kilka pytań początkującego 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 3
Szukałem w oficjalnej errecie i FAQ i nie znalazłem odpowiedzi, więc moze coś poradzicie;> jeżeli pytanie sie powtarza, przepraszam, szukałem dodatkowo tu na forum parenaście minut i szybciej jednak jest sprecyzować pytanie.
Feedback scroll - jest napisane, że zamiast próby dispelowania, czar jest rzucany normalnie, a następnie rzuca się za każdą użytą kostkę do rzucenia czaru i na 5+ wizard dostaje ranę.
Jak to się ma do IF?
Czy to "zamiast" w tym przypadku oznacza, iż przedmiot nie może być użyty, gdyż dispel w ogóle nie przysługuje, czy jst użyty po to aby uniknąć sytuacji, że najpierw nie wychodzi nam dispel a potem próbujemy cos kombinować dodatkowo. Z resztą, pytanie to dotyczy całej rodziny przedmiotów używanych zamiast dispela.
Ciekawa sprawa, że z tego typu przedmiotów (używanych ZAMIAST dispelowania) tylko dispel scroll ma wyraźnie zaznaczone, że nie może być użyty przy IF i tylko dispel scroll stoi w opozycji, że rzucony czar z IF - nie może zostać zdispelowany. Reszta przedmiotów, nie dispeluje, czar jest rzucony normalnie, ale pojawia się jakiś efekt dodatkowy.
Jak to interpretować?
Feedback scroll - jest napisane, że zamiast próby dispelowania, czar jest rzucany normalnie, a następnie rzuca się za każdą użytą kostkę do rzucenia czaru i na 5+ wizard dostaje ranę.
Jak to się ma do IF?
Czy to "zamiast" w tym przypadku oznacza, iż przedmiot nie może być użyty, gdyż dispel w ogóle nie przysługuje, czy jst użyty po to aby uniknąć sytuacji, że najpierw nie wychodzi nam dispel a potem próbujemy cos kombinować dodatkowo. Z resztą, pytanie to dotyczy całej rodziny przedmiotów używanych zamiast dispela.
Ciekawa sprawa, że z tego typu przedmiotów (używanych ZAMIAST dispelowania) tylko dispel scroll ma wyraźnie zaznaczone, że nie może być użyty przy IF i tylko dispel scroll stoi w opozycji, że rzucony czar z IF - nie może zostać zdispelowany. Reszta przedmiotów, nie dispeluje, czar jest rzucony normalnie, ale pojawia się jakiś efekt dodatkowy.
Jak to interpretować?
Źle szukałeś, nie możesz użyć tego przedmiotu - RB FAQ p. 5:
Q: Can there ever be more than one attempt at dispelling a spell per
magic phase? Can a Wizard use a scroll if it isn’t allowed to make a
dispel attempt, for example the spell was cast with irresistible force or
the wizard has previously failed to dispel a spell that turn? (p35)
A: No to both questions.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Dzięki.
Widziałem to, lecz interpretowałem jako scroll = dispel scroll.
Cały czas się zastanawiam jednak czemu przy dispell scrolu jest zaznaczone , że nie może być rzucony na czar z IF, a przy całej reszcie nie ma ani słowa i zupełnie nie działają jak dispel :>
No ale skoro tak ma to działać, to ok.
Widziałem to, lecz interpretowałem jako scroll = dispel scroll.
Cały czas się zastanawiam jednak czemu przy dispell scrolu jest zaznaczone , że nie może być rzucony na czar z IF, a przy całej reszcie nie ma ani słowa i zupełnie nie działają jak dispel :>
No ale skoro tak ma to działać, to ok.
Jak to w końcu jest z brzytwą i generałem, bohaterem w oddziale, czarami obniżającymi ld, przedmiotami podwyższającymi ją itp itd?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
-
- Kretozord
czy WoCh może przerzucać efekt EotG +1ASv jak z bazy ma 1+ASv?
Nie gram wochem, bazuje na Army Builder'ze i tam jest żeby rerollować duplicate, a przy efekcie 6 dopisek max 0+ (jak wiemy to już nieaktualne).
Nie gram wochem, bazuje na Army Builder'ze i tam jest żeby rerollować duplicate, a przy efekcie 6 dopisek max 0+ (jak wiemy to już nieaktualne).
-
- Kretozord
Dzięki.
Kolejne pytanie:
Mam dwóch bohaterów goblińskich (20x20mm) w oddziale orków (25x25mm), albo na odwrót. Czy mogą stać po tej samej stronie, czy muszą być po jednym po każdej stronie?
I jeszcze jedno:
Czy taka nieparzysta ilość kolesi z różnymi od oddziału podstawkami wpływa na środek oddziału? Czy jak się dołączają to przesuwamy oddział o połowę szerokości ich podstawki?
Kolejne pytanie:
Mam dwóch bohaterów goblińskich (20x20mm) w oddziale orków (25x25mm), albo na odwrót. Czy mogą stać po tej samej stronie, czy muszą być po jednym po każdej stronie?
I jeszcze jedno:
Czy taka nieparzysta ilość kolesi z różnymi od oddziału podstawkami wpływa na środek oddziału? Czy jak się dołączają to przesuwamy oddział o połowę szerokości ich podstawki?
To ja tez prosze o pomoc w jednej kwestii. jak naliczamy premie za szeregi. Powiedzmy walka sie skonczyla, jeden odzial ma pierwszy szereg plus 4 pelne drugi oddzial ma pierwszy szereg plus 2 pelne. Jakie sa bonusy ? Czy pierwszy odzial ma +3 a drugi plus 2, czy pierwszy ma +2 a drugi jest na 0????
Pierwszy oddział ma +3 a drugi +2 (zakładając że walczą ze sobą od frontu).kowaljl pisze:To ja tez prosze o pomoc w jednej kwestii. jak naliczamy premie za szeregi. Powiedzmy walka sie skonczyla, jeden odzial ma pierwszy szereg plus 4 pelne drugi oddzial ma pierwszy szereg plus 2 pelne. Jakie sa bonusy ? Czy pierwszy odzial ma +3 a drugi plus 2, czy pierwszy ma +2 a drugi jest na 0????
obliczasz różnice małych punktów. następnie według tabeli stworzonej przez progi punktowe otrzymujesz wynik.
przykładowo, próg wynosi 200pkt, za każde 200 pkt, z obliczonej różnicy, na twoją korzyść otrzymujesz jeden duży punkt, a przeciwnik traci. zaczynasz od 10:10, a maksymalny wynik to 20:0.
system ten jest lepszy od RB gdyż lepiej obrazuje wynik meczu.
przykładowo, próg wynosi 200pkt, za każde 200 pkt, z obliczonej różnicy, na twoją korzyść otrzymujesz jeden duży punkt, a przeciwnik traci. zaczynasz od 10:10, a maksymalny wynik to 20:0.
system ten jest lepszy od RB gdyż lepiej obrazuje wynik meczu.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
przykładowo z progami po 150 progi ustalane są przez orgów turniejów a bitwach domowych sam sobie ustal z kolegą
róznica punktów - wynik
0-150 - 10:10
151- 300 - 11:9
301- 450 - 12:8
itd aż do 20:0
róznica punktów - wynik
0-150 - 10:10
151- 300 - 11:9
301- 450 - 12:8
itd aż do 20:0