kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
cinne
Pseudoklimaciarz

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: cinne »

Szukałem w oficjalnej errecie i FAQ i nie znalazłem odpowiedzi, więc moze coś poradzicie;> jeżeli pytanie sie powtarza, przepraszam, szukałem dodatkowo tu na forum parenaście minut i szybciej jednak jest sprecyzować pytanie.

Feedback scroll - jest napisane, że zamiast próby dispelowania, czar jest rzucany normalnie, a następnie rzuca się za każdą użytą kostkę do rzucenia czaru i na 5+ wizard dostaje ranę.

Jak to się ma do IF?

Czy to "zamiast" w tym przypadku oznacza, iż przedmiot nie może być użyty, gdyż dispel w ogóle nie przysługuje, czy jst użyty po to aby uniknąć sytuacji, że najpierw nie wychodzi nam dispel a potem próbujemy cos kombinować dodatkowo. Z resztą, pytanie to dotyczy całej rodziny przedmiotów używanych zamiast dispela.

Ciekawa sprawa, że z tego typu przedmiotów (używanych ZAMIAST dispelowania) tylko dispel scroll ma wyraźnie zaznaczone, że nie może być użyty przy IF i tylko dispel scroll stoi w opozycji, że rzucony czar z IF - nie może zostać zdispelowany. Reszta przedmiotów, nie dispeluje, czar jest rzucony normalnie, ale pojawia się jakiś efekt dodatkowy.

Jak to interpretować?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Jak jest IF nie ma w ogóle momentu na dispelowanie więc nie da rady użyć.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Źle szukałeś, nie możesz użyć tego przedmiotu - RB FAQ p. 5:
Q: Can there ever be more than one attempt at dispelling a spell per
magic phase? Can a Wizard use a scroll if it isn’t allowed to make a
dispel attempt, for example the spell was cast with irresistible force or
the wizard has previously failed to dispel a spell that turn? (p35)
A: No to both questions.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

cinne
Pseudoklimaciarz

Post autor: cinne »

Dzięki.

Widziałem to, lecz interpretowałem jako scroll = dispel scroll.

Cały czas się zastanawiam jednak czemu przy dispell scrolu jest zaznaczone , że nie może być rzucony na czar z IF, a przy całej reszcie nie ma ani słowa i zupełnie nie działają jak dispel :>

No ale skoro tak ma to działać, to ok.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jak to w końcu jest z brzytwą i generałem, bohaterem w oddziale, czarami obniżającymi ld, przedmiotami podwyższającymi ją itp itd?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

ta którą masz w statystyce, żadnych generałów czy herosów w oddziale.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Ok, dzięki. Czyli myk z banner of dyscipline odpada :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

czy WoCh może przerzucać efekt EotG +1ASv jak z bazy ma 1+ASv?

Nie gram wochem, bazuje na Army Builder'ze i tam jest żeby rerollować duplicate, a przy efekcie 6 dopisek max 0+ (jak wiemy to już nieaktualne).

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Nie może.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Można mieć w 8 edycji 0+ save lub lepszy ale liczy się jako 1+, generalnie nic nie daje ten blessing jeździe.

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Dzięki.

Kolejne pytanie:
Mam dwóch bohaterów goblińskich (20x20mm) w oddziale orków (25x25mm), albo na odwrót. Czy mogą stać po tej samej stronie, czy muszą być po jednym po każdej stronie?

I jeszcze jedno:
Czy taka nieparzysta ilość kolesi z różnymi od oddziału podstawkami wpływa na środek oddziału? Czy jak się dołączają to przesuwamy oddział o połowę szerokości ich podstawki?

kowaljl
Chuck Norris

Post autor: kowaljl »

To ja tez prosze o pomoc w jednej kwestii. jak naliczamy premie za szeregi. Powiedzmy walka sie skonczyla, jeden odzial ma pierwszy szereg plus 4 pelne drugi oddzial ma pierwszy szereg plus 2 pelne. Jakie sa bonusy ? Czy pierwszy odzial ma +3 a drugi plus 2, czy pierwszy ma +2 a drugi jest na 0????

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

kowaljl pisze:To ja tez prosze o pomoc w jednej kwestii. jak naliczamy premie za szeregi. Powiedzmy walka sie skonczyla, jeden odzial ma pierwszy szereg plus 4 pelne drugi oddzial ma pierwszy szereg plus 2 pelne. Jakie sa bonusy ? Czy pierwszy odzial ma +3 a drugi plus 2, czy pierwszy ma +2 a drugi jest na 0????
Pierwszy oddział ma +3 a drugi +2 (zakładając że walczą ze sobą od frontu).

Awatar użytkownika
Podwys
Oszukista

Post autor: Podwys »

Odległość między figsami w skimishu to 0,5 cala?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Tak zdaje się stoi w RB.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Ushi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ushi »

Kolejne pytanie:
Jak się mają wyniki końcowe całych bitew, stosowanych m.in. w raportach bitewnych na tym forum , (np 12-8) do wyliczeń punktów zwycięstwa opisanych w RB ? Jak to się wylicza ? Dlaczego nie stosuje się tych z RB ?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

obliczasz różnice małych punktów. następnie według tabeli stworzonej przez progi punktowe otrzymujesz wynik.

przykładowo, próg wynosi 200pkt, za każde 200 pkt, z obliczonej różnicy, na twoją korzyść otrzymujesz jeden duży punkt, a przeciwnik traci. zaczynasz od 10:10, a maksymalny wynik to 20:0.

system ten jest lepszy od RB gdyż lepiej obrazuje wynik meczu.

Ushi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ushi »

Dziekuje za odpowiedź.
Lidder pisze:według tabeli stworzonej przez progi punktowe
Jak ta tabela wygląda ? Kto ustala te progi ?

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

przykładowo z progami po 150 progi ustalane są przez orgów turniejów a bitwach domowych sam sobie ustal z kolegą :wink:
róznica punktów - wynik
0-150 - 10:10
151- 300 - 11:9
301- 450 - 12:8
itd aż do 20:0

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

@Ushi:
Progi zazwyczaj ustala się jako 10% lub mniej, z punktów na jakie gra się bitwę. Przykładowo, progi co 180 punktów przy grze na 1800 punktów. Na większe punkty progi zazwyczaj są mniejsze niż 10%.

Zablokowany