Dyskusja o ETC AR

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Re: Dyskusja o ETC AR

Post autor: Kołata »

A własnie że Bless ma rację :D
Zrobić taki turniej i od razu się wyłapie wszelkie przegięcia. Jeśli będzie tak fatalnie jak się nam wydaje, wtedy wepchniemy wyniki i PG rozpy Asgerowi w gardło :mrgreen:

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

bless pisze:Zgadzam się z DYDem. Troche panikujecie. Ok, zgadzam sie, ze to jest już inna gra, ale niewatpliwym plusem jest to, ze takie zasady sprawią, że pojawia sie zupelnie nowe rozpiski. Mozemy na stolach zobaczyć wiele oddziałow, których nigdy dotad nie widzielismy.
Tja...tyle lat i jeszcze w to wierzysz?
Zawsze się kończy tak samo - nowy pakiet zasad -> nowy standard.
To jest już nudne do bólu.

Jak gracze sami nie będą chcieli, to nie będzie odmiany.
Zasady nie mają na to wpływu.

A co do innych kwestii...
Jestem dość mocno zaskoczony naiwnością polskich wypowiedzi.
Asger zachowuje się, jak klasyczny polityk - odpowiada, tylko nie na zadane pytania, myli fakty i generalnie zyskuje poparcie dla swoich tez. I jest w tym cholernie skuteczny.
Trzeba robić dokładnie to samo, bo teraz jest tak, że JJ mu coś zarzuca, on odpowiada i na tym koniec - czyli jego na wierzchu.
Poza tym sprawnie używa populizmu i robi to na tyle często, że w końcu wszyscy w to uwierzą (stara metoda goebbelsowska).

Tak - Polska jest mało poważana na TWF - prawie nikt nie wymieniał naszej drużyny, jako kandydata do podium. Jakby naszych dotychczasowych wyników nigdy nie było. Jedyne co można z tym robić, to udzielać się tam, ale bez tej kretyńskiej dosłownej agresji, jaka już się tu pojawia. To trzeba subtelnie i z uporem.

Po trzecie - trzeba walczyć o poparcie własnych tez - nie tylko na forum publicznym. Są inne kraje - chcecie coś osiągnąć, to kontaktujcie się z nimi, sondujcie. Bo inaczej skończy się rejtanowską pozą, bo wszyscy dogadają się nad naszymi głowami.
Musicie określić cel i drogi jego osiągnięcia.
Asger, jak widać, ma to dokładnie obcykane.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Wow hardcorowy comp, baaardzo zmienia tę grę. Pojechałbym w sumie chętnie beastami na dwóch Ghorgonach, Cygorze i gigancie :) Lizaki nieźle ścięte 5 ich itemow zbanowanych :D

Pozdro

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

JaceK pisze: Tja...tyle lat i jeszcze w to wierzysz?
Zawsze się kończy tak samo - nowy pakiet zasad -> nowy standard.
To jest już nudne do bólu.
Ta wypowiedz nie ma sensu. Co jest nudne do bolu? Ze pojawi się cos nowego? Skoro będzie nowe, to będzie czymś nowym i przez jakiś czas ciekawym. A potem wpadnie w pułapkę standardów i przestanie być nowe, więc trzeba będzie szukac czegos jeszcze innego. Ta gra jest i musi być ciągle w ruchu. Jaka jest kontrpropozycja? Nie róbmy nic nowego, bo zaraz będzie nowy standard, wiec lepiej tkwijmy w starych standardach?

JaceK pisze: Jak gracze sami nie będą chcieli, to nie będzie odmiany.
Zasady nie mają na to wpływu.
Kolejny nonsens. Jak to zasady nie maja wpływu? Maja gigantyczny wpływ! Fakt, ze giganty mogą kosztować 100 punktów a nie 200 i że przeciwnicy będą mieli max jedną armatę ma bardzo duzy wpływ na moją chęc grania gigantem. Zdarzyło mi się grac gigantami na normalne zasady i powiem Ci, ze slabo to wspominam. W metagame stworzonym przez te nowe zasady gigant zyskuje bardzo wiele. Wiec i nagle obudziła się we mnie chęc, by go używać. Simple.

JaceK pisze: Tak - Polska jest mało poważana na TWF - prawie nikt nie wymieniał naszej drużyny, jako kandydata do podium. Jakby naszych dotychczasowych wyników nigdy nie było. Jedyne co można z tym robić, to udzielać się tam, ale bez tej kretyńskiej dosłownej agresji, jaka już się tu pojawia. To trzeba subtelnie i z uporem.
Fakt, nasze samouwielbienie i przekonanie, ze mamy monopol na prawdę, a wszyscy wokół sa „gópi”, nie pomaga w prowadzeniu dyskusji. Mało otwartości na argumenty dyskutantów.
JaceK pisze:Po trzecie - trzeba walczyć o poparcie własnych tez - nie tylko na forum publicznym. Są inne kraje - chcecie coś osiągnąć, to kontaktujcie się z nimi, sondujcie. Bo inaczej skończy się rejtanowską pozą, bo wszyscy dogadają się nad naszymi głowami.
Musicie określić cel i drogi jego osiągnięcia.
Asger, jak widać, ma to dokładnie obcykane.
Po raz kolejny, w kwestiach politycznych zgadzam się z Tobą, Jacku. :)
Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

i 20 kameleonów zbanowanych ;)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

No ja chyba bym musiał wystawić DE jako HE, żeby mieć jakieś szanse z takimi compwinnerami jak Bretka :)

Ewentualnie... mam BK i fell baty, na pewno można z tego zrobić realmsów i pegazy.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Crusader pisze:Wow hardcorowy comp, baaardzo zmienia tę grę. Pojechałbym w sumie chętnie beastami na dwóch Ghorgonach, Cygorze i gigancie :) Lizaki nieźle ścięte 5 ich itemow zbanowanych :D

Pozdro
Nie można dublować monsterów.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

max 25 black orków - ograniczenie oddziału, który jest popularnym deah starem :lol2:
12 chosenów, ciekawe jak asger to wymyłśił, obstawiam, że kulnął 3d6 :mrgreen: =D>

... może wystawię empire na spamie gryfów :P teraz chyba 4 wejdą :shock: :mrgreen:
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Robson pisze:max 25 black orków - ograniczenie oddziału, który jest popularnym deah starem :lol2:
12 chosenów, ciekawe jak asger to wymyłśił, obstawiam, że kulnął 3d6 :mrgreen: =D>

... może wystawię empire na spamie gryfów :P teraz chyba 4 wejdą :shock: :mrgreen:
Nie przeczytałes chyba nawet polowy tych zasad i dlatego gadasz takie bzdety. :)
Co do BO, to oganiczenie jest tak naprawdę poluzowaniem, bo wg zasad standardowych mogloby ich byc max. 20. A tu sie zlitowali i pozwolili wziąc 25.
Mozesz miec max 2 takich samych herosów i nie mozesz dublowac monsterów, wiec nici ze stadka gryfów.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Imo nawet jeśli wejdzie ten AR to i tak powinno się na niego robić turnieje, w końcu chyba chcemy wygrać kolejny raz etc :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Zamiast się bezsensownie pastwić nad compem, którego nawet nie przetestowaliście, kombinujcie lepiej jak tu zaspamować TWF własnymi pomysłami na zmianę zasad ETC. To będzie znacznie bardziej przydatne.
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

bless pisze:...
Nie zrozumiałeś, może to moja wina.
Ja już się nie podniecam nowymi pakietami zasad - balancing patchami, bastard swordami, innymi.
Wszystkie po chwili kończą tak samo - standardem.

Dlatego ja się na zmianę nie cieszę, bo jest to zmiana wymuszona, a nie z chęci i co gorsza tnąca jeszcze więcej i jeszcze bardziej.
A tego nie znoszę, bo zamiast tylko dodawać opcje - ogranicza inne.
Jedyne rozwiązanie, które mi się z duńskiego compa podoba to drastyczne obniżenie cen monsterów (przy ograniczeniu ich powtarzalności).

A pisząc o małym wpływie zasad mówię o tym, że w obrębie zasad ograniczających (a takie są wszystkie compy) - jakiekolwiek będą - tworzy się standard. Dlatego IMHO nie mają wpływu. Bo bez względu na ich treść pojawi się taki czy inny standard.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

JaceK pisze: Jestem dość mocno zaskoczony naiwnością polskich wypowiedzi.
Asger zachowuje się, jak klasyczny polityk - odpowiada, tylko nie na zadane pytania, myli fakty i generalnie zyskuje poparcie dla swoich tez. I jest w tym cholernie skuteczny.
Trzeba robić dokładnie to samo, bo teraz jest tak, że JJ mu coś zarzuca, on odpowiada i na tym koniec - czyli jego na wierzchu.
Poza tym sprawnie używa populizmu i robi to na tyle często, że w końcu wszyscy w to uwierzą (stara metoda goebbelsowska).

Tak po prostu jest.
Nie każdy ma czas, ochotę i umiejętności by dyskutować z Lepperem o figurkach.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

Andrzej pisze:Imo nawet jeśli wejdzie ten AR to i tak powinno się na niego robić turnieje, w końcu chyba chcemy wygrać kolejny raz etc :)
z perspektywy gracza krasnoludzkiego:
nie, nie powinno się

ten "twór" zawiera w sobie ograniczenia, które są kompletnie niezrozumiałe, a w szzcególności: max 2 z: kowadło, górnicy, rangerzy (pomijając oczywiście zakaz dublowaia maszyn - czyli coś czym dwarfy nadrabiają brak fazy magii)

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

JaceK co z tego, ze standardem, jezeli chodzi o to, zeby te standardy mialy zblizona moc.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

@JJ

Była kiedyś taka partia - Unia Demokratyczna (później Wolności).
Oni też się unosili, że oni tak nie będą rozmawiać, że to nie ten poziom i w ogóle bardzo się ze sobą szczypali, bo oni mieli za sobą etos i ideały sierpnia.

I dlatego już ich nie ma.
A ci co z nich zostali, zrozumieli, że trzeba się ubrudzić i nie ma rady na to, więc pozakładali rękawiczki i żyją.
Np. pan premier, który też stał niesamowicie skutecznym politykiem (bez względu na opinie o partii i poglądy polityczne - trudno temu zaprzeczyć).

Jak się teraz nie znajdzie czasu, ochoty i umiejętności, to potem może już nie być po co.

Xet pisze:JaceK co z tego, ze standardem, jezeli chodzi o to, zeby te standardy mialy zblizona moc.
Standardy są nudne.
Celowała w tym 7-ma edycja i BP, gdzie nuda już osiągała kosmiczny poziom.
W ciemno można było rozpiski przeciwnika pisać.

A zbliżona moc...jasne...bo uwierzę.

Zasady duńskie mają jeszcze 1 plus (coś dużo się ich robi) - scenariusze. Uważam, że (bez względu na ich ocenę) sam fakt ich istnienia jest super.
Picze są dla cipek.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Guldur pisze:
Andrzej pisze:Imo nawet jeśli wejdzie ten AR to i tak powinno się na niego robić turnieje, w końcu chyba chcemy wygrać kolejny raz etc :)
nie, nie powinno się

ten "twór" zawiera w sobie ograniczenia, które są kompletnie niezrozumiałe, a w szzcególności: max 2 z: kowadło, górnicy, rangerzy (pomijając oczywiście zakaz dublowaia maszyn - czyli coś czym dwarfy nadrabiają brak fazy magii)
Z perspektywy gracza który chce, żeby Polska wygrała, powinno się.
Poza tym, dwarfy są i tak mało ścięte przy np DE. Więc najpierw popatrz na inne armie, potem na swoją.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

JaceK pisze:
Jak się teraz nie znajdzie czasu, ochoty i umiejętności, to potem może już nie być po co.
Stary, życie w ogóle, a już moje na pewno jest krótkie. 5 lat z tego zeszło mi na użeraniu się z Asgerem. Jeśli ludzie tam są na tyle głupi, że nie widzą co robi i dają się wodzić za nos - to ja ich oświecał nie będę. Przynajmniej nie polegnę od prostackiego obrzucania gównem, tylko od sprawnej manipulacji.
Zresztą - to tylko takie hobby.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

JJ Ty jednak jestes i byles z tego co czytam na twf obronica Polski i Polaków :mrgreen: . Moze doczekasz sie swojego własnego ronda w jakiejś miejscowości :wink:

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

Andrzej pisze:
Guldur pisze:
nie, nie powinno się

Z perspektywy gracza który chce, żeby Polska wygrała, powinno się.
Poza tym, dwarfy są i tak mało ścięte przy np DE. Więc najpierw popatrz na inne armie, potem na swoją.
oczywiście, że będą pisał patrząc na swoją armię (tak jak i ty patrzysz ze swojej perspektywy) - teogroczne ograniczenie też ją tnie ale jestem z niego zadowolony, bo jest sensowne i przemyślane a pozwala na złożenie armii w takiej koncepcji jakiej sobie ludzie zażyczą.
Natomiast propozycja przedstawiona przez Asgera jest dla mnie niezrozumiała i stanowi tak jakby próbe powrotu do 7 edycji; czego robić nie trzeba, jako że 8 edycja sama w sobie doskonale się balansuje (poza drobnymi wyjątkami, ale one są skutecznie przycięte prez obecny rules pack)

ODPOWIEDZ