Orkowy i Goblinski Rydwan

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bott
Mudżahedin

Orkowy i Goblinski Rydwan

Post autor: bott »

Witam jestem początkującym graczem O&G mam już nowy podręcznik chciałbym się spytać czy warto mieć rydwan (np. orków) i dlaczego co on daje oczywiście zgodnie z nową edycją ;D
Obrazek

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

daje:
- mobilność
- d6 + 1 trafien z S5
- T5 i save +4 (gobliński +5)
nie jest to priorytet ale moim zdaniem cusik warto mieć
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Orkowy :
- d6+1 S5 impactow (jak szarzujesz)
- 2 war boary = 2A S5 w szarzy
- 2 orki = 2A S5 w szarzy (spear + choppas)
- mozna dobrac 1 orka
- sv 4+ ,T5 ,W4
Goblinski :
- d6+1 S5 impactow (jak szarzujesz)
- 2 giant wolves = 2A S3
- 3 gobliny = 3A S4 w szarzy (spear) , short bows
- mozna dobrac 1 goba i 1 wilka
- sv 5+ ,T4 ,W3

Orkowy jak widac mocniejszy ,ale tez biorac pod uwage pkt i limit unituf to goblinskie sa ciekawa opcja jako odginaczki/wspomagacze ;)
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Rydwan ma jedną cholernie dupiatą wadę.. nie może maszerować.
Nie wiem dlaczego tak wymyślono, ale (nie szarżując) jest wolniejszy od piechoty (ruch 7 piechota w marszu ma 8 ).

Awatar użytkownika
bott
Mudżahedin

Post autor: bott »

czyli dobrze go mieć tak?
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

goblińskie IMO lepsze (dają więcej możliwości) i za 150 pkt masz 3. FEST!

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Formacja ma swoje zalety, ale nie zachwycałbym się nią tak bardzo. Na oddział uderzeniowy tak czy siak się słabo nadaje, bo większość celi będzie miala steadfast.

Tak naprawdę wszystko zaleźy od celu jaki mają spełnić na polu bitwy i umiejetnosci. Po co komu rydwan, którym nigdzie nie dojedzie, bo będzie za miękki jak gobliński, czy za wolny jak orkowy. Wsiadaj tylko do tego, na który masz prawo jazdy. :mrgreen:
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
:UGH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: :UGH »

A próbowaliście pograć bohaterami na rydwanach?
Do rozpisek bardziej mobilnych imo mogą się dobrze sprawdzić.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Aron_Banalny pisze:goblińskie IMO lepsze (dają więcej możliwości) i za 150 pkt masz 3. FEST!
Be-ze-dura, mój padawanie. ;)
Orkowe rydwany rzondzom. Goblinskie nadaja sie do oganiania harpii, ale jesli chodzi o walke, to licza się tylko orkowe machiny.
Najlepiej miec w rozpie rydwany goblinskie i orkowe, ale trzeba miec swiadomosc, ze pomimo iz w obu wypadkach mamy do czynienia z rydwanami, to ich mozliwosci i zastosowanie sa bardzo rozne.

Odradzam oddzialy rydwanów goblinskich. Sa malo manewrowe i bardzo podane na paniki.
Rydwany goblinskie powinny wjezdzać od flanek, bo jakiekolwiek ataki zwrotne po prostu je skladają. Dzieki sporym zasiegom rydwanow goblinskich atak z flanki nie jest jakims mega wyczynem. Rydwany orkowe nie musza kombinowac z okrązaniem przeciewnika. W wiekszosc oddziałow mogą się ładowac centralnie od frontu, ataki z S3/4 nie robia na nich wielkiego wrazenia, wiec mogą je brac na klatę. Dzieki swojej wytrzymałosci rydwany orkowe są też swietnymi blokerami (jesli maja generała i BSB w zasiegu).
Obrazek

Awatar użytkownika
:UGH

Post autor: :UGH »

Zdziwiłeś mnie odradzając odziały goblińskich rydwanów, wile słychać że 2x2 to mus :)
Próbowałeś bless kombinować z jakimiś bohaterami na rydwanach? Generał? BSB? Szkoda że nie ma już kilku przedmiotów z poprzedniej edycji , wybuchające rydwany kamikadze :mrgreen:

@bless z tego co mi się kojarzy to nie grasz na SO? W jakie cory warto zainwestować poza SO?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

:UGH pisze: @bless z tego co mi się kojarzy to nie grasz na SO? W jakie cory warto zainwestować poza SO?
Alez gram na SO i bardzo sobie cenie. Sa moim zdnaiem najlepszym corem. Poza nimi, mozna wziąc ewentualnie... drugi oddział SO. I dopychac nocnikami z fanolami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Gobliński rydwan jest mięciutki jak kaczuszka i ostrzał byle łuczników może go zdjąć (że nie wspomnę o "oddawaniu" w CC).
Z kolei orkowy jest droższy, ale praktycznie nie boi się łuków, ani ciosów z S3.
Oba mają wielką wadę - prawie zawsze wpadniemy w przeciwnika, który ustoi na steadfaście i w kolejnych rundach zostaniemy z gównianą S3. Dlatego w duże klocuszki najlepiej wbijać się razem z własnym oddziałem.
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Be-ze-dura, mój padawanie. ;)
4give me, master!

po doświadczeniu z dmp, innych gierek i rozmów z Jego Magnificencją Mistrzem-Misztlem wiem już że orkowe są lepsze!
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Aron_Banalny pisze:rozmów z Jego Magnificencją Mistrzem-Misztlem wiem już że orkowe są lepsze!
Mam dla Ciebie kalambur:
Pij Ssiałe.
:twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Ty srasz co ja jem!

mówiłem bez ironii, Mistrzu-Misztlu, a Ty od razu się sapiesz. orkowe są lepsze do swojej roboty, wilcze do swojej, warto mieć te i te!
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Aron_Banalny pisze:Ty srasz co ja jem!
Wie-działem, że to powiesz. Wspomnienia z podróży - trauma na pół życia. Ale dawno się tak nie popłakałem, jak wtedy przy kładzeniu żołądzia. :mrgreen:
EOT. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

A zaczęło się tak niewinnie... Od pytania nowego gracza p wilki, dziki i rydwany... Teraz to on się będzie bał jechać na DMP, bo tam robią coś z żołądziem... dobra... nie mogłem się powstrzymać :D
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

rauliq
Chuck Norris

Post autor: rauliq »

Powiem jedno po DMP zmieniłem zdanie co do armii O&G.
Wielu graczy miało kwasne miny pod czas bitwy z zielonymi.
Ta armia jest naprawde nie obliczalna co działa w dwie stronny

-Maszyny ktore naprawde fajnie strzelaja.

-Magia ktora potrafi zaskoczyc (teleportowac NG z fanatykami)

-Manglery ktore skupiaja całe strzelanie, magie na siebie.

-Arachnarok ktory nie tylko ładnie wyglada na stole, ale takze przyjemnie walczy.

-Savage orki ktore jak tylko przezyja uderzenie wroga potrafia wyplacic naprawde duzo atakow, i nawed przezucic nie trafione uderzenia.

-rydwany ktore ladnie smigaja po flankach

podsumowanie jest tylko jedno. w 8 edycji ta armia nie jest tylko miesem armatnim na ktorym mozna sobie nabic latwe punkty.
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

rauliq pisze: podsumowanie jest tylko jedno. w 8 edycji ta armia nie jest tylko miesem armatnim na ktorym mozna sobie nabic latwe punkty.

Konkluzja sluszna, ale wolalbym, zebys tego nie rozpowiadał zbyt szeroko. Element zaskoczenia wciąż działa na naszą korzyść. Niech nas z przyzwyczajenia lekcewazą.... :twisted:
Obrazek

Ushi

Post autor: Ushi »

Witam

Macie pomysł dlaczego w oryginalnym pudełku ORC BOAR CHARIOT zamiast jednej dużej podstawki rydwanowej (takiej jak na zdjęciach na pudełku) są dwie kawaleryjskie ?
Chłyt martetindody ?

Pozdrawiam
Ushi

ODPOWIEDZ