Pytania początkującego

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Re: Pytania początkującego

Post autor: krystian1wielki »

Jak papa żyje i przeciwnik bije w rydwan to mamy ws 3 czy 4?

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

3
Obrazek

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

O tym wciąganiu ołtarza to w sumie fajny news. Myślałem że papa zdaje a jak nie to szlag trafia cały model bo furmana kiedyś była mountem i ginęła razem z papą (tzn jak papy nie było to furmana nie działała i zdejmowano ze stołu).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

Reyki pisze:(tzn jak papy nie było to furmana nie działała i zdejmowano ze stołu).
nie zdejmowano jej nigdy, mogła jeździć i szarżować jak chciała, nie mogłeś rzucać bound spelli tylko
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Ktoś tu sie ostro wałował \:D/ \:D/

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

I tak nie przebije to mojego kumpla, który myślał, że jego flamery strzelają po jednym strzale, a nie k6 :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

W sumie to papy użyłem raz (zaraz po premierze armybooka) i własnie po tym jak w pierwszej turzemi spadł od jakiegoś badziewia przestałem go wystawiać. Do dziś zastanawiam się jakim cudem wszyscy na nim graja i chwalą jego umiejętności.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Reyki pisze:W sumie to papy użyłem raz (zaraz po premierze armybooka) i własnie po tym jak w pierwszej turzemi spadł od jakiegoś badziewia przestałem go wystawiać. Do dziś zastanawiam się jakim cudem wszyscy na nim graja i chwalą jego umiejętności.
Reyki, bo to on trzyma całą armię w ryzach, 18" zasięgu LD to podstawowa zaleta; bloker to druga a i przy^&%yć też może :wink:
Obrazek
GALERIA

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Sorry, myślałem że rydwany tak jak maszyny wpadają z automatu. Ale to dobry nius, że zdają na końską I. Bardzo dobry :D
Do zalet furmanki należy też Lore of Light i modlitwy papy. W sumie tanio dostajemy maga znającego cały Light i z ward savem 4+

Drobne pytania: 1. czy jak papa z wózka rzuca Banishment to magowie światła podnoszą jego siłę? 2. czy papa liczy się jako "mag znający czary light" gdy inny mag rzuca Banishment? (Imo nie, bo magiem nie jest, ale zapytać można) 3. czy Hammer of Sigmar działa na broń strzelecką? (Imo tak, bo nie pisze że tylko hth, fajnie się błogosławi czempiona (zwłaszcza outriderów) z Hochlandem :twisted: zwłaszcza w czasach gdy Rip nie przerywa się gdy mag/kapłan rzuci coś innego)

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

Marek15@
Ad1. Tak
Ad2. Nie
Ad3. Tak

co do Papy - już większość graczy w tym kraju wie, żeby żadnym lordem przeciwnika nie szarżować w papę na lustrze - to jeżdżące zło, np po takim Bloodku lub GUO jesteś w stanie sobie zrobić overruna :) niewiele modeli w tej grze to potrafi.
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

1.tak, magowie podnoszą siłę banishmentu z wózka
2.nie, nie liczy się, nie jest magiem
3.tak działa na broń strzelecką, ale również na pociski z innych magów/furmanki :twisted: (źródło to errata z do imperium, działa na broń strzelecką i magię)

@rob mnie uprzedził ale nie zamieścił ostatniego info :wink:
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

#helion# pisze:furmanka też zdaje inicjatywkę, na końskiej (ma 3 inicjatywy), nie jest war machine więc nie tyczy się jej zasada oblewania z automatu....... :roll:
Furmanka zdaje inicjatywę używając inicjatywy papy (obsługa rydwanu jest częścią modelu, zdajemy na najwyższej).

Czyli 4.

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

piotr@ czy idąc tym tropem crimson amulet działa na cały model czy tylko na papę? w opisie amuletu wyraźnie jest zaznaczone, że tylko nosiciel przedmiotu otrzymuje zdolność autozdawania testów charakterystyk poza LD.
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Działa tylko na papę, ale to nie zmienia faktu, że rydwan testuje na 4 (co wynika z reguł characteristics test na początku RB).
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale gdyby papa miał testować S albo T, to na tej samej zasadzie całość jechałaby na 5?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

rob pisze:piotr@ czy idąc tym tropem crimson amulet działa na cały model czy tylko na papę? w opisie amuletu wyraźnie jest zaznaczone, że tylko nosiciel przedmiotu otrzymuje zdolność autozdawania testów charakterystyk poza LD.

Niestety, CA działa tylko na papę. Omawiałem to z sędziami (Lidder, Kudłaty) na masterach i taki był ich werdykt.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Byro pisze:Działa tylko na papę, ale to nie zmienia faktu, że rydwan testuje na 4 (co wynika z reguł characteristics test na początku RB).
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale gdyby papa miał testować S albo T, to na tej samej zasadzie całość jechałaby na 5?
Przy templatkach, które to wg zasad trafiają bohatera i jego "wierzchowca" oddzielnie (a do rydwanów z bohaterem stosujemy zasady monstera jeśli się nie mylę), rydwan/monster testuje na swojej, czyli tutaj na najwyższej z zestawu koń/wózek. Przy czym innym niż templatki wybiera się najwyższą z zestawu lektor/konik/wózek.

Maciek

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

więc pytanie jak działa dwellers na altar przy crimsonie? - przecież testuje cały model a część modelu (papa)zdaje testy z automatu

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Skąd masz info, że na swojej?
Nie znalazłem nic poza zapiskiem nt. split profiles na początku RB, do którego się odnosiłem.
Wskaż proszę punkt w podręczniku uzasadniający Twoją wersję (poza tym, o strzelaniu z katapulty i maszyn).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

krystian1wielki pisze:więc pytanie jak działa dwellers na altar przy crimsonie? - przecież testuje cały model a część modelu (papa)zdaje testy z automatu
Osobny test dla jeźdźca i dla mounta. Jeździec w tym przypadku zdaje z automatu, mount (ołtarz) na inicjatywie jeźdźca.

tilt112
Mudżahedin

Post autor: tilt112 »

Jesli papa rzuca banisment lub pocisk z light i wczescniej sie pomodlil na siebie (przerzuty na traf i zranieni), to nie jest to przekret?. Przecierz czar jest wypuszczany z gryfa. Myslalem ze taki mix to idzie tylko z magami czynic

Zablokowany