Zmiany statutowe - sędziowie (dyskusja)

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Re: Zmiany statutowe - sędziowie (dyskusja)

Post autor: Karli »

Do tej pory wszystko dobrze funkcjonowało przez tyle lat. Czy ktoś z sędziów/organizatorów miał wcześniej tego typu problemy jak teraz na DMP? Jeśli to nie jest sytuacja nagminna to wg mnie lepiej nie komplikować regulaminu i nie utrudniać dalej pracy organizatorom.

Poza tym proponowane do tej pory rozwiązania zawsze można obejść. Przykładowo: organizator ustala i pisze na forum, że sam jest sędzią głównym i po problemie ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Hmmm.

Czyli wystarczy wpisać do regulaminu, by organizator przed turniejem klasy Master okreslił co kto może a kto nie.

Tak jak to zrobili teraz na Silesianie.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Mamy dwie możliwości:

Kod: Zaznacz cały

"Organizator ma obowiązek nakreślić w regulaminie zakres kompetencji poszczególnych sędziów"
Albo:

Kod: Zaznacz cały

"Warunkiem zaliczenia wyników do ligi jest nie wniesienie zastrzeżeń przez sędziów obecnych na turnieju"
Generalnie wchodzenie w to głębiej to niepotrzebna nadprodukcja przepisów.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Opcja 1 chyba mniej godzi ewentualnie w środowisko.
Głupio by było gdyby jakiś master nie został zaliczony i przez 1 spinkę cierpiała cala reszta (żeby daleko nie szukać, dyskusja odnośnie DMP)

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Zarówno jedna jak i druga opcja wchodzi w grę.

Jedna i druga przejdzie głosowanie z wynikiem pozytywnym.

No i moim zdaniem pierwsza jest wazniejsza od drugiej, gdyż porozumienie na drodze organizator sedzia musi być jasne i klarowne.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

może sędzia niech zgłasza wyniki? nie bedzie spinek, beda to dodatkowe uprawnienia ucinające wałki i realna odpowiedzialność?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

@Dymitr.
Sędzia zgłaszający wyniki nic nie zmienia. Wyniki będzie wysyłał sędzia techniczny czyli wszystko po staremu. Natomiast zapis o przejrzystości kompetencji spowoduje że przynajmniej będzie przejrzyste kto za co odpowiada.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

chodziło mi o to, by robił to sędzia główny, ale możesz mieć rację
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

zapis proponowany przez JJ jest bardzo precyzyjny. Możemy głosować?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Czyli co konkretnie i gdzie chcemy do regulaminu dodać?

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

pokaz co ma my głosować :)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

moze dodac "rozdział" sędzia? i ustalmy jego status

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Dmtrij pisze:moze dodac "rozdział" sędzia? i ustalmy jego status

+1 , albo zostawmy to jako obowiazek kazdego organizatora.

Ja juz to ja bym głosował za tym czy obowiazki sedziego leza w gestii organizatora, czy w gestii LL

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Sędziów musi być więcej. I powinni być do tego egzaminowani (tak jest np. u nas w Vecie, gdzie sędzia ma nawet inny kolor na forum i podpis stosowny). Obecnie to tak naprawdę nie do końca wiadomo, jak robić, żeby było dobrze, tzn. kogo mogę na sędziego wziąć, a kogo nie.

Karniaki też powinny być ściśle opisane. W Vecie mamy cały spis kar wraz z informacją kiedy i jak je stosować. W ten sposób gracz wie, że sędzia działa wg jakiegoś kompasu a nie na czuja.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

problem jest tu innej natury.

Czy w Vecie jest jakas gratyfikacja sedziow?

bo komu bedzie sie chcialo robic jakies egzaminy za nic?

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Karty okazyjne, punkty do rankingu, plus najaktywniejsi dostają nagrody (mamy ranking aktywności sędziowskiej). Natomiast Ci co robią testy (kiedyś robiłem to ja, ale już mi się nie chce), dostają za to ekstra coś, np. display dodatku nowego etc.

Rozumiem, że za free to się mało komu chce, ale wiesz - środowisko mocno profesjonalne, a z tym sędziowaniem trochę na czuja.

-edit-
U nas jest jeszcze tak, że na podstawie rankingu sędziów/organizatorów przyznawane jest prawo do organizacji masterów. W roku 2012 będzie ich 8, my jako wydawca robimy 2 (IMP i DMP), więc pozostaje 6. I naprawdę nie jest łatwo się załapać. To troszkę lepszy system niż kandydatury tutaj, bo po prostu nie rodzi konfliktów i spin.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

No dobry system, Lidder ile chcesz masterów w rewanżu za sędziowanie?

W sytuacji gdy sędziowie robią to bez sensownej gratyfikacji lepiej iść w stronę spisania co za co i dlaczego, czyli odgórnych wytycznych do sędziowania masterów, żeby było się czym zasłaniać ładując ewentualne karniaki. Jest to szczególnie ważne dla mało znanych osób co by im ułatwić życie sędziego.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

robimy 2 (IMP i DMP), więc pozostaje 6. I naprawdę nie jest łatwo się załapać. To troszkę lepszy system niż kandydatury tutaj, bo po prostu nie rodzi konfliktów i spin.
chyba zartujesz.

Na prawde nie widzisz ilosci spin jak by sie okazalo, ze tylko sedziowie na masterach dostaja mastery na nastepne lata?

nie dosc, ze to rodzi stagnacje srodowiska (w koncu u siebie sedziowac beda sedziowe z osrodka) to jeszcze rodzi spiny, bo sie tworza mega osrodki z 3-4 masterami.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

kudłaty pisze:No dobry system, Lidder ile chcesz masterów w rewanżu za sędziowanie?
D6 :)

To był tylko przykład, Shino. Nagroda powinna być adekwatna do wykonywanej pracy. U nas może to być miejsce na LL, przykładowo za bycie sędzią głównym na 3 masterach lub sędzią na 5 masterach.

Co do zasad mastera, mogę sporządzić odpowiedni pliczek oparty na moim doświadczeniu. Potem powiecie co myślicie. Nie wiem ile mi to zajmie, ale jak mi dacie mastera to na już go zrobię :mrgreen:

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Shino pisze:chyba zartujesz.

Na prawde nie widzisz ilosci spin jak by sie okazalo, ze tylko sedziowie na masterach dostaja mastery na nastepne lata?

nie dosc, ze to rodzi stagnacje srodowiska (w koncu u siebie sedziowac beda sedziowe z osrodka) to jeszcze rodzi spiny, bo sie tworza mega osrodki z 3-4 masterami.
Shino, ja Ci po prostu wyjaśniałem, jak u nas jest, nie pisałem: róbmy tak w WFB. Broń Boże. Źle mnie zrozumiałeś.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

ODPOWIEDZ