Niedogrywanie bitew + czas na bitwy w kontekscie Mastera

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Niedogrywanie bitew + czas na bitwy w kontekscie Mastera

Post autor: Lidder »

Co rozumiesz poprzez "odpowiedzialność"? Masz jakieś zasady ligi, które zabraniają sędziować lub nakładają inne kary dla sędziów? Nie.

Wracamy do tematu gdzie chcemy mieć pełny profesjonalizm, a nawet sędziów nie ma w regulaminie. Jeśli chcecie mogę napisać krótki regulamin dotyczący sędziowania, skonsultuję go z kudłatym, kalesonerem i butanem i zobaczymy. Sprawa powiązana ze stalowaniem, ale nie istotna na tyle, żeby blokować projekt.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Uważam, że sędziowie powinni być pod ochroną regulaminu ligi. Jeśli chcemy wymagac od sędziów stanowczości chociażby w kwestii SoP powinno się zapewnić im jasne dla wszystkich zasady działania.
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Oczywistym dla mnie jest, że sędziowie powinni mieć dokładną kodyfikację kar. Lidder, Kaleson - gdybyście chcieli, mogę Wam pokazać jako jakiśtam przykład zasady dla sędziów vetowych. Butan je zna :wink:

Nie powinno być tak, że sędzia podejmując decyzje o karach nie ma oparcia w...czymkolwiek :roll:

Zegary można potestować, możemy wrzucić je do zasad Areny, jeśli będzie w przyszłym sezonie, żaden problem. Obawiam się niestety, że to nie rozwiąże problemu, a doprowadzi do jakiegoś zyliona spięć. Ale nie chcę torpedować, obym się mylił.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

A nie myśleliście o czymś w rodzaju systemu Liddera z ETC, tylko rozciągniętym w czasie na więcej niż jeden turniej?

Np: do formularza po bitwie wpisuje się nie tylko wynik, ale też liczbę rozegranych tur. Potem to razem z wynikami idzie do Ligi, gdzie jest liczone coś w rodzaju ratingu gracza, mówiącego czy i w jakim stopniu on stalluje. Po kilku(nastu?) turniejach sytuacja powinna się ładnie wyklarować, np gracz A ma rozegrane 14 turniejów, łącznie 60 bitew, powinno to być 360 tur, a on ma rozegrane 325. Czyli dogrywalność na poziomie 90%, czyli stalluje. Gracz B z 320 tur rozegrał 310 - dogrywalność 97%, czyli wszystko w miarę okej, bo większość graczy ma taki wynik. Na turnieju sędzia ma tabelkę graczy z wypisanym tym ratingiem i od początku wie, na kogo uważać, kogo pilnować. Jaki poziom dogrywalności jest jeszcze w porządku, a jaki już nie, powinno być widoczne po jakimś czasie działania systemu.

Można też dorzucić do tego inne bonusy, np. wyniki z bitew graczy o niskiej dogrywalności muszą być zdane o 5 czy 10 minut wcześniej niż cała reszta(przy czym uderza to też w drugiego gracza, więc trzeba z tym uważać); albo: kiedy z graczy, którzy oddają spóźnione wyniki jeden ma zdecydowanie lepszy rating niż drugi, to ten lepszy może dostać zamiast 3 karniaków jeden, a ten gorszy - 5 czy 7. Kiedy jeden gracz musi pauzować, bo jest nieparzyście, to pauzują ci z najsłabszym ratingiem itp.

System wymagałby troszkę pracy przy softwarze ligi, ale poza tym wydaje się być w miarę prosty do wprowadzenia - wpisywanie liczby tur do formularza i zerknięcie przed turniejem na listę graczy z ratingami przez sędziego, et voila.

Zegary też są dobrym rozwiązaniem, ale nie na zasadzie modyfikacji wyniku o czas - dla mnie to już jest kosmos - czy zabronienia gry po upływie 5min ponad połowę czasu u jednego gracza - często chyba zdarza się, że jeden gracz potrzebuje więcej czasu, drugi mniej i sumarycznie się mieszczą w ramach bitwy, więc nie ma po co tego trochę wolniejszego karać.
Zegary powinny być czymś w rodzaju informacji dla sędziego, jeśli jeden z graczy zgłosi nieprawidłowość. Sędzia przychodzi, patrzy na zegar, patrzy na pole bitwy i mówi: 'a, tuś mi, bratku!'. Gracz A grał dwa razy dłużej niż gracz B, nie dograli przez to całej bitwy, a dogranie gry do końca byłoby dla niego bardzo niekorzystne. Świadomie i celowo czy nie, stallował. Na tej podstawie sędzia może zmodyfikować wynik. Ot, weszłaby w 6tej turze szarża megarzeźników na klocek-z-dwoma-magami? - stosowna modyfikacja. Dobrałyby się harpie do dwóch maszyn? - stosowna modyfikacja. Po najmniej korzystnym dla stallującego scenariuszu, niech ma karę.

A zegary organizowałoby się we własnym zakresie. Chcesz mierzyć czas - przynieś zegar. Albo pożycz od kolegi, który przyniósł, ale teraz gra z niestallującym przeciwnikiem. Stosowny zapisek w regulaminie, że jeśli jeden z graczy chce mierzyć czas i jest dostępny zegar, to drugi nie może odmówić, powinien ułatwić sytuację.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ducze mi wlasnie fajna rzecz zaproponowal. Na masterze jak pierwszego dnia ktos ma jakies nierozegrane tury, to nastepnego dnia jesli jakiejs nie rozegra, to z automatu dostaje 5 karniakow, a niezaleznie od tego za kazda nierozegrana ture powyzej 3 jeden punkt karny. Liczby z czapy. Ilosc rozegranych tur podaje sie przy skladaniu wynikow.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

swieta_barbara pisze:Ducze mi wlasnie fajna rzecz zaproponowal. Na masterze jak pierwszego dnia ktos ma jakies nierozegrane tury, to nastepnego dnia jesli jakiejs nie rozegra, to z automatu dostaje 5 karniakow, a niezaleznie od tego za kazda nierozegrana ture powyzej 3 jeden punkt karny. Liczby z czapy. Ilosc rozegranych tur podaje sie przy skladaniu wynikow.
coś podobnego już proponowałem ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

imo bez sensu. Dostaniesz jednego stalkera pierwszego dnia a następnego dnia drugiego i jesteś w plecki 5 pkt.
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Niestety Lazur ma rację, to by działało całkiem oki, w kontekście kilku masterów edit:(dopiero teraz zauważyłem, że Cibi również pisał o tym - racja panie kolego :wink: ). Tak, to wyniki będą mogły z łatwością kogoś krzywdzić. Już nie mówiąc o tym, że mając na uwadze możliwość -5 po dwóch bitwach 4 rundowych, mogę na przeciwnika wkurzać się jak jasna cholera, kiedy będę widział, że za dużo kmini. Zastanowić się trzeba czy warto takie rzeczy robić panowie. Czy nie lepiej obserwować po prostu grę tych stołów, które są o stalowanie posądzane?
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Nie raz wychodzi tak, że gra jest bardzo przyjemna, pacynki są przesuwane sprawnie ale bez pośpiechu. Jedna osoba coś komuś wyjaśni potem druga w międzyczasie jakaś fajna rozmowa ogółem brak śladów stallowania a w okolicach 4 tury okazuje się, że zostało 45 minut do ogłoszenia wyników. Gracze dogrywają 5 tur i nikt nie ma do nikogo pretensji o to, że nie udało się skończyć. Po co karać za takie coś? Nie lepiej zrobić system, który uderzy w tych co specjalnie (nie ukrywajmy widać takie rzeczy) przedłużają gry przy niedogodnych dla siebie paringach?
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Nie ma opcji na równą i sprawiedliwą ocenę stalowania. Nie ma najmniejszego sensu wprowadzanie jakiegokolwiek systemu takiej oceny obowiazujacej wszystkich graczy. Zenek kolega Jurka gra z nim spoko bitwe, pogadali, dograli 4 tury. Po co mają zgłaszać, że zagrali 4? Umawiają się, ze zgłoszą dograną bitwę, system ominięty, nara. Wychodzenie na papieroska, kebaba, wycieczka do maka "na szybkości" w trakcie bitwy, to powinno być karane z urzędu. Karniaki za SoP tylko przy zgłoszeniu przez przeciwnika i potwierdzeniu faktu przez sędziego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Kalesoner pisze:Nie ma opcji na równą i sprawiedliwą ocenę stalowania. Nie ma najmniejszego sensu wprowadzanie jakiegokolwiek systemu takiej oceny obowiazujacej wszystkich graczy. Zenek kolega Jurka gra z nim spoko bitwe, pogadali, dograli 4 tury. Po co mają zgłaszać, że zagrali 4? Umawiają się, ze zgłoszą dograną bitwę, system ominięty, nara. Wychodzenie na papieroska, kebaba, wycieczka do maka "na szybkości" w trakcie bitwy, to powinno być karane z urzędu. Karniaki za SoP tylko przy zgłoszeniu przez przeciwnika i potwierdzeniu faktu przez sędziego.
Jest - tylko i wyłącznie opcja jaką zaproponował Lidder.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Kaleson - skoro gdzie indziej się da to oceniać, to czemu nie w WFB? Natomiast ofc, że wyłącznie po zgłoszeniu - nie ma sensu nikogo na siłę uszczęśliwiać.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

1. Zegary. Wszystko fajnie. Proszę zwolenników aby najpierw taki kupili, przetestowali. Chętnie zagram z nimi z użyciem zegara. Tak dla eksperymentu. Póki się tego nie przetestuje to na razie dyskusja jest niepotrzebna.

2. System dopisywania do arkusza stalkerów i karania/upominania/przypatrywania się im po dwóch stallujących bitwach - dobry pomysł. Chętnie na BoBie wypróbuję. Stalkerowi zwykle wystarczy upomnienie a już gra znacznie szybciej :)

3. System zliczania zagranych tur w obrębie ligi - jeszcze lepszy pomysł. Jestem ZA. Wtedy jeszcze przed turniejem sędzia wie, do którego stolika podchodzić i kiedy dać karniaki za stallowanie i komu w przypadku sporu.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Lazur pisze:imo bez sensu. Dostaniesz jednego stalkera pierwszego dnia a następnego dnia drugiego i jesteś w plecki 5 pkt.
Moim zdaniem ten system z liczeniem rozgrywanych tur ma wieksza szanse sie sprawdzic, niz sadzicie. Po prostu karniak za kazda ture, ktorej nie rozegrales powyzej np. 3. Czyli gracz, ktory bedzie mial pecha i trafi dwoch stallerow, dostaje jednego karniaka. Za to taki staller, ktory nastawia sie na 4 tury na bitwe, dostaje 7 karniakow. Na lokalu karniak za kazda niedograna powyzej 2. Juz bez tych dodatkowych WP za drugi dzien.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Dobra Barbara, gramy zasady ETC, mam dostać w ostatniej turze szarżę w nie wypasiony klocek z małym magiem, czyli lekko 2DP, biorę karniaka i jeszcze mam szansę że gościowi się nie będzie opłacało go wpisać bo sam na tym straci. Nice.

Żyjecie w jakiejś surrealistycznej rzeczywistości w której kara jest niższa od potencjalnego zysku z czynu który dokonujesz. Za takie rzeczy jak SoP karniaki z pojedynczych punktów mogą być tylko w sytuacji gdy są poważne wątpliwości że to w ogóle miało miejsce, natomiast jak sytuacja jest ewidentna to trzeba konkretnie otworzyć worek z karniakami a nie się głaskać po główkach.

Ten problem nie jest w regulaminie tylko w naszej mentalności. Wielu z nas się zdarzyło przeciągać bitwę więc czujemy że niemiło by było zostać za to ukaranym, a prawda jest taka że za wyjście z bitwy na 30+ minut bez zgody przeciwnika (czy to kupa czy jedzenie) i rozegranie przez to 3 tur walkower 20-0 wcale nie powinien być najcięższą karą.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

kudlaty +1

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

kudłaty pisze:Dobra Barbara, gramy zasady ETC, mam dostać w ostatniej turze szarżę w nie wypasiony klocek z małym magiem, czyli lekko 2DP, biorę karniaka i jeszcze mam szansę że gościowi się nie będzie opłacało go wpisać bo sam na tym straci. Nice.

Żyjecie w jakiejś surrealistycznej rzeczywistości w której kara jest niższa od potencjalnego zysku z czynu który dokonujesz. Za takie rzeczy jak SoP karniaki z pojedynczych punktów mogą być tylko w sytuacji gdy są poważne wątpliwości że to w ogóle miało miejsce, natomiast jak sytuacja jest ewidentna to trzeba konkretnie otworzyć worek z karniakami a nie się głaskać po główkach.

Ten problem nie jest w regulaminie tylko w naszej mentalności. Wielu z nas się zdarzyło przeciągać bitwę więc czujemy że niemiło by było zostać za to ukaranym, a prawda jest taka że za wyjście z bitwy na 30+ minut bez zgody przeciwnika (czy to kupa czy jedzenie) i rozegranie przez to 3 tur walkower 20-0 wcale nie powinien być najcięższą karą.
=D> =D> =D> =D> =D>

Tu jest pies pogrzebany. Tak, jak pisałem - w MtG typ dostał ileś tam miesięcy zakazu gry i to absolutnie topowy pros. A w naszej lidze za to samo są...dwa karniaki.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

@ksch ale to tak samo jak smiecioarmie i problem wracajacy co kilka przejebanych kodeksow.

Jakby wywalic kogos arbitralnie z mastera ze wzgledu na nie pomalowana armie/proxy w niej to od razu by sie wszystko zmienilo. A tak mamy sytuacje, ze ktos woli miec 5 pkt w plecy na masterze ale pojechac armia, ktora gniecie inne bardziej niz mniej.

Jak sie zacznie dawanie karniakow za waly i wywalanie z turniejow za te oraz za proxy w armii to dopiero przestanie byc z tym problem. Nawet zegary szachowe nie beda potrzebne.

Problemniestety obija sie tu o cos innego. O pewne swiete krowy, ,ktorym ciezko cos zrobic, bo potem sami robia mastera i mozna sie spodziewac odwetu. Tak wiec jest to sytuacja troche bardziej zlozona

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

ksch pisze:Tak, jak pisałem - w MtG typ dostał ileś tam miesięcy zakazu gry i to absolutnie topowy pros
http://www.eternal-central.com/?p=1255 18 miesięczny ban na sankcjonowane turnieje, nie jestem pewien czy go potem nie zmniejszono, aczkolwiek była to bardzo gruba sprawa bo te zarzuty że staluje za nim się dłużej ciągnęły i się w końcu doczekał kary.

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Kudłaty & Shino +1

ODPOWIEDZ