Rozpiski :)

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Rozpiski :)

Post autor: Naviedzony »

Nie rozumiem, czemu kmin z tytanem, casketem i scrollem jest słaby? Euro się skończyło, teraz gram w ten sposób, na Silesiana też tak jadę.
Nie powiedziałem, że jest słaby, tylko, że na większość poznańskich turniejów jest banowany. A banowany jest nie dlatego, że jest za słaby, tylko, że gniecie system. :D
Fakt, że dublet nie łączy się z naszymi power dicami jest mi znany i jest zdecydowanie na korzyść gracza tomb kingów. Mniejsza szansa, że coś wybuchnie, a czar i tak wejdzie- chyba, że chcesz mi powiedzieć, że przeciwnik zostawi sobie kości dispella na brionnę licząc na to, że nie wyrzucę dubletu na 4 kościach :roll: . Polegam na magii, bo mogę. Dispell scroll zejdzie prawdopodobnie wcześniej na czary ofensywne, typu snajperki, banishment czy light of death. Z reguły tak jest, ale jeśli jakoś się dziwnie uchowa, to po prostu mam jeden czar boostujący mniej. Czyli w praktyce wejdzie prawdopodobnie brionna + coś.
Magia, magia, magia... Sam gram bardzo ryzykownie magicznie i w ogóle, lubię ryzyko, ale nigdy nie opieram gry na jednym aspekcie. Muszę mieć coś w zanadrzu, choć sytuacje, kiedy to wszystko stawiałem na jeden rzut też są mi znane. :)
Oczywiście nie jest idealnie- cube of darkness od lizaków czy vortex od HE niweczą mroczne plany, wtedy trzeba unikać combatu z gwardią. I fakt, zdecydowanie nie jest kolorowo, tak czy inaczej wolę mieć jednak oddział, który mogę postawić naprzeciwko WL, Warriorom Chaosu, korsarzom, gwardii wampirzej, czarnej gwardii...
Niestety... Tamte oddziały, gdy przegrają walkę stoją, a nasze się sypią, więc w ostatecznym rozrachunku nadal jesteśmy na minusie. Nie mamy takiego potencjału, jak ciężka piechota innych armii, a w dodatku nasza jest mocno przeceniona. No ale co to za przyjemność wygrać jak się ma łatwiej? :)

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Oczywiście zakładam scrolla w moich rozważaniach, jest on ważny ;). Nie wiem czemu miałby być banowany na turniejach, przecież jest on częścią armii, który niejako może wynagrodzić np. brak marszu... Banowanie itemu armijnego jest dziwne.

Nie wiem czemu zakładasz, że zboostowanie z magii gwardzistów jest ryzykowne. Biorąc pod uwagę losowość w battlu, założenie, że uda mi się napompować gwardzistów jest dosyć pewne, na coś mam tego tytana czy casket. Oprócz tego nie jest to opieranie gry na jednym aspekcie- jestem zwolennikiem zbalansowanej armii, mam niezłe strzelanie, sfinks i rydwany zapewniają pomocne uderzenie, świniak może coś przetrzymać. Nie zakładam, że gwardia wygra sama grę, jednak dzięki niej rozpiska nabiera elastyczności, nie muszę obawiać się tego, że przeciwnik dojdzie i mnie zmiecie, a wręcz przeciwnie, jeśli nie zdarzy się nic dziwnego w kościach, ja zmiotę jego. Staram się właśnie unikać ryzyka, wybieram wariant wielce prawdopodobny :).

No i nie wiem czemu uważasz, czemu jesteśmy na minusie w ostatecznym rozrachunku! Wymienione przeze mnie oddziały statystycznie powinny się rozpłynąć po walce ze zboostowaną gwardią, nie wliczam breaków- mamy przecież dwie tury combatu. Z resztą, co ja będę ględził, możesz próbnie wziąć sobie kostki do ręki i zrobić symulację tury magii przeciwko np. Wochowi, zakładając, że nasza gwardia wlazła w combat :). No i potem ten combat sobie zrobić, czasem sobie liczę takie rzeczy. Puszki powinny zniknąć :)

Araghas
Mudżahedin

Post autor: Araghas »

Hej wam, pojutrze gram z krasnoludami na 3000 pkt. czy mógłby mi ktoś pomóc z rozpiską? nie ważne jaką armią ja bym nie grał to tylko raz w życiu z nimi wygrałem :)

Pozdrawiam
Warhammer Fantasy Battle Blog
-----------------------------------------
http://www.araghasarts.blogspot.com

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Twoje posty wywołują burzliwe dyskusje. :) Teraz niech odpowie Ci Domino, a ja będę z nim polemizował. :)

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Hehe, dyskusja z Tobą to czysta przyjemność :D. Problem jest taki, że z kraśkami sam mam spore problemy i jest to jak na mój gust jeden z najpaskudniejszych paringów dla TK, z resztą nic dziwnego- jeśli armia z założenia defensywna trafi na lepszy defens, a do tego nie ma marszu, bywa krucho. Pomimo, że nie grywam na Knightach, na Dwarfy bym się skusił o wystawienie tych panów, nie rezygnując jednak ze stalkerów- faza strzelania powinna zdmuchnąć maszynkę na pewno. Gdybym tworzył rozpiskę na dwarfy, wyglądałaby odmiennie niż turniejowa, bo moje standardy wyglądają zupełnie inaczej. Jeśli jednak masz dokopać kraśkom, to doładuj sobie sporo kopaczek, nawet skorpiony wg mnie mogłyby się przydać, olej rydwany czy sfinksy, zbyt łatwo spadają. Cora zapchałbym rzeszą szkieletów, gdyż ciężko ze strzelania byłoby wyhaczyć jakieś punkty, to wszystkie gdzieś pochować i nawet nie próbować tam leźć, niech kopaczki zrobią punkty. Problem jest taki, że gra w ten sposób jest raczej nudna...

Alternatywnie można by dopchać gwardię i za pomocą brionny i popychaczki doczłapać do przodu i wspomóc wszelkie kopaczki w walce, boostowani magią powinni dać radę krasnoludzkiej piechocie. Opcja jest dosyć ryzykowna, bo gwardia może dostać w czapę od strzelania tak mocno, że żadna magia jej nie odratuje.

Aha, nie zapomnij o carrionach, same w sobie są wolne, ale z popychaczką powinny dać radę.

Ogólnie nie znoszę grać z krasiami i w sumie czego byś nie zrobił, wynik nie powinien znacznie odbiegać od remisu. Z reguły krasie tracą w końcu maszyny, zabijając pomniejsze oddziały... Takie smyranie się.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Co myślicie o takim totalnym oldschoolu?

2600 Pts - Tomb Kings Army

1 Tomb King @ 266.0 Pts
General; Great Weapon
Golden Death Mask of Kharnut [60.0]
Glitering Scales [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]

1 Liche Priest @ 140.0 Pts
Lore of Nehekhara; Magic Level 2
Talisman of Endurance [30.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Liche Priest @ 120.0 Pts
Hierophant; Lore Table; Lore of Nehekhara; Magic Level 2
Channeling Staff [15.0]

1 Liche Priest @ 130.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]

1 Tomb Herald @ 182.0 Pts
Light Armour; Shield; Battle Standard
Banner of the Hidden Dead [90.0]

39 Skeleton Warriors @ 215.0 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician

30 Skeleton Warriors @ 130.0 Pts
Shield; Standard

3 Skeleton Chariots @ 175.0 Pts
Standard

3 Skeleton Chariots @ 175.0 Pts
Standard

27 Skeleton Archers @ 172.0 Pts
Normal Bow; Standard

1 Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

1 Khemrian Warsphinx @ 230.0 Pts
Fiery Roar

1 Hierotitan @ 175.0 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts

1 Casket of Souls @ 135.0 Pts
Light of Death

Models in Army: 113
Total Army Cost: 2595.0

Klocek 40 szkielich z kingiem w roli gamebreakera, klocek 30 szkielich lub rydwany w bannerze jako kowadło coby mi wrog nie uciekł (plus support ewentualnej szarży + roznedziwnesnikimyki), trzech liczy dla spamu popychania + leczenia + jakis support ekstra. Maska zwieksza skutecznosc katapult i casceta, skorpy jako odginaczki. Calość stricte naporowa.

Hę?

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Rydwany nie podejdą pod banner, są za drogie
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Sprawdz FAQ GW :wink:

Araghas
Mudżahedin

Post autor: Araghas »

Dzięki znów za mega streszczenie :) widze ze to nie tylko ja mam w plecy z krasiami.

Zrobiłem Carriony nie wiem tylko jakie dać im podstawki one mają 5x5cm czy 4x4cm ?
Warhammer Fantasy Battle Blog
http://www.araghasarts.blogspot.com

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

4x4
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Domino pisze:Hehe, dyskusja z Tobą to czysta przyjemność :D. Problem jest taki, że z kraśkami sam mam spore problemy i jest to jak na mój gust jeden z najpaskudniejszych paringów dla TK, z resztą nic dziwnego- jeśli armia z założenia defensywna trafi na lepszy defens, a do tego nie ma marszu, bywa krucho. Pomimo, że nie grywam na Knightach, na Dwarfy bym się skusił o wystawienie tych panów, nie rezygnując jednak ze stalkerów- faza strzelania powinna zdmuchnąć maszynkę na pewno. Gdybym tworzył rozpiskę na dwarfy, wyglądałaby odmiennie niż turniejowa, bo moje standardy wyglądają zupełnie inaczej. Jeśli jednak masz dokopać kraśkom, to doładuj sobie sporo kopaczek, nawet skorpiony wg mnie mogłyby się przydać, olej rydwany czy sfinksy, zbyt łatwo spadają. Cora zapchałbym rzeszą szkieletów, gdyż ciężko ze strzelania byłoby wyhaczyć jakieś punkty, to wszystkie gdzieś pochować i nawet nie próbować tam leźć, niech kopaczki zrobią punkty. Problem jest taki, że gra w ten sposób jest raczej nudna...

Alternatywnie można by dopchać gwardię i za pomocą brionny i popychaczki doczłapać do przodu i wspomóc wszelkie kopaczki w walce, boostowani magią powinni dać radę krasnoludzkiej piechocie. Opcja jest dosyć ryzykowna, bo gwardia może dostać w czapę od strzelania tak mocno, że żadna magia jej nie odratuje.

Aha, nie zapomnij o carrionach, same w sobie są wolne, ale z popychaczką powinny dać radę.

Ogólnie nie znoszę grać z krasiami i w sumie czego byś nie zrobił, wynik nie powinien znacznie odbiegać od remisu. Z reguły krasie tracą w końcu maszyny, zabijając pomniejsze oddziały... Takie smyranie się.
W sumie nic dodać nic ująć. Problem w tym, że oprócz mocno zboostowanej z magii gwardii nic u nas nie ma szans dokopać w walce krasnoludzkim hordom. Są jeszcze Sfinksy, ale te zbytnio cierpią od maszyn by opłacalne było ich wystawianie przeciw Krasnoludom. Wobec powyższego ciężko im urwać jakieś konkretne punkty, jedyne co da się im zabić bez bólu to maszyneria i kowadło (z tym gorzej). Domino generalnie dobrze mówi.

Jestem ciekaw, jak na Krasie sprawdziłby się Necrosphinx. Testował już ktoś kiedyś? Można byłoby też spróbować patentu z Banner of the Hidden Death, w końcu zawsze jednak konkretna kopaczka więcej.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Naviedzony pisze:Można byłoby też spróbować patentu z Banner of the Hidden Death, w końcu zawsze jednak konkretna kopaczka więcej.
W 12 calach :|
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

W sumie fakt... :(

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Szarżujesz, łapiesz i wrzucasz coś na tyły
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Taa szczególnie z krasiami się to uda.
Ten przedmiot jest mega słaby.
Ile trzeba iść do krasi?
Jak mają kowadło kto pierwszy szarżuje, one czy TK?
Na pewno ta trójka rydwanów zaszarżuje na tyły nie dostając wcześniej kuku z klop, organek.
Na pewno zmieści się tę trójkę rydwanów za hordą dwarfów?
Na pewno te rydwany nie wykopią się wcześniej.
Ten przedmiot jest słaby nie ma co do tego żadnej wątpliwości.
Za 35 punktów mniej ma się 3 rycerzy z muzolem.
Obrazek

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Nie mówie o krasiach, tylko ogólnie o tym przedmiocie.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

TK to defens jak każdy wie.
Klocki wroga można łapać na kreskę, sphinxem lub gwardią.
Stoisz za sphinxem, musisz podejść żeby rydwany byly w 12 od bannera.
Jeżeli ktoś jest w walce z moim sphinxem, od razy zaczynam się magami ewakuować jak najdalej od niego zachowując 12 cali od sphinxa.
Teraz pytanie czy rydwany nie wyskoczą wcześniej?
Ile taka przyjemność kosztuje?
Wole trojkę rycków z muzolem którzy są tańsi, nie mają ograniczenia 12 cali nie muszę brać bsbka za prawie 200.
Musisz jeszcze podejść bardzo blisko przeciwnika żeby zmieścić rydwany.
Obrazek

Awatar użytkownika
Giacomo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Giacomo »

Cześć

Gram z dwoma kolegami (WoCH) i VC. Na razie mam 40 szkieletów (spears), stalkerzy/rycerze, 3 rydwany ok 25 łuczników 2 kingów i licz, gramy po domowemu dla fanu, więc nie używamy typowo turniejowych rozpisek. Czasami dopuszczamy drobne proksy. Pytanie. Co z tego poskładać, oraz co ewentualnie dokupić na dalszą grę oraz turnieje?
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

defensywnie z lore of Nehekhara :wink:

Liche High Priest @ 235.0 Pts
Hierophant; Magic Level 4
Earthing Rod [25.0]

Liche Priest @ 130.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]

20 Skeleton Archers @ 130.0 Pts
Master of Arrows

20 Skeleton Archers @ 130.0 Pts
Master of Arrows

18 Skeleton Archers @ 118.0 Pts
Master of Arrows

4 Skeleton Chariots @ 230.0 Pts
Musician

4 Skeleton Chariots @ 230.0 Pts
Musician

3 Sepulchral Stalkers @ 165.0 Pts

4 Necropolis Knights @ 270.0 Pts

Musician

4 Necropolis Knights @ 270.0 Pts
Musician

Casket of Souls @ 135.0 Pts

Hierotitan @ 175.0 Pts

Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts

Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Fajne, ale ja cały czas jestem przeciwnikiem dawania muzyków, jak się nie ma BSB, już lepiej dać sztandary, albo więcej czegoś.
Obrazek

ODPOWIEDZ