Jeśli nie da się dostawić to są traktowani tak jakby byli w btb.X.Maciek pisze:Ale po przyjęciu pojedynku trzeba dostawić bohaterów obu stron do BTB. A w przypadku slanna to niemożliwe, bo zawsze musi być w środku.
8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Naszły mnie wątpliwości o magii: jak traktuje się wszelkie bonusy i kostki nie będące kostkami mocy (typu +d3 do wyniku od TK Hierotytan, grzybowa kostka szamana nocnych goblinów), czy jeśli bez tego bonusu nie osiągnę casting value to czar wychodzi czy nie? Bo nie są to power dice, tylko jakieś bonusy. Czyli licz rzuca czar dajmy na to o poziomie trudności 15, wyturlał 13 (ze swoim poziomem), od pobliskiego Hierotytana dostaje premię 2 - czar wyszedł czy nie?
Salki nie mają breath weapona - jest to jasno zaznaczone między innymi w najnowszym army builderze. Gdyby ich atak był breath weaponem, to wtedy mogłyby tylko raz na grę zionąć, ale tak nie jest - możesz nimi pluć całą walkę, o ile nie padną.
Ja mam 2 pytania: czy outriderzy z racji tego ze maja zasadę vanguard ( bo są fast cavalry) mogą po ustawieniu się do 12 cali do przodu od pierwotnej pozycji w pierwszej turze strzelać? Teoretycznie mają move or fire, ale ja zasadę vanguard bym interpretował bardziej jako specjalną zasadę wystawiania, a nie rzeczywisty ruch..
Druga sprawa, wczoraj jak grałem lizardami vs. HE to znajomy powiedział mi że nie mogę dorzucać sobie żadnej kostki mocy z 2 możliwych do dorzucenia za pomocą focused rumination slannem, bo mam na sobie cupped hands of old ones, a one są traktowane jako generowanie 2 kostek mocy i w zasadach euro niby nie mogę dorzucać żadnej kostki... Wałek? Graliśmy na 8 ed. ofc.
Ja mam 2 pytania: czy outriderzy z racji tego ze maja zasadę vanguard ( bo są fast cavalry) mogą po ustawieniu się do 12 cali do przodu od pierwotnej pozycji w pierwszej turze strzelać? Teoretycznie mają move or fire, ale ja zasadę vanguard bym interpretował bardziej jako specjalną zasadę wystawiania, a nie rzeczywisty ruch..
Druga sprawa, wczoraj jak grałem lizardami vs. HE to znajomy powiedział mi że nie mogę dorzucać sobie żadnej kostki mocy z 2 możliwych do dorzucenia za pomocą focused rumination slannem, bo mam na sobie cupped hands of old ones, a one są traktowane jako generowanie 2 kostek mocy i w zasadach euro niby nie mogę dorzucać żadnej kostki... Wałek? Graliśmy na 8 ed. ofc.

Witam, mam pytanie, walcząc z kotłem krwi mrocznych elfów, można rzucać wyzwanie? Przykładowa sytuacja: Szarżuję wojownikami cienia wraz z Alith Anarem na kocioł i właśnie królem cieni wyzywam na pojedynek Death Hag, która jest przy okazji BSB, można tak?
1. Czy sygnaturka z life kumuluje się z inną regeneracją?LIFE – za każdym razem, gdy czar z tej szkoły zostanie rzucony, rzucający lub dowolny model w 12” odzyskuje 1 ranę.
(Signature) Earth Blood – Augment, do początku następnej Magic phase rzucającego, Cast 8+, celem jest rzucający i jego oddział, Regeneration(5+).
2. Czy za pomocą bonusu z lore of life można wskrzesić jednostkę np. warriora?
3. Jaka jest relacja między obrażeniami z miscasta a bonusem z life'a? Wpierw mag otrzymuje obrażenia a potem się "regeneruje", czy odwrotnie?
A mogą używać swego plucia w CC? czy też nie.Salki nie mają breath weapona - jest to jasno zaznaczone między innymi w najnowszym army builderze. Gdyby ich atak był breath weaponem, to wtedy mogłyby tylko raz na grę zionąć, ale tak nie jest - możesz nimi pluć całą walkę, o ile nie padną.
1. nie
2. nie
3. najpierw regeneracja
4. nie
3 razy nie, dziękujemy
2. nie
3. najpierw regeneracja
4. nie
3 razy nie, dziękujemy

Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Do oddziału z zasada vanguard wkładam bohatera bez zasady vanguard. Czy przed bitwą wykonuję ruch na 12” z vanguarda?
Dodatkowo nowy special ogrów - golfang ma przymus wsadzenie go do oddziału ludojadów z vanguardem. Bezsensu byłoby tworzyć odział z vanguardem który nie może być wykonany.
Przejrzałem booka i nie znalazłem żadnych zakazów wykonania vanguardu z bohaterem w środku. Czy jest jakaś zasada/uściślenie/FaQ zakazujące mi zrobienie powyższych działań?
Dodatkowo nowy special ogrów - golfang ma przymus wsadzenie go do oddziału ludojadów z vanguardem. Bezsensu byłoby tworzyć odział z vanguardem który nie może być wykonany.
Przejrzałem booka i nie znalazłem żadnych zakazów wykonania vanguardu z bohaterem w środku. Czy jest jakaś zasada/uściślenie/FaQ zakazujące mi zrobienie powyższych działań?
Ale jednostka ma i to jednostka wykonuje ruch. Bohater bez stubborna w oddziale ze stubbornem tez ma stubborn.Semi pisze:bo bohater nie ma vanguarda
To jest zupełnie inna sytuacja, ograniczenie lotu wynik z zasady, że oddział porusza się zawsze z najmniejszy M.Semi pisze:analogiczna sytuacja jest jak wejdziesz latajacym bohaterem do odzialy ktory nie ma tej zasady...
O wykonywaniu vanguardu z bohaterem, nie ma słowa ani w RB ani w uściśleniachSemi pisze:a dokladnie jest to opisane w RB albo w uscisleniach