HE- jak je obejść?

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Czemu? Ja grałem na ofensie bez kowadła (ale tylko raz) i jak się trafi na orki, chaos czy inne syfy to już 2-3 tura i masz hth.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

No oczywiście że takie armie jak chaos, VC czy breta będą dążyć do CC, ale tylko dlatego że te armie nie mają zwykle strzelania za bardzo

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

No oczywiście że takie armie jak chaos, VC czy breta będą dążyć do CC, ale tylko dlatego że te armie nie mają zwykle strzelania za bardzo

Awatar użytkownika
Muzyk
Mudżahedin

Post autor: Muzyk »

Gogol pisze:
Tank - Muzyk Śmuzyk pisze:krasie przy standardowych rzutach mają przejebane np: [.....] bretką szeroko pojętą, [...]

To ciekawe ....
Na czym grasz gogol, że ci nie sprawia problemu?

Dzisiaj grałem na gyrosku(2óch klockach i 3ech klopach na 1400), jest mega superaśny!!! POLECAM, rzezał magów(zabił 2óch, trochę fart, ale inaczej bym ich nie zdjął), blokował się z lekkim gównem (fasty, latacze), a przy tym obcinał marsz... to dużo jak na 140pktów i nie ginie od salwy łuczników!

Edit: a i dzięki obcinaniu marszu dał dodatkową turę strzelańska moim klopom... no wypas mjut(miód) super glut!

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Na duże punkty na kowadle + 2 strzelców , 2 klopy , 2 bolce , organ , zyro do tego szmit w longbeardo rendżerach i dragon w slayerach i jakoś dojechała do mnie ostatnio 1 lanca z wielu i zabiła 2 maszyny . Kiedyś grałem też na turnieju (dopiero zaczynałem dwarfami) ale podobny deseń armii i mimo ze koleś sejwował niemal wszystko (typu strzał z organ 8 ran , 0 po sejwach) to miałem spokojnie remisik. Z bretką nie widze problemów jesli oczywiście kowadło działa przynajmniej do 3 tury

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Właśnie to mnie wkur*** w bretce :) . Jak już wklepiesz dużo ran, to koleś i tak wysejwuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

Post autor: Drovilus »

Dzisiaj grałem kolejny raz z HE.
Wystawił na mnie 6 repet, Tetlisa 3 kloce po 5 Silverów, kloc 15 Dragon Prinsów. właj lajonów. Arcymaga i comandera. Zasadziłem się z kowadłem i zaczynam mu puiszczać te wielkie runy. Właśnie można je rozpraszać? Bo mi się raczej zdaje, że nie. Po za tym zdenerwował mnie ten jego Tetlis. Nie tak się umawialiśmy z nim no ale...
Żyrostem leciałem już w stronę repet. lecz nie doleciał. Ostrzał dwóch z nich i nie ma żyro. Sztandar mi padł. Połowa kloca ironów. Działo, Mściciel.

Z nim nie umiem grać...

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

jeśli on wystawia teclisa to Ty wystaw thoreka i napieraj suże runy na 3+ z przerzutem i nigdy, przenigdy kowadła nie można dispelować

wes sobie jeszcze ze 2 runesmithów z dispel scrolami i jego teclis nic nie zdziała, a Ty go wtedy z run i katapult wytłuczesz, a jak ma dużo balist to wystaw se ze 2 odziały minerów po 10 i bedziesz mial spokój

(popychaczek z kowadła też nie można dispelowac - jakby były wątpliwości)

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

Nie dodałem jeszcze, że te 6 bolców trzymał w podkowie utworzonej ze swych wojowników. Ogólnie był przypał bo raczej nikt nie gra tak jak on i w tym czapa.

Taki PS. Jak armią kraśków mam 2 CP to mogę o razu dwóch kostek urzyć do uderzenia runy na kowadle?

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

czy ty masz podręcznik do krasi? kowadło to nie jest magia i używa sie go w fazie strzelania, nie trzeba mieć żadnych kostek (Cast dispel cokolwiek) działa jak maszyna wojenna...

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

Cytuję z podręcznika Krasi.

"Runa zadziała poprawnie na 2+ przy normalnym jej uderzeniu lub na 4+ w przypadku przywołania jej starożytnej mocy. Jeśli runa nie zostanie uderzona poprawnie rzuć K6 i sprawdź wynik w Tabeli Nieudanej Runy"

Nic tutaj nie ma o tym czym mam rzucać i iloma kostkami. Sorki ale jestem początkujący, a na kowadle gram pierwszy raz.

Awatar użytkownika
Stach
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stach »

Drovilus pisze:Dzisiaj grałem kolejny raz z HE.
Wystawił na mnie 6 repet, Tetlisa 3 kloce po 5 Silverów, kloc 15 Dragon Prinsów. właj lajonów. Arcymaga i comandera.
Może powiesz czym ty grałeś to napewno co po niektórym będzie łatwiej stwierdzic co trzeba zmienić.
Bo jak tak mówisz tylko o tym czym gra przeciwnik to cieżko stwierdzić dlaczego dostałeś łomot.

Grasz jakimiś Dispel Scrollami, Katapulta, Bolce??
Sam gram HE i jakoś zawsze to ja mam większe problemy niż przeciwnik Jak przeciwnik ma kilka DS (Dispel Scroll) to naprawde jest bardzo ciężko cokolwiek wyczarować.

pozdro

Awatar użytkownika
Thor
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Thor »

Drovilus rzucasz w fazie strzelania jedną kostką i jak mała runa to wychodzi zawsze z wyjątkiem jedynki a jak duża to na 4 i więcej na kostce (sześćościennej) Nie można tych run dispelować jak rzucisz tyle ile trzeba runa ZAWSZE wychodzi. Tak jak napisał Supeł bierz Thoreka w tedy duże runy na 3+ i do tego z przerzutem oraz dwa oddziały Miners-ów koniecznie z chempionem i Steem Drilem jak wyjdą to 3 cale do przodu w stronę Bolców i duża runa popycha dwa oddziały wpadasz w bolce i po sprawie. Katapulta z runą Acurency i nie masz potrzeby obawiać się piechoty a DP spokojnie ironami przyjmiesz na klate po uprzednim zmiękczeniu ich bolcami albo armatami.

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

1 * Runelord @ 399 Pts
Anvil of Doom; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
#Anvil of Doom [0]
#Rune of Oath & Honour [0]
#Rune of Hearth & Hold [0]
#Rune of Wrath & Ruin [0]
Runic Armour [25]
Master Rune of Gromril
Runic Talisman [50]
Master Rune of Balance

2 Dwarf Guards @ [0] Pts
Shield

1 Daemon Slayer @ 110 Pts

1 * Runesmith @ 151 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [50]
Rune of Spellbreaking (x2)
Runic Armour [25]
Rune of Shielding

1 * Runesmith @ 126 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [25]
Master Rune of Challenge
Runic Armour [25]
Rune of Resistance

1 Thane @ 190 Pts
Gromril Armour; Battle Standard
Runic Banner [100]
Master Rune of Valaya

1 Master Engineer @ 84 Pts
Brace of Pistols; Great Weapon; Gromril Armour

10 Thunderers @ 155 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Musician

10 Thunderers @ 155 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Musician

10 Quarrellers @ 125 Pts
Crossbow; Light Armour; Shield; Musician

15 * Longbeards @ 260 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Runic Banner [25]
Rune of Stoicism

1 Greatbeard @ [10] Pts

15 * Hammerers @ 250 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Runic Banner [25]
Rune of Battle

1 Gate Keeper @ [12] Pts

15 Ironbreakers @ 275 Pts
Gromril Armour; Shield; Standard; Musician
Runic Banner [50]
Rune of Courage
Rune of Determination

1 Ironbeard @ [12] Pts

1 Cannon @ 125 Pts
Engineering Runes [35]
Rune of Forging

3 Crew @ [0] Pts
Light Armour

1 Grudge Thrower @ 105 Pts
Engineering Runes [25]
Rune of Accuracy

3 Crew @ [0] Pts
Light Armour

1 Bolt Thrower @ 60 Pts
Engineer

1 Engineer @ [15] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0] Pts
Light Armour

1 Bolt Thrower @ 60 Pts
Engineer

1 Engineer @ [15] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0] Pts
Light Armour

1 Gyrocopter @ 140 Pts

1 Organ Gun @ 120 Pts
Misfire Chart

3 Crew @ [0] Pts
Light Armour

1 Organ Gun @ 120 Pts
Misfire Chart

3 Crew @ [0] Pts
Light Armour

Dispel Pool: 9

Casting Pool: 2

Models in Army: 110

Total Army Cost: 3010

Oto moja rozpa na He z jakimi grałem. Zaczynał pierwszy. Od razu ściągnął mi katapultę i polowe obsługi działa. Minersów nie wystawiałem ponieważ zamysł mój był taki, ze się okopie. No nie sadziłem z,ę 6 repet wystawi.

Drazhar69
Pseudoklimaciarz

Post autor: Drazhar69 »

zacznijmy ze klocków 15-stek sie nie wystawia tylko najlepiej 20-dziestki, jak dla mnie troszke za duzo postaci wystawiłes ... i strzelców tez sporo wrzuciłeś. Zrezygnował bym z Quarrellers i z Daemon Slayer. i za to bym wrzucił Minersów.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Lepiej niech popatrzy jak inni robią rozpy, bo ja widze, że nic z tego niebędzie...
Obrazek

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

20 mi się nie zmieściły w 3k punktów.
Niedługo walczę z VC i zobaczymy też jak sobie poradzę.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Bożesz wywal kuszników i wywal thunderersów jednych chociaz, to do niczego, nic dziwnego ze wklepy zbierasz, wywal tez ironów bo jeden więcej sejw nie jest warty tyle co jednostka hammeresów ze stubbornam czy minerzy zachodzący od tyłu. Klocki rób po 20, zobaczysz że się opłaci, i jak dobrze celujesz to koniecznie bierz katapulty a nie te plewne pseudoarmatki. pzdr

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

kolego Drovilus...
jak koleś jest cwaniakiem to wystaw na niego Thoreka z kowadłem..
wywal daemonslayera (bez unitu slayerów jest plewny)
zabierz lorda na tarczy z r of challenge i wstaw w oddział hamków...
albo wystaw minersów a do nich herosa z r of brotherhood i wardem 2+ od shootingu...jak dobrze pokombinujesz to taki heros nawet sam będzie kasował maszynki...
klocki do walki muszą mieć minimum 20 krasi....
nie daj sobie wmówić ze kowadło można dispelować....gość robi Ciebie w balona
PS. masz rulebook krasiowy czy jedziesz tylko z Ab ?

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

Wiem, klocki już po 20 krasi z miejscem na bohatera. ok :P
Mam polski Army Book Kraśków lecz ja jeszcze żółtodziób w WH. Ile ja gram? Hmm... miesiąc z czego miałęm 3 starcia. Moja armia w RL na tysiąc punktów by starczyła może xD Bitwy toczymy na internetowym WH.

ODPOWIEDZ