach lata ich chyba trochę więcej. Lecz sam fakt, że w rozpach pojawiają się także generałowie, arcymagowie czy arcylektorzy na piechotę też jest na plus. W poprzedniej edycji papamobile był chyba jeszcze bardziej "must have". Wtedy do tego miałeś zazwyczaj maks jednego lorda więc tym bardziej popularność war altara była nie do zdarcia.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Klimatyczne może, ale jakoś średnio sobie wyobrażam, że banda wariatów idzie karnie do boju, ramię w ramię ze zwykłym wojskiem pod rozkazami jakiegoś feldmarszałka. A żeby było śmieszniej, później okazuje się, że ta banda talibów jest znacznie skuteczniejsza od zawodowego wojska, które podobno jest nieźle wyposażone i przeszkolone ;)
Ale cóż, nikt mi nie każe ich wystawiać, jakoś bez nich żyję, tak jak bez czołgu i papamobile :D
Vae victis!

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Co do tego niezłego wyposażenia to jest chyba tylko w fluffie i na artach. :/

Za to ja sobie średnio wyobrażam milicję idącą w klocku, mającą takie samo morale jak zawodowe wojsko... Przecież to są zbóje z portu, a potrafią chodzić w formacji i do tego są tak samo karni jak prawdziwe wojsko... Ale cóż naszemu army bookowi wieeeele brakuje do doskonałości. :/

Lecz jak sam wspomniałeś nikt nie każe wystawiać nam papamobile czy flagusi. I co więcej na takiej rozpie bez tych rzeczy też da się teraz grać i wygrywać. :)

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

1. czy Grand Master dając rycerzom Immune to Psychology przeszkadza księdzu dać im hate? Chyba w 8ed Immune nie wyłącza hejta, ale wolę się upewnić :)
2. czy Empire General musi być gieniem żeby core unit mógł mieć magiczną szmatę, czy wystarczy że jest w armii, a gieniem jest np ksiądz na furmance z większym zasięgiem Inspiring Presence? "army led by general" jest dla mnie niejednoznaczne.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

1. GM nie wyłącza hate, ale on nie dostaje hate, jako, że wszyscy charakterzy nie mogą korzystać z hate dawanego przez kapłanów
2. Generał musi być generałem armii aby jednostka STATE TROOPS miała możliwość posiadania magic bannera
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Bizim pisze:mam dwa pytanka do poniższej sytuacji:

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
:cry: :cry: :cry: :evil: :evil:
:cry: :cry: :cry: :evil: :evil:
:x :x :x :x :x 8)
:x :x :x :x :x :x
:x :x :x :x :x :x

:cry: - model gracza A
:evil: - jeden bohater gracza A (np ten szczurzy lord którego noszą inne szczury)
:x - model gracza B
8) - bohater gracza B
W obu oddziałach są żywi czempioni.

Bohater gracza A rzuca czelka, czempion gracza B przyjmuje i czy teraz bohater gracza B może bić po oddziale gracza A? Jeśli nie to czy przed walką gracz B może przesunąć swojego bohatera aby się stykał z "legalnym" celem?

Poza tym załóżmy, że 7 cali na prawo (patrząc z pozycji takiej jak przedstawiłem na rysunku) od środka bohatera gracza A stoi sobie jakaś abomka (należąca do gracza A), a armata gracza B jest na lewo od toczonej walki (linia między armatą a abomką przechodzi przez bohatera gracza A). Czy w takim przypadku gracz B może zadeklarować strzał na punkt w którym znajduje się bohater gracza A? Wiadomo, że nie może w niego trafić bo przy minimalnym dorzucie 2'' kula ominie cały combat.
Zadałem to pytanie w dziale zasad ale nikt nie odpowiada więc zadaje też tutaj.

Zablokowany