Niedogrywanie bitew + czas na bitwy w kontekscie Mastera

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Re: Niedogrywanie bitew + czas na bitwy w kontekscie Mastera

Post autor: Karli »

Mam na każdym turnieju 8)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

które z tych... akcesoriów? :D
Jeżeli propozycja Barbary by dołączyła do rzeczy potrzebnych na masterze to ja już mam w d... ten punkt :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Biczyk i rulebook :p Nie byłeś na Bitwie o Białystok i nie widziałeś Hitlera z biczem?

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Biczujacego flagaylantow :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Byłem, nawet Hitlera widziałem ale moment z biczem mi jakoś umknął
Obrazek

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Przyznaj się, że nie pamiętasz 8)

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

No właśnie piszę, że nie pamiętam. Chyba ktoś inny lepiej ten biczyk zapamiętał bo mnie następnego rana (oprócz głowy) nic nie bolało
Obrazek

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

a mogłeś rano usiąść?? :badgrin:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Tak, rano nie znalazłem żadnych tych innych akcesoriów :D Poza tym miałem prywatny apartament z łazienką w pokoju i spałem bez ryzyka :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Wróćmy może do tego skirmisha i owego nieszczęsnego 1/2 cala między modelami. Padła propozycja co by to uściślić (tu ukłon w stronę LS) np. tak, żeby to oznaczało "1/2 cala lub mniej". Wskazywało by na to tłumaczenie słówka roughly (z monolingual dictionary) :
"roughly - used for showing that an amount, number, time etc is not exact".
Oczywiście daje to jakiś komfort w wystawianiu skirmisha, ale i zagrożenie że jeśli modele będą bliżej niż 1/2 cala to więcej ich zostanie objętych np. templatką. Traye zaś (jeśli już) by służyły jedynie po to aby móc określić front oddziału i np kierunek overruna.
Czemu więc nie?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Crane pisze:Wróćmy może do tego skirmisha i owego nieszczęsnego 1/2 cala między modelami. Padła propozycja co by to uściślić (tu ukłon w stronę LS) np. tak, żeby to oznaczało "1/2 cala lub mniej". Wskazywało by na to tłumaczenie słówka roughly (z monolingual dictionary) :
"roughly - used for showing that an amount, number, time etc is not exact".
Oczywiście daje to jakiś komfort w wystawianiu skirmisha, ale i zagrożenie że jeśli modele będą bliżej niż 1/2 cala to więcej ich zostanie objętych np. templatką. Traye zaś (jeśli już) by służyły jedynie po to aby móc określić front oddziału i np kierunek overruna.
Czemu więc nie?
Słaby pomysł.

Po prostu zrób te traye i po temacie.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie ma to jak uściślanie/zmienianie czegoś co w RB jest wyraźnie napisane, skirmish ma określoną formację, jak komuś się nie chce zrobić poprawnie trayów to niech cierpi w razie wątpliwosci
zmiejszenie odległości to nie tylko więcej modeli pod templatką, ale możliwie mniejsza krawędź do overrun'a. To nie takie proste :) ma być 1/2 cala

poza tym argument że ktoś często zmienia formację do mnie nie trafia, zawsze można zrobić traye po 3 modele w skirmishu i praktycznie każdą formację z tego da się szybciutko zrobić odpowiednio dopasowując krawędzie takiego traya
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

nie ma to jak uściślanie/zmienianie czegoś co w RB jest wyraźnie napisane
Tak. Jest wyraźnie napisane roughly- z tego wniosek że można i mniej dać między modelami, rzeczywiście nie ma o co kruszyć kopii.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

można i mniej dać między modelami
a czemu nie więcej? matematycznie ograniczasz pole do mniej niz? a skoro roughly to do końca nieokreslona wartość to czemu nie dać więcej? ech #-o

mi tam spoko, jak będziesz miał 0.45 czy 0.53 cala tu czy tam, ale jak całą formację ustawisz 0.3 bo ci tak wygodniej i ci sie nie chce traya zrobic to trochę lipa, tak samo jak ktoś rozstawia 0.7 i robi dużo szerszy front dając cover

nawet w kwestii zwyklych jednostek i trayow jest pewne odchylenie w wielkosciach bo tray bo jednostki nie stoja zwarte itd, ale nie przesadzajmy
pozdro

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

a czemu nie więcej? matematycznie ograniczasz pole do mniej niz? a skoro roughly to do końca nieokreslona wartość to czemu nie dać więcej? ech #-o
Ależ można i więcej 8) proszę bardzo- niech będzie nie 1/2 ale np 3/4 cala, jestem za.
Nie jestem czepialski tylko zastanawia mnie skąd się wzięło to przekonanie że ma być 1/2 cala i kropka, skoro czytając właściwe zdanie z rulebooka to już nie jest takie oczywiste.
Natomiast rozumiem, że jeśli tak grają na Zachodzie i my tak gramy, co by nie odbiegać od reszty i polska drużyna mogła skopać tamtym tyłki również za rok, to nie ma problemu i mnie to przekonuje. 8) Tylko że taki argument nie padł (chyba).

misha
Wielki Nieczysty Spamer

to że wartość jest nie 100% określona to nie znaczy, że możesz pozwalać sobie na jej zmienianie wedle własnego uznania.
mniej więcej czy około 1/2 cala to nie 3/4 cala, wartość powinna być maksymalnie zbliżona do 1/2", a ty proponujesz luźną interpretację
nie wiem po co kombinujesz z tą wartością, dla zasady? #-o nie kumam EOT

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

to że wartość jest nie 100% określona to nie znaczy, że możesz pozwalać sobie na jej zmienianie wedle własnego uznania.
a ja mogę powiedzieć: skoro nie jest w 100% określona to czemu mamy się trzymać 1/2 cala między modelami ?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Chodzi o to że model ma być mniej więcej co pół cala, natomiast poszczególne odstępy nie muszą być idealne bo by było za dużo roboty z trayami pod skirmishe, nie mniej oczekuje się że jest tam 0,5 cala i jak się sprawdza szerokość oddziału taką się mierzy.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Tfurcy gry przewidzieli sytuację, że gracze nie mają treji pod modele i napisali "spoko,luz, może być mniej więcej pół cala".

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

no, gadałem z nimi. mam logi z gg jak co.

ODPOWIEDZ