Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: JaceK »

as1 pisze:no to ja nie wiem co to jest granie controwe.
Przecież tu nie ma jakiegoś silnego ostrzału magii.
Masz przecież aż trzy oddziały z M 8 i 7.
Ale cóż próbuj :)
Mam 3 maszyny. Po co mam się śpieszyć.
W armiach z dużym ostrzałem polecę na pałę i zrobię to szybko, ale z ofensami sobie spokojnie poczekam, postrzelam, poblokuję Gnoblarami i dopiero wtedy wjadę kawalerią.
Co w tym dziwnego?
Majestic pisze:Gruts Sicle? Płacisz 50p za przedmiot, za którego użycie płacisz w najlepszym razie 10p za jednorazowe +2 do casta i szansę na wessanie maga. Słaby deal, brałbym Hellhearta.
Gruts Sickle to nie przedmiot one use only - działa co turę.
Tak jak Kamil powiedział - potencjalne +3 (w sumie +7) to jest jakiś total.
A wessanie maga - szansa taka jak na wessanie kowadła, a i tak je biorą :)

Alternatywnie Hellheart, ale on mniej robi.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Moja propozycja na 2400. Co Wy na to.

Lord:
Slaughtermaster – 315 pts
General,
Armour of Destiny [50]
Sword of Striking [15]
Lore of Great Maw

Heroes:
Bruiser – 179 pts
Battle Standard Bearer, Heavy Armour
Taliman of Preservation [45]

Firebelly – 170 pts
Hellheart [50]

Core:
3 Ogres – 93 pts
Extra Hand Weapon

3 Ogres – 93 pts
Extra Hand Weapon

3 Ironguts – 129 pts

5 Ironguts – 235 pts
Musican, Standard

10 Gnoblars – 50 pts
Trappers [25]

Special:
2 Mournfang Cavalry – 160 pts
Heavy Armour, Ironfists, Standard, Musican

Sabretusk – 21 pts

Sabretusk – 21 pts

6 Maneaters – 383 pts
Musican, Standard, Stubborn, Sniper
4*brace of pistols

Rare:
Thundertusk – 250 pts

Ironblaster – 170 pts

Scraplauncher - 130 pts

O co chodzi - sa smieci i potencjalnie 2 oddziały do jebniecia plus jakistam park maszynowy (2 klopy, bolec i działo) w kombinacji z Ludojadami jest czym postrzelac. magia niestety mega słaba ale znośna - pocisk z fire'a i 2-3 z maw. bohaterowie do Maneaterów i mamy stubborna na 9 z przerzutem co daje nam substytut lorda i zaoszczedzamy na koronie. niestety nie ma poisonów i vanguarda... Zastanawiam sie czy zostawic trapperów czy zrobic druga 25 pkt odginaczke z małych gnobów. Zobaczymy jak sie spisze Słonik, bo zamiast niego moze wskoczyc mały mag z mawem a duzy dostanie beasta i 4 lvl plus dopakowujemy maneaterów i ironów.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Też mi siętak wydaje że GS jest dobrym i wartym uwagi przedmiotem. daje duże mozliwości magiczne.
Optymalnei by było posiadać GS i hell co by z jednej strony zmiskastować magów wroga a potem w swojej magii ostro rozbijać.
teraz nikt bez maga lorda praktycznie nie rozpoczyna robienia rozpiski więc wydaje się że opcja wziąć hella też jest wymagana - tyle że 5d6 więc pierwsza tura to najlepiej podejść na maksa

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

A gdyby tak wziąć hellheart i feedback scroll? Można całkiem ładnie patrzeć jak wrodzy magowie topnieją w oczach, ale nie jestem pewien czy to nie lekki overkill.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

o qwa, pomyłka, ja myślałem że zasięg z hella to5k6 a nie 5'xk6 . wiadomo jak rzucisz 5-6 wrodzy magowie sa w dupie, jak 1....
szeszej... i jeszcze gs i zabke:P

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Szeregowiec - imo nawciskałeś jak najwięcej się dało do rozpy - bo oddziały są tak dobrane imo by coś robiły, ale na dłuższą walkę płyną.
Tak więc mam wrażenie, że chyba zakładasz gdzieś walkę bardziej z rozpiskami strzelającymi, gdzie jeśli przeżyjesz ostrzał właściwie uwalasz wrogowi armie :). Ale to obecnie niszowe rozpiski, i praktycznie każda armia posiada jakieś 2 regimenty do zatrzymania lub cięcia po dupsku.
Tak ogólnie to nadal ogry boją głównie się ostrzału bo w walce odpowiednio konstruując rozpiskę sobie radzimy bez problemu.

Po głębszym przemyśleniu i poczytaniu RB rezygnuję jednak narazie z testowania leadów na śląskim masterze.
Dlaczego? hm,m pomimo obcięcia ich kosztów i na pewno zwiększenia możliwości bojowych jest problem :D
3 ołówków z muzolem kosztuje 139pkt. średni rzut na 3xk6 to 9-12. Średnio trafia się na 5+, co daje 3-4 hity i 2 rany... w tej cenie jest śmieciarka. ma szansę się rozwalić, lub spudłować, ale ewentualne straty w klocku piechoty średnio opancerzonej... to tak średnio 3-9 typków.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

a ja bym pomyślał nad poświęceniem jeszcze 31 ptk i kilku godzinek pracy nad 2 ironblasterem ;)

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

kubencjusz pisze:a ja bym pomyślał nad poświęceniem jeszcze 31 ptk i kilku godzinek pracy nad 2 ironblasterem ;)
Szefie bez dwóch nie wychodzę z domu ...
na mastera będą gotowe, na dniach dokonuje przeróbek w posiadanych modelach i będą 2Ironblastery...łiiii
Tylko np u szeregowca widzę 6 ludojadów, sam mam 4. Wiadomo przy liczbie 6 to właściwie bankowa pewność iść mag poziomu drugiego zdycha i mamy 150+ w kieszeni.
Przy odrobinie farta 6 ludojadów szeregowca uwala maga lorda :) i 350+ punktów i raczej wygrana bitka :)

Up.s szeregowiec nie ma poisona :)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Połącz te swoje oddziały w większe klocki. Trójki, czwórki ogrów niewiele zrobią gdyż zginą zanim zdążą coś nabić.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Nie widziałem maga ( poza ogrami) z tafem większym jak 4 więc poison nie jest aż tak potrzebny, lepiej dać stubborn i mieć klocek skuteczniejszy w CC

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

kubencjusz pisze:Nie widziałem maga ( poza ogrami) z tafem większym jak 4 więc poison nie jest aż tak potrzebny, lepiej dać stubborn i mieć klocek skuteczniejszy w CC
Prawda tylko że licząc statystycznie trafisz 2 razy na 6.... i co dalej? 3/4+ranienie i jak się nie fartnie to mag sobie gdzieś pójdzie. Poza tym to ok. 400 punktów :D. IMo lepiej walnąć raz a dobrze i podziękować magowi niż biegać za nim.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Poison dobry też na maszyny...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

abomke i hydre :)

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

o maszynach zapomniałem, rzeczywiście 3 poisony i ni ma..., ale to ostrzał pewnie w dalszej kolejności. Przede wszystkim mag lord, jakiś przydupas, może inżynier.
W innych armiach: hellenka, kaszkiet,kocioł, chociaż pewnie ta pierwsza spadnie od ironblastera :D

Co do hydry i abomki już to rozkminialiśmy chyba z 10 razy, że najlepiej jeszcze z ogniem a dobić z irona.

W sumie chyba standard jest opracowany:
1. mag lord,
2. bsb,
3. buczer/firebelly/wakat,
4.ironi grubi
5.jakieś gnoblary
6.ludojady
7.iroblaster,
8. pozostałe punkty opcjonalnie od wielkości armii i swoich upodobań/posiadanych figurek.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

hahaha dobre, standard zanim wyszedł book i jakiegokolwiek turnieju z nowymi ogrami.
;) to jest właśnie Border Princes. Armia będzie mocno uniwersalna i chyba tylko
chuderlaki a nie prawdziwe ogry będą trzymać się jednego czy dwóch modelów rozpy.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Murmandamus pisze:hahaha dobre, standard zanim wyszedł book i jakiegokolwiek turnieju z nowymi ogrami.
;) to jest właśnie Border Princes. Armia będzie mocno uniwersalna i chyba tylko
chuderlaki a nie prawdziwe ogry będą trzymać się jednego czy dwóch modelów rozpy.
+1, Standardy są dla noob'ów ;D
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

No to niech zobaczę 3 stonehorny :D, mogę byc noobem :P

A na turniejach!
- Witam, jestem Bogins, mam ksywkę noob bo gram standardem, zagramy?:D

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

A ja nadal będę grać olbrzymem, kij, że plewny i droższy niż był, ale ma zajebistą figurkę :D

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

BOGINS pisze:No to niech zobaczę 3 stonehorny :D, mogę byc noobem :P

A na turniejach!
No to niech zobaczę 3 stonehorny :D, mogę byc noobem :P
A na turniejach!
-Witaj, mam na imię xxx, masz 20:0 , nudzą mnie standardy idę zagrać z tym gościem co pauzuje
nawet jeśli nie wliczać się będzie do klasyfikacji. nara.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Murmandamus pisze:
A na turniejach!
-Witaj, mam na imię xxx, masz 20:0 , nudzą mnie standardy idę zagrać z tym gościem co pauzuje
nawet jeśli nie wliczać się będzie do klasyfikacji. nara.
Oj Murm:
a) nie widziałem aby ktoś na masterze powiedział trzymaj 20 punktów,
b) na remisik sie idzie jak te same armie się trafią,
c) moja gadka - niech zobaczę 3 stone horny i uśmieszki wszędzie to jakbyś nie zauważył :P ale ironia bo akurat 3 stonehornów to jeszcze nikt nie wykminił by brać - i jakoś wątpię by się pojawiły :D - czyli to nie standard o którym wcześniej pisałem

ODPOWIEDZ