8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: kudłaty »

Waldi pisze:
Soulferin pisze:Coraz więcej słysze o zmianie zasady działania 6 z Lighta.Czy coś sie zmieniło czy wzór na szarżę jest ciągle taki sam? (M+2d6)x2?
Teraz jest Mx2 + 2d6
Obecnie jest jeszcze że Mx2 musi być max 10.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Scroll of Shielding a RiPy w rodzaju Curse albo Flamesów. Działa na kolejne w następnych rundach hity z tych zaklęć, czy tylko na pierwsze?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

scroll nie jest RIP więc? :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

QQrydza
Prawie jak Ziemko

To działa na woundy zadane z czaru. Ale nie jest napisane czy na woundy z czaru w jednej fazie magii. Chyba że jest to jakos zFAQowane

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Mieliśmy podobne pytanie na ETC. Kometa kontra Scroll. Uznaliśmy, że działa. Czyli np. od klatki działa dwa razy.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Na klatkę działa, ale z kometą już przesadziliście. Wyraźnie jest napisane że "cel czaru dostaje warda." A kometa nie celuje w konkretny oddział tylko w punkt na stole.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

X.Maciek pisze:Na klatkę działa, ale z kometą już przesadziliście. Wyraźnie jest napisane że "cel czaru dostaje warda." A kometa nie celuje w konkretny oddział tylko w punkt na stole.
aha, to pewnie atrybut z komety tez nie dziala :)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Jest napisane, żę ward jest na woundy zadawane przez czar, więc, jezeli kometa zachacza jakiś oddzial to go targetuje i zadauje mu woundy imo... Ale spoko grunt, że co do flamsów nie ma wątpliwości ;)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Oj Qc, widzę że nadal nie rozkminiasz, o co tak naprawdę chodzi z flamesami :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

A ogry mogły przerzucać kometę z runemawa?

Andrzej
Pan Spamu

Nie, bo tam można było tylko targetowane spelle.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Pytanie dotyczy specyficznej sytuacji:

Szarża pojedynczego bohatera na tył templi ze slanem. Slan styka się z szarżującym bohaterem. Na koniec CC temple robią reforma. Co dzieje się ze Slanem. Wychodzi z CC i staje w 2gim szeregu (zgodnie z zasadą z AB), czy też nie może wyjść z CC zgodnie z RB??

Pozdrawiam serdecznie,
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 20:05 przez Ukalez, łącznie zmieniany 1 raz.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

Imo:Modele będące w CC nie mogą go opuścić więc musi zostać w pierwszej linii.
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Andrzej
Pan Spamu

Jak wyżej.

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Post autor: Eledrin »

Hej, mam pytanie, była taka sytuacja że szarżowałem klockiem chłopów na klocek łuczników tomb kingów, z tym że to była szarża na bok, lecz mimo to łucznicy mieli mnie w zasięgu wzroku (90 stopni, normalnie znajdowałem się w polu widzenia) czy zatem słusznie ostrzelał mnie przed tym jak dostawiłem się do szarży z boku? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Jeśli była to faktycznie szarża na bok oddziału to nie mógł wykonać SS.
Ale jeśli jego odział cię widział to powinien to być szarża na mordę.
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Post autor: Eledrin »

No właśnie w tym rzecz że była - większa strefa była boczna, ale kilkoma mnie widział stąd wątpliwości, dzięki :wink:

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Szymon pisze:Jeśli była to faktycznie szarża na bok oddziału to nie mógł wykonać SS.
Źródło?

Przy deklarowaniu reakcji nie ma nic o położeniu jednostki szarżującej.
RB s. 17 paragraf Stand and Shoot i
RB s. 39.

@Eledrin
Jak najbardziej mógł zadeklarować S&S, ale trafić mogły tylko te modele, które widziały oddział w momencie deklaracji szarży.

PS: Jeśli to byli łucznicy Tomb Kingów, to możliwe, że w ogóle nie mogli zrobić innej reakcji niż HOLD, ze względu na własne zasady armijne, tak przynajmniej było napisane w starym podręczniku, a aktualnego nie mam.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 20:51 przez Romendakil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Romendakil pisze:
Szymon pisze:Jeśli była to faktycznie szarża na bok oddziału to nie mógł wykonać SS.
Źródło?
Przy deklarowaniu reakcji nie ma nic o położeniu jednostki szarżującej.
@Eledrin
Jak najbardziej mógł zadeklarować S&S, ale trafić mogły tylko te modele, które widziały oddział w momencie deklaracji szarży.
Imo:Jeśli odział szarżuje na bok lub plecy nie może deklarować SS.
Tylko jeśli się jest na mordzie można zadeklarować SS.(ale mogę się mylić)

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Szymon pisze:Imo:Jeśli odział szarżuje na bok lub plecy nie może deklarować SS.
Tylko jeśli się jest na mordzie można zadeklarować SS.(ale mogę się mylić)
mylisz sie :)
Romendakil pisze:PS: Jeśli to byli łucznicy Tomb Kingów, to możliwe, że w ogóle nie mogli zrobić innej reakcji niż HOLD, ze względu na własne zasady armijne, tak przynajmniej było napisane w starym podręczniku, a aktualnego nie mam.
nic sie w tej materii nie zmienilo
Romendakil pisze:@Eledrin
raczej te ktore widzialy oddzial w momencie w ktorym szarzujacy wchodzi w najkrotszy zasieg broni strzeleckich oddzialu, bo wtedy sie wykonuje s&s

sorry za brak polskich znakow, nie moj komp :)
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Zablokowany