hassan_the_grim pisze:
Czasówka:
10:30 - 11:00 zapisy
11:00 - 13:00 I bitwa
13:15 - 15:15 II bitwa
15:30 - 17:30 III bitwa
17:45 ogłoszenie wyników
hassan_the_grim pisze:
Czasówka:
10:30 - 11:00 zapisy
11:00 - 13:00 I bitwa
13:15 - 15:15 II bitwa
15:30 - 17:30 III bitwa
17:45 ogłoszenie wyników
+1Fluffy pisze:1) WFB to nie czterdziestka. Proponuję zmniejszyć ilosć terenów na stołąch - granie w battla na stole 48''x48'' z efektywnie 16 terenami jest dość karkołomneZwłaszcza scenariusza z losowym rozstawianiem
Modułowe stoły jak najbardziej tak, fajnie to wygląda, ale raczej nie należy zagracac ich dodatkowymi terenami (moze najwyżej jakis symboliczny las czy dwa)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
hassan_the_grim pisze:Ale kurcze, nie musicie wystawiać hord! Przecież nie masz napisane 'horda' w rozpisce, możesz to wystawić jako wagon albo większy kwadrat... Ja wiem że czasem to rujnuje przemyślaną taktykę na wygranie bitwy, no ale chyba o to chodzi żeby się adaptować do sytuacji. Nie?
Mniejsza ilość terenów może z kolei wspierać inne armie.hassan_the_grim pisze:Natomiast faktem jest że tereny potrafią wspomagać niektóre armie, dlatego następnym razem rzeczywiście będzie ciutę mniej.
@PiotrB można tak robić, tylko że to wydłuża grę, bo każdy kombinuje jak by tu sobie ułatwić a przeciwnikowi zaszkodzić. Chyba dlatego w większości turniejów dzisiejszych tereny rozstawia organizator. Szanujmy czas gracza. Myślę, że większość wolałaby zagrać jeszcze jedną bitwę w zamian.Za "moich czasów " tereny rozstawiali sobie sami gracze przed bitwą i ich ilość była losowa K6 + 2...
W RP pisze o stole 72x48, a my graliśmy na 48x48, to chyba jednak jest różnica, i terenów powinno być mniej czyż nie?Romendakil pisze:W obecnej edycji podręcznik zaleca przynajmniej D6+4 tereny (RB s. 142), o czym mam wrażenie mało osób pamięta.
bez przesady z tym czasem , są ludzie którym to przyjdzie szybko a są ludzie którzy będą się guzdrać...Tak jak i w samej grze, jedni grają szybko a inni analizuję bóg wie co i mają problem z ogarnięciem sytuacji co trwa długo.... Zróbcie jeden turniej na zasadach ustawianego przez graczy terenu i zobaczymy czy więcej będzie skarg niż dotychczas czy może ludzie będą bardziej zadowoleni....hassan_the_grim pisze:
@PiotrB można tak robić, tylko że to wydłuża grę, bo każdy kombinuje jak by tu sobie ułatwić a przeciwnikowi zaszkodzić. Chyba dlatego w większości turniejów dzisiejszych tereny rozstawia organizator. Szanujmy czas gracza. Myślę, że większość wolałaby zagrać jeszcze jedną bitwę w zamian.