Obecnie jest jeszcze że Mx2 musi być max 10.Waldi pisze:Teraz jest Mx2 + 2d6Soulferin pisze:Coraz więcej słysze o zmianie zasady działania 6 z Lighta.Czy coś sie zmieniło czy wzór na szarżę jest ciągle taki sam? (M+2d6)x2?
8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
scroll nie jest RIP więc? 

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Mieliśmy podobne pytanie na ETC. Kometa kontra Scroll. Uznaliśmy, że działa. Czyli np. od klatki działa dwa razy.
aha, to pewnie atrybut z komety tez nie dzialaX.Maciek pisze:Na klatkę działa, ale z kometą już przesadziliście. Wyraźnie jest napisane że "cel czaru dostaje warda." A kometa nie celuje w konkretny oddział tylko w punkt na stole.

Oj Qc, widzę że nadal nie rozkminiasz, o co tak naprawdę chodzi z flamesami 

Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Pytanie dotyczy specyficznej sytuacji:
Szarża pojedynczego bohatera na tył templi ze slanem. Slan styka się z szarżującym bohaterem. Na koniec CC temple robią reforma. Co dzieje się ze Slanem. Wychodzi z CC i staje w 2gim szeregu (zgodnie z zasadą z AB), czy też nie może wyjść z CC zgodnie z RB??
Pozdrawiam serdecznie,
Szarża pojedynczego bohatera na tył templi ze slanem. Slan styka się z szarżującym bohaterem. Na koniec CC temple robią reforma. Co dzieje się ze Slanem. Wychodzi z CC i staje w 2gim szeregu (zgodnie z zasadą z AB), czy też nie może wyjść z CC zgodnie z RB??
Pozdrawiam serdecznie,
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 20:05 przez Ukalez, łącznie zmieniany 1 raz.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...

Imo:Modele będące w CC nie mogą go opuścić więc musi zostać w pierwszej linii.
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
Hej, mam pytanie, była taka sytuacja że szarżowałem klockiem chłopów na klocek łuczników tomb kingów, z tym że to była szarża na bok, lecz mimo to łucznicy mieli mnie w zasięgu wzroku (90 stopni, normalnie znajdowałem się w polu widzenia) czy zatem słusznie ostrzelał mnie przed tym jak dostawiłem się do szarży z boku? Pozdrawiam
Jeśli była to faktycznie szarża na bok oddziału to nie mógł wykonać SS.
Ale jeśli jego odział cię widział to powinien to być szarża na mordę.
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
- Romendakil
- Mudżahedin
Źródło?Szymon pisze:Jeśli była to faktycznie szarża na bok oddziału to nie mógł wykonać SS.
Przy deklarowaniu reakcji nie ma nic o położeniu jednostki szarżującej.
RB s. 17 paragraf Stand and Shoot i
RB s. 39.
@Eledrin
Jak najbardziej mógł zadeklarować S&S, ale trafić mogły tylko te modele, które widziały oddział w momencie deklaracji szarży.
PS: Jeśli to byli łucznicy Tomb Kingów, to możliwe, że w ogóle nie mogli zrobić innej reakcji niż HOLD, ze względu na własne zasady armijne, tak przynajmniej było napisane w starym podręczniku, a aktualnego nie mam.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 20:51 przez Romendakil, łącznie zmieniany 1 raz.
Imo:Jeśli odział szarżuje na bok lub plecy nie może deklarować SS.Romendakil pisze:Źródło?Szymon pisze:Jeśli była to faktycznie szarża na bok oddziału to nie mógł wykonać SS.
Przy deklarowaniu reakcji nie ma nic o położeniu jednostki szarżującej.
@Eledrin
Jak najbardziej mógł zadeklarować S&S, ale trafić mogły tylko te modele, które widziały oddział w momencie deklaracji szarży.
Tylko jeśli się jest na mordzie można zadeklarować SS.(ale mogę się mylić)
mylisz sieSzymon pisze:Imo:Jeśli odział szarżuje na bok lub plecy nie może deklarować SS.
Tylko jeśli się jest na mordzie można zadeklarować SS.(ale mogę się mylić)

nic sie w tej materii nie zmieniloRomendakil pisze:PS: Jeśli to byli łucznicy Tomb Kingów, to możliwe, że w ogóle nie mogli zrobić innej reakcji niż HOLD, ze względu na własne zasady armijne, tak przynajmniej było napisane w starym podręczniku, a aktualnego nie mam.
raczej te ktore widzialy oddzial w momencie w ktorym szarzujacy wchodzi w najkrotszy zasieg broni strzeleckich oddzialu, bo wtedy sie wykonuje s&sRomendakil pisze:@Eledrin
sorry za brak polskich znakow, nie moj komp

Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę