8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
szeszej
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: szeszej »

X.Maciek pisze:Ale po przyjęciu pojedynku trzeba dostawić bohaterów obu stron do BTB. A w przypadku slanna to niemożliwe, bo zawsze musi być w środku.
Jeśli nie da się dostawić to są traktowani tak jakby byli w btb.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Naszły mnie wątpliwości o magii: jak traktuje się wszelkie bonusy i kostki nie będące kostkami mocy (typu +d3 do wyniku od TK Hierotytan, grzybowa kostka szamana nocnych goblinów), czy jeśli bez tego bonusu nie osiągnę casting value to czar wychodzi czy nie? Bo nie są to power dice, tylko jakieś bonusy. Czyli licz rzuca czar dajmy na to o poziomie trudności 15, wyturlał 13 (ze swoim poziomem), od pobliskiego Hierotytana dostaje premię 2 - czar wyszedł czy nie?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Wychodzi. Jedynie, jeśli nie rzucisz min 3 to nie wychodzi.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Jak działają salki u lizaków tej edycji? One mają breathweapona?

Awatar użytkownika
Dulltran
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulltran »

Salki nie mają breath weapona - jest to jasno zaznaczone między innymi w najnowszym army builderze. Gdyby ich atak był breath weaponem, to wtedy mogłyby tylko raz na grę zionąć, ale tak nie jest - możesz nimi pluć całą walkę, o ile nie padną.

Ja mam 2 pytania: czy outriderzy z racji tego ze maja zasadę vanguard ( bo są fast cavalry) mogą po ustawieniu się do 12 cali do przodu od pierwotnej pozycji w pierwszej turze strzelać? Teoretycznie mają move or fire, ale ja zasadę vanguard bym interpretował bardziej jako specjalną zasadę wystawiania, a nie rzeczywisty ruch..
Druga sprawa, wczoraj jak grałem lizardami vs. HE to znajomy powiedział mi że nie mogę dorzucać sobie żadnej kostki mocy z 2 możliwych do dorzucenia za pomocą focused rumination slannem, bo mam na sobie cupped hands of old ones, a one są traktowane jako generowanie 2 kostek mocy i w zasadach euro niby nie mogę dorzucać żadnej kostki... Wałek? Graliśmy na 8 ed. ofc.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

1) Mogą
2) Tak było na euro
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Jak to pluć całą walkę? Chyba Bitwę. Różnica jest delikatna jednak.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Dulltran
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulltran »

Walka, bitwa, batalia, konfrontacja, starcie, potyczka, whatever..
Obrazek

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Post autor: Eledrin »

Witam, mam pytanie, walcząc z kotłem krwi mrocznych elfów, można rzucać wyzwanie? Przykładowa sytuacja: Szarżuję wojownikami cienia wraz z Alith Anarem na kocioł i właśnie królem cieni wyzywam na pojedynek Death Hag, która jest przy okazji BSB, można tak?

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

LIFE – za każdym razem, gdy czar z tej szkoły zostanie rzucony, rzucający lub dowolny model w 12” odzyskuje 1 ranę.
(Signature) Earth Blood – Augment, do początku następnej Magic phase rzucającego, Cast 8+, celem jest rzucający i jego oddział, Regeneration(5+).
1. Czy sygnaturka z life kumuluje się z inną regeneracją?
2. Czy za pomocą bonusu z lore of life można wskrzesić jednostkę np. warriora?
3. Jaka jest relacja między obrażeniami z miscasta a bonusem z life'a? Wpierw mag otrzymuje obrażenia a potem się "regeneruje", czy odwrotnie?
Salki nie mają breath weapona - jest to jasno zaznaczone między innymi w najnowszym army builderze. Gdyby ich atak był breath weaponem, to wtedy mogłyby tylko raz na grę zionąć, ale tak nie jest - możesz nimi pluć całą walkę, o ile nie padną.
A mogą używać swego plucia w CC? czy też nie.

Andrzej
Pan Spamu

1. nie
2. nie
3. najpierw regeneracja
4. nie

3 razy nie, dziękujemy :D

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Do oddziału z zasada vanguard wkładam bohatera bez zasady vanguard. Czy przed bitwą wykonuję ruch na 12” z vanguarda?

Dodatkowo nowy special ogrów - golfang ma przymus wsadzenie go do oddziału ludojadów z vanguardem. Bezsensu byłoby tworzyć odział z vanguardem który nie może być wykonany.

Przejrzałem booka i nie znalazłem żadnych zakazów wykonania vanguardu z bohaterem w środku. Czy jest jakaś zasada/uściślenie/FaQ zakazujące mi zrobienie powyższych działań?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

tracisz dodatkowy ruch
Obrazek
Highborn Elves Only!

Kamil.Sz
Falubaz

Semi pisze:tracisz dodatkowy ruch
Dlaczego tak sądzisz i na jakiej podstawie?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 20:36 przez Kamil.Sz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

bo bohater nie ma vanguarda, analogiczna sytuacja jest jak wejdziesz latajacym bohaterem do odzialy ktory nie ma tej zasady...

a dokladnie jest to opisane w RB albo w uscisleniach
Obrazek
Highborn Elves Only!

Kamil.Sz
Falubaz

Semi pisze:bo bohater nie ma vanguarda
Ale jednostka ma i to jednostka wykonuje ruch. Bohater bez stubborna w oddziale ze stubbornem tez ma stubborn.
Semi pisze:analogiczna sytuacja jest jak wejdziesz latajacym bohaterem do odzialy ktory nie ma tej zasady...
To jest zupełnie inna sytuacja, ograniczenie lotu wynik z zasady, że oddział porusza się zawsze z najmniejszy M.
Semi pisze:a dokladnie jest to opisane w RB albo w uscisleniach
O wykonywaniu vanguardu z bohaterem, nie ma słowa ani w RB ani w uściśleniach

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

szukaj dalej napewno gdzies jest bo miesiac teuy sam sie tym interesowalem i znalazlem gdzies ze odzial traci ten dodatkowy ruch jesli dolaczych herosa bez vanguarda... ale jakos nie jestem w stanie sobie przypomniec gdzie to bylo :P
Obrazek
Highborn Elves Only!

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Zasady specjalnie NIE przchodzą z jednostki na dołączonego bohatera chyba, że zasada mówi inaczej. Zasady, które mówią inaczej to np. skirmish i stubborn, ale nie vanguard.

Kamil.Sz
Falubaz

szeszej pisze:Zasady specjalnie NIE przchodzą z jednostki na dołączonego bohatera.
Tylko czy to jest przejście zasady, bo ruch wykonuje jednostka która ja posiada.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

@szeszej
to swoja droga ale bylo gdzies nawet napisane wprost o tym vanguardzie
Obrazek
Highborn Elves Only!

Zablokowany