TK Euro - by Lucas
Re: TK Euro - by Lucas
Ale w jakiej chcesz wersji? Euro 2400?
Pewnie, że na 2400 euro
Hej jeśli to dla Ciebie ne będzie duży kłopot to podeślij mi także w każdej wersji jakie maszBastor pisze:Ale w jakiej chcesz wersji? Euro 2400?
Pozdrawiam i dzięki z góry
Warhammer Fantasy Battle Blog
-----------------------------------------
http://www.araghasarts.blogspot.com
http://www.araghasarts.blogspot.com
Proszę bardzo:
2400 Pts - Tomb Kings Roster
Total Roster Cost: 2398
Liche High Priest (1#, 235 pts)
1 Liche High Priest, 210 pts = (base cost 175 + Level 4 Upgrade 35)
1 Dispel Scroll, 25 pts; Lore of Neherkhara
Liche High Priest (1#, 225 pts)
1 Sceptre of Stability, 15 pts; Lore of Light
Necrolith Colossus (1#, 190 pts)
1 Necrolith Colossus, 190 pts = (base cost 170 + Bow of the Desert 20)
Casket of Souls (4#, 135 pts)
1 Casket of Souls, 135 pts
War Engines (4#, 90 pts)
1 Screaming Skull Catapult, 90 pts
War Engines (4#, 90 pts)
Khemrian Warsphinx (5#, 240 pts)
1 Khemrian Warsphinx, 240 pts = (base cost 210 + Envenomed Sting 10 + Fiery Roar 20)
Carrion (3#, 72 pts)
3 Carrion, 72 pts = 3 * 24
Carrion (3#, 72 pts)
Sepulchral Stalkers (3#, 165 pts)
3 Sepulchral Stalkers, 165 pts = 3 * 55
Skeleton Archers (24#, 164 pts)
24 Skeleton Archers, 164 pts = 24 * 6 (base cost 6) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
Skeleton Archers (10#, 60 pts)
10 Skeleton Archers, 60 pts = 10 * 6
Skeleton Horse Archers (5#, 70 pts)
5 Skeleton Horse Archers, 70 pts = 5 * 14
Skeleton Chariots (12#, 240 pts)
4 Skeleton Chariots, 230 pts = 4 * 55 (base cost 55) + Standard Bearer Std 10
1 Banner of Eternal Flame, 10 pts
Skeleton Chariots (12#, 220 pts)
4 Skeleton Chariots, 220 pts = 4 * 55
Jeszcze nad tą rozpiską pracuje - ale wydaje mi się, że na obecne Euro ten build jest optymalny.
W każdym razie daje naprawdę więcej niż zadowalające efekty.
Po pierwsze - siła ognia.
45 strzał z łuczników
2x 8 strzał z rydwanów
1 strzał z BT z Colossusa
2x katasy
Jeśli wejdzie multiple na 12" - wszystko (poza katasami) x2
A jeśli coś dojdzie - musi liczyć się z:
- kontrą rydwanów
- świniakiem (rozgniatacz/bloker)
- Unstopable Assault Colossusa (wsparte Speed of Light + dodatki = rozkręcenie każdego klocka)
* mój rekord to 63 slavesów w jednym ataku (SoL+Birona+PIoRS); ale czasem wystarczy zwyczajne niezdanie Feer'a
A do zaganiania wszelkich machin i niewygodnych elementów mamy scoutów, cariony i stalkerów
W zależności od tego jak chcemy ich użyć - można te jednostki przeznaczać na odginaczki/samobójców (oczywiście stalkersów nie dajemy do odginania bo szkoda).
Co do uwagi Fluffy'ego na temat Carrionów - uważam, że to zajebista jednostka.
Optymalna wielkość to 4 modele - ale w tej rozpie trochę brakło na to punktów.
Na DMP potrafiły naprawdę mocno zamieszać (najlepsza akcja - szarża na front HE spearmenów i po przyjęciu 5 woundów wypłata 6 ataków w ArcyMaga - co zakończyło się jego zejściem. Akcja w mojej 2 turze - ja zaczynałem. Wymiana 96 vs. 350 pkt.)
-
2400 Pts - Tomb Kings Roster
Total Roster Cost: 2398
Liche High Priest (1#, 235 pts)
1 Dispel Scroll, 25 pts; Lore of Neherkhara
Liche High Priest (1#, 225 pts)
1 Sceptre of Stability, 15 pts; Lore of Light
Necrolith Colossus (1#, 190 pts)
1 Necrolith Colossus, 190 pts = (base cost 170 + Bow of the Desert 20)
Casket of Souls (4#, 135 pts)
1 Casket of Souls, 135 pts
War Engines (4#, 90 pts)
War Engines (4#, 90 pts)
Khemrian Warsphinx (5#, 240 pts)
1 Khemrian Warsphinx, 240 pts = (base cost 210 + Envenomed Sting 10 + Fiery Roar 20)
Carrion (3#, 72 pts)
Carrion (3#, 72 pts)
Sepulchral Stalkers (3#, 165 pts)
3 Sepulchral Stalkers, 165 pts = 3 * 55
Skeleton Archers (24#, 164 pts)
24 Skeleton Archers, 164 pts = 24 * 6 (base cost 6) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
Skeleton Chariots (12#, 240 pts)
4 Skeleton Chariots, 230 pts = 4 * 55 (base cost 55) + Standard Bearer Std 10
1 Banner of Eternal Flame, 10 pts
Skeleton Chariots (12#, 220 pts)
4 Skeleton Chariots, 220 pts = 4 * 55
Jeszcze nad tą rozpiską pracuje - ale wydaje mi się, że na obecne Euro ten build jest optymalny.
W każdym razie daje naprawdę więcej niż zadowalające efekty.
Po pierwsze - siła ognia.
45 strzał z łuczników
2x 8 strzał z rydwanów
1 strzał z BT z Colossusa
2x katasy
Jeśli wejdzie multiple na 12" - wszystko (poza katasami) x2
A jeśli coś dojdzie - musi liczyć się z:
- kontrą rydwanów
- świniakiem (rozgniatacz/bloker)
- Unstopable Assault Colossusa (wsparte Speed of Light + dodatki = rozkręcenie każdego klocka)
* mój rekord to 63 slavesów w jednym ataku (SoL+Birona+PIoRS); ale czasem wystarczy zwyczajne niezdanie Feer'a
A do zaganiania wszelkich machin i niewygodnych elementów mamy scoutów, cariony i stalkerów
W zależności od tego jak chcemy ich użyć - można te jednostki przeznaczać na odginaczki/samobójców (oczywiście stalkersów nie dajemy do odginania bo szkoda).
Co do uwagi Fluffy'ego na temat Carrionów - uważam, że to zajebista jednostka.
Optymalna wielkość to 4 modele - ale w tej rozpie trochę brakło na to punktów.
Na DMP potrafiły naprawdę mocno zamieszać (najlepsza akcja - szarża na front HE spearmenów i po przyjęciu 5 woundów wypłata 6 ataków w ArcyMaga - co zakończyło się jego zejściem. Akcja w mojej 2 turze - ja zaczynałem. Wymiana 96 vs. 350 pkt.)
-
osobiscie nowym bone giantem zachwycony nie jestem.
Wymieniasz mu jeden atak na +d3 do czaru (a na faze wypuszczasz srednio 4 czary pewnie) co jest dosc istotnym boostem
dla mnie to spory blad, ze go nie masz. Dodatkowo koncentrowanie sie na duzej 3 zeby nie wrzucac dodatkowe ataki jako game breakera tylko multiple shota to slaby pomysl. za duza szansa na miscasta bo rzucasz to z 5 kosci pewnie
na twoim miejscu zmienilbym collosusa na hierotytana, 2 oddzialy lukow wywalil i wrzucil dodatkowe rydwany.
poza tym zabralbym z sfinksa poisony. Sa dosc slabe. Znacznie lepiej wydac te 10 pkt na championa do rydwanow
Wymieniasz mu jeden atak na +d3 do czaru (a na faze wypuszczasz srednio 4 czary pewnie) co jest dosc istotnym boostem
dla mnie to spory blad, ze go nie masz. Dodatkowo koncentrowanie sie na duzej 3 zeby nie wrzucac dodatkowe ataki jako game breakera tylko multiple shota to slaby pomysl. za duza szansa na miscasta bo rzucasz to z 5 kosci pewnie
na twoim miejscu zmienilbym collosusa na hierotytana, 2 oddzialy lukow wywalil i wrzucil dodatkowe rydwany.
poza tym zabralbym z sfinksa poisony. Sa dosc slabe. Znacznie lepiej wydac te 10 pkt na championa do rydwanow
No widzisz - a mnie się wydaje, że te +d3 do spella są dobre... pod warunkiem, że masz sporo kości.
Tytan przy słabych wiatrach magii staje się w zasadzie bezużyteczny. Poza tym zabiera 1 kość - a to znacznie osłabia działanie casceta.
Ja osobiście wolę dostać +2 kości do poola i mieć pewny strzał z Colossusa.
Dużą 3 rzucam z 4 kości (czasem faktycznie z 5) - ona daje albo shooting albo ataki więc jeśli jest w co wjechać - to oczywiście również skorzystam. Ale rzucam to tylko w wypadku odpowiedniego przygotowania "gruntu" (bez sensu wywalać 4-5 kości z szansą na miscast jeśli przeciwnik ma to czym rozpraszać - ale jeśli nie ma to IMO czasem warto zaryzykować...).
Poisony faktycznie na świniaku szału nie robią - ale przekonałem się już nie jeden raz, że w starciach "blokujących" (szczególnie z wielkimi bydlętami) są fajnym obejściem wysokiego T.
Ale wielkie dzięki za uwagi - na pewno jeszcze potrenuję (twojej wersji również spróbuję - tyle, że tytanem grałem dość sporo... i niestety czasem nie dawał rady )
Tytan przy słabych wiatrach magii staje się w zasadzie bezużyteczny. Poza tym zabiera 1 kość - a to znacznie osłabia działanie casceta.
Ja osobiście wolę dostać +2 kości do poola i mieć pewny strzał z Colossusa.
Dużą 3 rzucam z 4 kości (czasem faktycznie z 5) - ona daje albo shooting albo ataki więc jeśli jest w co wjechać - to oczywiście również skorzystam. Ale rzucam to tylko w wypadku odpowiedniego przygotowania "gruntu" (bez sensu wywalać 4-5 kości z szansą na miscast jeśli przeciwnik ma to czym rozpraszać - ale jeśli nie ma to IMO czasem warto zaryzykować...).
Poisony faktycznie na świniaku szału nie robią - ale przekonałem się już nie jeden raz, że w starciach "blokujących" (szczególnie z wielkimi bydlętami) są fajnym obejściem wysokiego T.
Ale wielkie dzięki za uwagi - na pewno jeszcze potrenuję (twojej wersji również spróbuję - tyle, że tytanem grałem dość sporo... i niestety czasem nie dawał rady )
Shino jak możesz wrzuć swoją wizję TK na 2400 euroShino pisze:osobiscie nowym bone giantem zachwycony nie jestem.
Przy malej ilosci kosci, jaka rzucisz (zakladajac, ze nie grasz krasiami) pozwala Ci latwiej przebic sie jakims czarem.
Np. rzuciles 2 i 2 na faze magii. Przeciwnik ma 2 dispela, a ty rzucasz 2 czary na 2 kosciach i masz 2xds3 dorzutu.
Duze prawdopobienstwo, ze oba czary wejda.
Przy wiekszej ilosci kosci jest jeszcze lepiej, takze imho - hierotytan zawsze dobry.
Np. rzuciles 2 i 2 na faze magii. Przeciwnik ma 2 dispela, a ty rzucasz 2 czary na 2 kosciach i masz 2xds3 dorzutu.
Duze prawdopobienstwo, ze oba czary wejda.
Przy wiekszej ilosci kosci jest jeszcze lepiej, takze imho - hierotytan zawsze dobry.
też tak sądzę
Od początku on i stalkerzy, to jednostki, które sprawdzają się w 100%
Od początku on i stalkerzy, to jednostki, które sprawdzają się w 100%