Ogrowe rozpiski
Moderator: Afro
Re: Ogrowe rozpiski
a pokaz miasto, gdzie juz mozna było na nim grać od miesiąca na turniejach 

Jankiel pisze:Ale fajny ten kodeks - szkoda tylko, że tyrant nie może na niczym jeździć i nie za bardzo da się złożyć jakiegoś fajnego klepacza.
Dwie rozpy mi przyszły do głowy:
2x8 irongutów
2x6 mournfangów
thundertusk
3x2 sabretuski
i jacyś ekonomiczni bohaterowie
3x6 ogrów
3x6 leadbelcherów
6 maneaterów ze sniperem
2x ironblaster
bsb z flamingiem i np firebelly
Tak misię podobają nowe figsy, że przynajmniej kilka powinno trafić na półkę
Kupiłem sobie już cory, bohaterow, a w special 8 leadow+2 gordze. Zastanawiam sie co dalej ?? 6 maneatoerow z pistoletami zrobie sobie raczej na pewno, pytanie czy inwestowac w jazde ??? Jakbym dokupił 4 leadów to dałbym rade wystawic chociaz 2x6 ale kupno 12 mournfagasow to calkiem niezla inwestycja...
1. maja fajny fluff
2. maja fajne zasady
3. maja fajne figsy
4. lubie gorgery
Na poczatek zrobie sobie 6 cavy.
Co do snipera... mysle ze w 6 tur jednak cos zrobia. takie psy zaslaniajace mozna sciagnac z 2d6 s4, albo ze strzelania leadow... Nie jest tak fatalnie. Pytanie jak armia jako całość spisze się w walce. Ktoś jeszcze robił jakieś testy ???
Serio 2 ironblastery sa must have ?
2. maja fajne zasady
3. maja fajne figsy
4. lubie gorgery

Na poczatek zrobie sobie 6 cavy.
Co do snipera... mysle ze w 6 tur jednak cos zrobia. takie psy zaslaniajace mozna sciagnac z 2d6 s4, albo ze strzelania leadow... Nie jest tak fatalnie. Pytanie jak armia jako całość spisze się w walce. Ktoś jeszcze robił jakieś testy ???

Wydawało mi się, że są zajebiście drodzy (prawie 50 zeta za sztukę), ale z drugiej strony pamiętam czasy, kiedy zwykły metalowy rycerzyk na plastikowym koniku był po 35, a tak się ich kupowało (a zarobki były dużo mniejsze). Ja pewnie zacznę kupować pod kątem supportu do DE na jakieś parówki.ale kupno 12 mournfagasow to calkiem niezla inwestycja...
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
6x89 zł = 534 + malowanie x 2Jankiel pisze:Wydawało mi się, że są zajebiście drodzy (prawie 50 zeta za sztukę), ale z drugiej strony pamiętam czasy, kiedy zwykły metalowy rycerzyk na plastikowym koniku był po 35, a tak się ich kupowało (a zarobki były dużo mniejsze). Ja pewnie zacznę kupować pod kątem supportu do DE na jakieś parówki.ale kupno 12 mournfagasow to calkiem niezla inwestycja...

ekhem koło 1000 zł

Za oddziały za ok 900 pts. A np horda elitarnej piechoty - 300 za figsy, 600 za malowanie, za oddział za 450 pts. Mimo wszystko mournfangi wychodzą całkiem tanio6x89 zł = 534 + malowanie x 2 = .....
ekhem koło 1000 zł za dwa odziały po 6.

Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Chyba tylko trzeba znaleźć punkty trzeba jednak. Po tym jak wydamy średnio 750pkt na herosów,600+na cory, 300na ludojady z karabinkami + 340 na ironblastery, coś taje jakoś niecałe 400 punktów. 6 murnfangów wejdzie. Coś zrobi? Imo tak, tylko trzeba pilnować BSBekiem bo jednak LD nie za ciekawy.
Slaughtermaster @ 348.0 Pts
General; Magic Level 3; Iron Fist
Talisman of Preservation [45.0]
Sword of Might [20.0]
Ironcurse Icon [5.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Bruiser @ 184.0 Pts
Iron Fist; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]
1 Firebelly @ 160.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Fire
Sword of Swift Slaying [25.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Firebelly @ 165.0 Pts
Talisman of Endurance [30.0]
Sceptre of Stability [15.0]
8 Ironguts @ 429.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician; Gutlord
Dragonhide Banner [50.0]
8 Ironguts @ 374.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician, Gultord
5 Maneaters @ 360.0 Pts
Poisoned Attacks; Sniper; Brace of Ogre Pistols (x5); Heavy Armour;captain
Standard; Musician
5 Maneaters @ 325.0 Pts
Vanguard; Stubborn; Additional Hand Weapon (x5); Heavy Armour; Standard;
Musician; captain
Banner of Swiftness [15.0]
1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts
1 Ironblaster @ 170.0 Pts
Models in Army: 26
Total Army Cost: 2599.0
Mój pomysł na rozpe
General; Magic Level 3; Iron Fist
Talisman of Preservation [45.0]
Sword of Might [20.0]
Ironcurse Icon [5.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Bruiser @ 184.0 Pts
Iron Fist; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]
1 Firebelly @ 160.0 Pts
Sword of Swift Slaying [25.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Firebelly @ 165.0 Pts
Talisman of Endurance [30.0]
Sceptre of Stability [15.0]
8 Ironguts @ 429.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician; Gutlord
Dragonhide Banner [50.0]
8 Ironguts @ 374.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician, Gultord
5 Maneaters @ 360.0 Pts
Poisoned Attacks; Sniper; Brace of Ogre Pistols (x5); Heavy Armour;captain
Standard; Musician
5 Maneaters @ 325.0 Pts
Vanguard; Stubborn; Additional Hand Weapon (x5); Heavy Armour; Standard;
Musician; captain
Banner of Swiftness [15.0]
1 Ironblaster @ 170.0 Pts
Models in Army: 26
Total Army Cost: 2599.0
Mój pomysł na rozpe
ciekawe jak sie sprawdzi
ciekawą opcją byłoby miec jeden oddział irongutów wiekszy, a zaoszczędzone punkty przeznaczyć na zwiększenie liczebności w oddziałach menaeterów albo na jakas dodatkowa jednostkę, np dodatkowa scrapę/ironblastera lub leadów. Fakt, że skomasowany oddział z wszystkimi bohaterami w jednym miejscu - ale za to jaki cięzki do zgryzienia
aha - i sabretusks to możesz wziąśc tylko 3 oddziały zgodnie z zasadami powielania jednostek special.
ciekawą opcją byłoby miec jeden oddział irongutów wiekszy, a zaoszczędzone punkty przeznaczyć na zwiększenie liczebności w oddziałach menaeterów albo na jakas dodatkowa jednostkę, np dodatkowa scrapę/ironblastera lub leadów. Fakt, że skomasowany oddział z wszystkimi bohaterami w jednym miejscu - ale za to jaki cięzki do zgryzienia
aha - i sabretusks to możesz wziąśc tylko 3 oddziały zgodnie z zasadami powielania jednostek special.
Pierwszy znajomy z którym nie grałem przed wydaniem podręcznika dostał maskę. Czas zemsty nadszedł
.

kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
ja dziś dostałem maskę od demonów;]
nie sprawdzili mi się maneaterzy ze sniperem i poisonem - gra się nimi jakby to byli jacys strzelcy a kosztują 400 puntków! za dużo jak na to co robią.
cybertuski też nie są takie znowu mocne. są cennym wystawieniem ale generalnie rzadko kiedy można nimi coś odgiąć. niski LD i brak możliwości korzystania z LD generała mocno je osłabia. do tego uwaga! kotki bardzo lubią panikować ogry!
pitka na ogry to zabójstwo.
nie sprawdzili mi się maneaterzy ze sniperem i poisonem - gra się nimi jakby to byli jacys strzelcy a kosztują 400 puntków! za dużo jak na to co robią.
cybertuski też nie są takie znowu mocne. są cennym wystawieniem ale generalnie rzadko kiedy można nimi coś odgiąć. niski LD i brak możliwości korzystania z LD generała mocno je osłabia. do tego uwaga! kotki bardzo lubią panikować ogry!
pitka na ogry to zabójstwo.

Pociśnij jeszcze tych snajperów. Oni przy naprawdę niewielkiej dozie warta zdejmą grejter demona ze stołu, a zwykłych magów, czy coś takiego mogą bardzo ładnie wyciągnąć.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
400 punktów? Jak się udaje burżuja i wystawia sześciu to tak jest
. Trójka wystarczy do straszenia magów i ściągania ewentualnej regenki. Zaoszczędzone punkty przeznaczasz na więcej mięcha
.

kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.